Constipaţia la sugari

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

constipatia-la-sugariHrana diversificată, dar și laptele formulă pot îngreuna scaunul sugarului, generând o serie întreagă de probleme pentru puiul de om, fiind o situaţie cu care se confruntă mai toţi părinţii, în primul an de viaţă.

Cu toate că alăptarea la sân nu generează astfel de probleme întrucât laptele de mamă este 100% digerabil, se poate întâmpla că bebelușii hrăniți astfel să prezinte scaune neregulate. Acest lucru nu înseamnă că micuții s-au constipat ori au căpătat o sensibilitate de acest fel. Sugarii hrăniți cu lapte formulă pot suferi de constipație și acest lucru pentru că laptele praf este greu absorbit de organism, neputând a fi digerat atât de ușor de puiul de om. Iar atunci când s-a dat deja startul diversificării alimentației bebelușului, lucrurile par să se complice și mai mult, putând exista astfel de episoade din ce în ce mai des.

Care sunt cauzele constipației la sugari?
Așa cum deja am amintit, hrana solidă, dar și formulele de lapte pot crea dificultăți la nivelul tractului digestiv, provocând constipație. În același timp, dietele sărace în fibre, dar și dietele bogate în lactate pot reprezenta una dintre cauzele constipației. De asemenea, anumite alimente sunt cunoscute a avea o astfel de caracteristică. Tocmai de aceea, se recomandă să se evite consumul de banane, cartofi, orez.
Dacă copilul nu este bine hidratat, dieta sa zilnică fiind săracă în lichide, poate reprezenta o altă cauză a constipației copilului. În acest caz, completează-i regimul alimentar cu apă sau sucuri proaspete preparate în casă. Supele pot fi un remediu pentru ca micuțul să nu treacă prin astfel de episoade, deloc plăcute.
Zestrea genetică ori antecedentele din familie se pot răsfrânge și asupra copilului. Astfel, dacă unul dintre părinți suferă de această afecțiune este posibil ca ea să îi fie transmisă și micuțului.

Dintre simptomele constipației la sugari
În cazul în care sugarul are scaune tari și rare, mai puțin de unul pe zi, atunci acesta poate fi semnul constipației bebelușului. Lucrurile par să se complice și atunci când cel mic dă semne că l-ar durea burtica, este agitat, prezintă disconfort gastric, iar abdomenul este puțin mai tare. În toate aceste situații se recomandă să vă adresați medicului specialist deoarece lucrurile s-ar putea agrava pe parcurs. Soluțiile medicale îi vor aduce bebelușului starea de bine și confortul de care ar avea nevoie pentru a se odihni.

5 moduri în care poți preveni sau trata constipația la sugari:
1. prin echilibrarea dietei copilului cu alimente bogate în fibre (pere, prune, caise, piersici, broccoli, spanac (ţinând cont de vârsta copilului şi de tabelul diversificării);
2. prin evitarea bananelor, orezului, cerealelor din orez;
3. prin hidratare cu apă şi sucuri de fructe (mere sau prune);
4. prin exerciții de mişcare (exemplu: exercițiul „bicicleta”);
5. prin masarea burticii în sensul acelor de ceasornic.

Soluții pentru constipația la sugari

Constipaţia la sugari este o problemă cu care se confruntă mămicile și medicii încă din primele zile de viață ale bebelușului.
Din cauza faptului că bebelușul este o ființă care trăiește 9 luni de zile în pântecele mamei, atunci când el vine pe lume trebuie să învețe cum să facă faţă până și acestui lucru, aparent simplu pentru noi. Va trebui să înveţe cum să respire, să mănânce și să elimine pe cont propriu. Tocmai de aceea medicii cercetează cu interes, în orele imediat după naștere apariția primului scaun, care are o consistență și o culoare deosebită.
Ulterior, la sosirea acasă a bebelușului se poate întâmpla ca scaunul să apară mai rar sau să nu apară. Cel mai bine ar fi ca bebelușul să aibă cel puţțin un scaun pe zi. Când acest lucru nu se întâmplă, mămicile trebuie să apeleze la sfaturile unui medic. Din cauza faptului că sistemul digestiv al bebelușului este în continuă creștere, fie că este alimentat natural sau cu lapte praf, bebelușul absoarbe mai toate substanțele nutritive și are un timp de evacuare al materiilor fecale mult mai îndelungat.
O alimentație adecvată a mamei (dacă este alăptat la sân) sau alegerea unei formule de lapte potrivită pentru necesitățile bebelușului, masajul bebelușului, dar și administrarea de substanțe care să ajute flora intestinală, potrivit recomandărilor medicului specialist pot deveni soluții pentru ca astfel de probleme să dispară.
De asemenea, este bine să se evite măsurile tradiționale, de genul introducerii termometrului în funduleț sau administrarea supozitoarelor cu glicerină în exces.

Nicoleta Dumea, medic de familie Klinica Doamna Ghica

Cauzele constipaţiei
Constipaţia este un simptom și nu o boală în sine. La copii ea se manifestă prin eliminarea materialelor fecale cu efort și cu o consistență dură. Principalele cauze ale constipației, atât la copii, cât și la adulți sunt cantitatea mică de apă consumată pe zi, dar și o alimentație deficitară în fibre.

Eugenia Dobrescu, tehnician nutriționist și fondatoare a Diversificare.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *