Diabetul zaharat

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Diabetul zaharat este o boală care sperie și care necesită tratament constant și supraveghere medicală. Însă, atunci când ne sunt afectaţi copiii, lucrurile par să se complice și mai mult.

Diabetul zaharat (1)

Picture 1 of 2

În general, nu se poate ști cu exactitate care este influența pe care o au factorii genetici asupra transmiterii diabetului zaharat copiilor, însă nici nu pot fi tratați cu indiferență. Atât diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2 sunt asociate cu moștenirea genetică pe care o transmit părinții. Deși tipul 1 nu este la fel de mult influențat ca și cel de tip 2, în realitate există cazuri în care copiii pot ajunge să se îmbolnăvească moștenind boala părinților. Diabetul zaharat de tip 2 este mult mai influențat de bagajul genetic al unuia sau al ambilor părinți. Cu alte cuvinte, mai mult de un sfert dintre copiii ai căror părinți suferă de diabet zaharat de tip 2, ajung să aibă și ei această problemă.

Cum se explică transmiterea diabetului copiilor?

Gena insulinei și mutațiile sistemului de histocompatibilitate care au în vedere imunitatea și rezistența la insulină, sunt influențate în astfel de situații. Diabetul zaharat cunoaște o serie întreagă de mutații genetice, ceea ce va complica destul de mult situația. Așadar, etiologia diabetului zaharat este mult mai complexă decât ne-am imagina și atrage odată cu ea transmiterea afecțiunii către copii, în tot mai multe cazuri. De regulă, moștenirea genetică este destul de mare în cazul diabetului zaharat de tip 2 cu debut la maturitate. Mai exact, o persoană bolnavă va transmite în mai mult de jumătate din cazuri diabetul către copii. De regulă, genele implicate au rolul de a menține activă funcția celulelor β-pancreatice, reglarea secreției de insulină, metabolismul glucozei.

Conform medicilor, lipsa activităților fizice, alimentația neadecvată și consumul excesiv de zahăr sunt alte cauze care pot influența apariția acestei afecțiuni.

Cum prevenim diabetul zaharat la copii?

Atunci când vorbim de diabet zaharat, în mod deosebit de tip 1, nu putem face mai nimic pentru a-l preveni. Când este transmis prin zestrea genetică, medicii trebuie să intervină, să îi stabilească cauzele și să afle cum anume pot preîntâmpina alte efecte adverse aduse odată cu boala.

În cazul în care unul dintre părinți suferă de diabet zaharat de tip 2, atunci lucrurile par a fi oarecum mai simple. Nu poate fi stabilită o rețetă care să prevină pe deplin efectele, însă ceea ce se poate face este ca părinții să fie atenți la alimentația copilului și la combaterea sedentarismului. Implicit, cele două indicații vor putea conduce către creșterea greutății corporale și obezitate, fapt care va putea cauza copilului în cele din urmă.

Crearea unui stil de viață sănătos cu mese dese și regulate, alimentația variată și bogată în fructe și legume proaspete, dar și în multe fibre vor ajuta în prevenția bolii și a riscurilor aduse odată cu ea.

În același timp, mergeți la medic. Atunci când suferiți de diabet zaharat, este bine ca micuțul să fie examinat. În acest mod, se va cunoaște dacă este sau nu predispus îmbolnăvirii, iar când riscurile sunt mari, veți ști prin ce metode să controlați toate aceste probleme, luând măsurile necesare pentru prevenirea afecțiunii. Când sunteți însărcinată și suferiți de diabet zaharat, riscurile ca acesta să fie transmis fătului în timpul vieții sale intrauterine, sunt destul de scăzute.

Sport și dietă echilibrată

Orele de exerciții fizice, mișcarea în aer liber, precum și o dietă echilibrată reprezintă secretul pentru prevenirea obezității și, implicit, a diabetului zaharat. Încurajați copilul să alerge, să se joace, să facă mișcare.

Aveți în vedere mesele sănătoase, luate la ore fixe și excluderea meniului cu un conținut excesiv de zahăr. Veți crea astfel un stil de viață sănătos, care va ține la distanță tot mai multe afecțiuni.

Diabetul zaharat poate fi prevenit!

doctor-Nicoleta-Dumea„Diabetul zaharat este o afecţiune gravă, ce merită mare atenţie din partea noastră. Moștenirea genetică ar putea avea influenţe nefaste asupra copiilor noștri. Studiile arată că astăzi poţi cunoaște dacă ești sau nu predispus la astfel de boli, astfel că poţi ști și cum anume să procedezi. În cazul diabetului, secretul prevenţiei constă în crearea unui stil de viaţă sănătos prin multă mișcare și o dietă variată și diversificată, bogată în fructe și legume. Conservanţii, coloranţii și zahărul în exces trebuie scoși treptat din alimentaţie.”

Dr. Nicoleta Dumea, Medic de familie, medic rezident boli de nutriţie şi diabet zaharat

tel: 021 240 01 01 – Klinica Doamna Ghica

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com