Endometrioza

Endometrioza este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni în rândul femeilor. Deși este o boală comună, cercetătorii nu au reușit până în prezent să îi identifice cu exactitate cauzele și să afle astfel cum să prevină această boală.

endometriozaÎn prezent, endometrioza afectează peste 10% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă. Prin îmbolnăvire femeia va ajunge în cele din urmă la infertilitate, mai mult de 30% din cele diagnosticate cu endometrioză nu pot aduce pe lume un copil.

Endometrioza reprezintă fixarea endometrului, acea mucoasă care se regăsește normal pe pereții uterului, căptușindu-i, în altă parte decât acolo unde îi e locul. Așa se întâmplă că endometrul se fixează greșit pe ovare, trompe uterine, intestin, vezica urinară, abdomen. Rareori se poate întâmpla ca acesta să se fixeze la nivelul plămânilor și chiar la creier.

Principalul simptom al endometriozei este durerea. De obicei, endometrul este gata pregătit în fiecare lună pentru o sarcină. Dacă acest lucru nu se întâmplă, prin menstruație, celulele sale sunt rupte și astfel eliminate. Atunci când endometrul se fixează în altă parte decât la nivelul uterului, acesta nu va putea fi eliminat, creând o senzație de disconfort și de durere persistentă. Durerea însoțește pacienta atât în timpul mentruației, cât și în perioadele de urinare, act sexual, iar atunci când afecțiunea este mai gravă, durerea ar putea deveni persistentă.

Cauzele endometriozei

Deși este o boală care afectează numeroase femei, ajungând în cele din urmă chiar și la infertilitate, cauzele endometriozei nu au fost întru cu totul cunoscute.

Cu toate acestea, cercetările continuă și încearcă să dezvăluie veridicitatea unor supoziții medicale.

Astfel, unii medici sunt de părere că endometrioza este cauzată de hormonii feminini, cel avut în vedere fiind estrogenul. Aceștia consideră că în timpul menstruației, țesutul menstrual este dirijat către trompele uterine, ajunge mai apoi în cavitatea abdominală și mai apoi se implantează în pelvis, determinând endometrioza.

Imunitatea ar putea fi o altă cauză care ar putea conduce la endometrioză. Până și alimentația nesănătoasă ori mediul poluant ar putea avea o influență asupra hormonilor feminini.

Atunci când femeile au suferit deja de histerectomie este posibil ca endometrioza să se instaleze, la fel cum și moștenirea genetică, de la mamă la fiică este la fel de posibilă.

Diagnostic și tratament

Periodicitatea controalelor medicale este obligatorie. Din șase în șase luni sau chiar mai devreme, atunci când apare o suspiciune, femeile trebuie să se prezinte la medic pentru controale de rutină. Endometrioza, deși ar putea fi identificată cu ajutorul unei ecografii transvaginale, nu poate fi cunoscut exact stadiul bolii.

Pentru a certifica un diagnostic care ne duce cu gândul la endometrioză este bine să se realizeze câteva teste de sânge și nu numai. Markerul CA 125, dar și realizarea unui computer tomograf poate determina rezultate mai precise.

Cu toate acestea, cea mai sigură metodă de investigare și de stabilire a unui diagnostic corect rămâne laparoscopia. Nu este foarte dureroasă, însă permite să se observe îndeaproape care este stadiul bolii și mai ales să se poată extrage țesutul așezat în locuri incorecte.

După stabilirea diagnosticului corect, medicii vor prescrie un tratament pentru diminuarea durerii. Așa cum aminteam, durerea este persistentă, astfel că pentru a nu mai simți acest disconfort vor putea fi administrate tratamente antiinflamatoare.

Cu toate acestea, aceste tip de medicație nu rezolvă definitiv problema, fiind nevoie de o intervenție chirurgicală laparoscopică în vederea eliminării implanturilor endometriozice. Este o metodă ușor invazivă, ce presupune realizarea a trei incizii mici la nivelul abdomenului. După realizarea procedurilor laparoscopice, femeia nu va mai resimți durere și chiar va avea șansa să rămână însărcinată.

O altă procedură de tratament, nu la fel de sigură, presupune administrarea unei medicații hormonale, având rolul de a stopa ori dimunua măcar pentru o vreme menstruația, existând astfel șansele ca zona să se recupereze.

De obicei, acest tip de tratament se administrează și după tratamentul laparoscopic.

Risc de recidivă

Endometrioza are risc mare de recidivă. Astfel, atât în cazul intervenției laparoscopice se poate întâmpla ca endometrioza să mai apară. Situația nu va mai fi la fel de gravă ca la început, țesuturile endometriozice nu se vor putea întinde foarte mult.

De asemenea, în cazul în care se recurge doar la tratament hormonal, șansele ca boala să reapară sunt de peste 25% la numai un an de la administrarea tratamentului și de circa 50% la numai 5 ani de la tratament.


Lasă un Comentariu...

*