Orice femeie trebuie să știe – când, cum și de ce se face testul Babeș Papanicolau?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Testul Babeș Papanicolau reprezintă cea mai actuală analiză de depistare a cancerului de col. Se efectuează rapid, prin recoltarea unor celule de la suprafața colului uterin, cu ajutorul unei spatule de lemn. După recoltare, probele astfel luate sunt transmise laboratorului în vederea depistării anumitor anomalii ale colului.

testul babes papanicolauNu este invaziv, durează puțin și este foarte ieftin, cam astfel ar putea fi definit testul Babeș Papanicolau. Cu toate acestea, testul reușește să depisteze din timp și chiar să prevină cancerul de col uterin. De aceea, va trebui introdus în examinarea clinică a oricărei paciente, odată ce ajunge în cabinetul medicului ginecolog.

Când se face testul Babeș Papanicolau?

Acest test trebuie realizat ori de câte ori se ajunge la medic. De regulă, testarea este recomandată după începerea activității sexuale, de preferat cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani.

Chiar dacă ești gata să ajungi la medic pentru a ți se preleva probe, în realitate cele mai bune și sigure rezultate se pot recolta abia în ziua 14 a ciclului menstrual.

Pregătirea pentru testul Babeș Papanicolau

Nu trebuie să întreții relații sexuale cu partenerul de cuplu, mai înainte de efectuarea testului, cu minim 48 de ore. De asemenea, medicii interzic spălăturile ori produsele de igienă vaginală, perturbând astfel flora internă. La fel sunt interzise și administrarea unor medicamente vaginale sau chiar folosirea tampoanelor zilnice.

De ce se efectuează testul Babeș Papanicolau?

Depistează una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni în rândul femeilor – cancerul de col uterin. De aceea, femeile cu o activitate sexuală constantă este recomandat să îl efectueze. Nu întotdeauna pot apărea rezultate care să te sperie, atunci când medicul îți spune că testarea este normală, mai mult ca sigur nu au fost identificate celule care să ridice semne de întrebare.

Cu rol de prevenție, testul Babeș Papanicolau depistează și dacă femeia se confruntă cu o inflamație, ce poate fi cauzată de apariția unei infecții, iar pentru acest lucru îi va fi dată o medicație corespunzătoare.

În cazul în care sunt probleme, apar anumite anomalii identificate prin celule anormale, care pot conduce în caz de agravare la cancer. În funcție de aceste lucruri, rezultatele ar putea diferi prin:

  • modificarea celulelor epiteliului scuamos
  • leziuni intraepiteliale scuamoase de grad scăzut sau de grad înalt. Gradul scăzut implică repetarea testului Babeș Papanicolau, pe când gradul înalt necesită în mod obligatoriu biopsie și colposcopie.
  • anomalii ale epiteliului glandular. Acest rezultat implică examinarea histopatologică.
  • cancer – atunci când celulele sunt răspândite în mai multe părți ale colului uterin.

Riscul de cancer de col uterin

Infecția cu HPV (Human Papilloma Virus) reprezintă un factor determinant pentru afecțiunea de cancer de col uterin.

Pentru a depista cancerul de col uterin este necesar să se efectueze testul Babeș Papanicolau. De regulă, cancerul de col uterin nu doare, simptomatologia lui fiind resimțită abia atunci când nu mai este nimic de făcut.

Printre cele mai comune semne de cancer de col uterin sunt modificări ale ciclului menstrual și ale menstruației, secreții vaginale anormale, însoțite de urme de sânge.

Acum că ai aflat de ce este bine să efectuezi testul Babeș Papanicolau va trebui să te programezi la medic pentru o astfel de analiză. Nu doare și te poate scuti de riscul unei îmbolnăviri grave. Așa că nu mai sta pe gânduri – mergi și testează!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *