De câte ori te speli pe față? Iată ce spun dermatologii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Spălatul pe față face parte din rutina igienei de zi cu zi, iar, la prima vedere, ai fi tentată să crezi că e un obicei cât se poate de benefic și de sănătos. „Cu cât mă spăl mai mult, cu atât sunt mai curată” este raționamentul logic după care se ghidează multe dintre noi. Dermatologii, însă, sunt de altă părere și ne atrag atenția că ce e prea mult strică.

De câte ori te speli pe față Iată ce spun dermatologii

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/robinet-baie-ap%C4%83-acas%C4%83-curat-3857471/

Pentru a înțelege mai bine cum spălatul pe față poate deveni dăunător și pentru a învăța de câte ori este bine să îți speli tenul într-o zi, îți prezentăm câteva sfaturi inspirate din opiniile unor dermatologi recunoscuți în lumea medicală.

De ce e important să te speli pe față dimineața

Spălatul pe față dimineața a devenit, deja, un obicei instinctual, pentru că nu poți să pleci de acasă așa cum te-ai dat jos din pat. Specialiștii spun că acest obicei are și alte beneficii. Medicul dermatolog Mona Gohara, profesor asociat la Yale School of Medicine, spune că spălatul pe față dimineața este foarte important pentru sănătatea tenului. Prin acest obicei, sunt îndepărtate bacteriile care apar pe timpul nopții, și care, se pot înmulți dacă nu sunt eliminate.

Beneficiile curățării tenului seara

Seara este al doilea moment important din zi, în care trebuie să te speli pe față. Atunci, tenul trebuie curățat de particulele de praf, grăsime și de urmele de machiaj rămase din timpul zilei, spune profesorul de dermatologie Debra Jaliman, de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai. Aceasta mai afirmă că, în nici un caz, nu trebuie să mergi la culcare fără să îți cureți tenul de impurități. În opinia sa, spălatul pe față seara ar trebui să devină o obișnuință, așa cum se întâmplă dimineață.

Cât și cum trebuie să te speli pe față

Dermatologii spun că spălatul feței dimineața și seara ar fi suficiente pe parcursul unei zile, dar și că mai multe operațiuni de acest gen pot duce la apariția, iritațiilor uscăciunii și hipersensibilității la nivelul tenului. Excepție de la această regulă fac situațiile deosebite-  ai transpirat abundent, sau te-ai pătat cu mâncare, și atunci e clar că se impune spălatul.

Acum, că ai aflat de câte ori e bine să te speli pe față, trebuie să știi și cât timp trebuie să aloci acestei operațiuni. Aceiași specialiști spun că și în cazul acesta este valabilă regula celor 20 de secunde, care se aplică la mâini. Spălarea se face folosind doar apă rece sau călduță, în nici un caz fierbinte, pentru că aceasta usucă pielea. De asemenea, dermatologii recomandă folosirea loțiunilor speciale pentru curățarea pielii, care se aplică masând ușor față, pornind din partea superioară, către bărbie.

În ceea ce privește loțiunile folosite, acestea trebuie să fie cu pH neutru și fără spumă, ca să nu îți creeze probleme la nivelul tenului. Există și loțiuni cu formulă medicală, recomandate pentru tenurile cu imperfecțiuni, însă, înainte de le a folosi, cere sfatul unui medic dermatolog. După spălare, îndepărtează apa prin tamponare cu un prosop moale. Clătește, apoi, cu apă micelară și aplica o loțiune hidratantă

Specialiștii spun că secretul unui ten sănătos nu stă doar în modul în care te speli pe față ci și în produsele cosmetice si dermatocosmetice pe care le folosești. Acestea trebuie să fie de calitate și adaptate tenului tău, iar aplicarea să se facă, întotdeauna, pe tenul curat. Oricât de bun ar fi machiajul folosit, acesta trebuie bine curățat la sfârșitul zilei, întrucât conține substanțe care pot infunda porii, dacă rămân mai mult timp pe piele.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *