Cercetătorii au descoperit o relație între luna nașterii și miopie

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un studiu britanic, citat de Press Association, a scos la iveală o relație între luna nașterii și miopie. Copiii veniţi pe lume vara, susțin cercetătorii, prezintă un risc sporit de a fi diagnosticați cu tulburări de vedere.

Studiul britanic prezintă rezultatele cercetărilor din cadrul proiectului Twins Early Development Study. Scopul a fost examinarea riscului de apariție a miopiei în rândul tinerilor.
Aproape 2.000 de gemeni, cu vârsta medie de 17 ani, născuţi între 1994 şi 1996, au luat parte la această acțiune științifică. Astfel, cercetătorii au descoperit o relație între luna nașterii și miopie.

Descoperiri fără precedent ale cercetătorilor britanici

Miopia este un defect al vederii, care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge obiectele situate la depărtare, datorită faptului că imaginea se formează înaintea retinei. Datele arată că, până în 2050, jumătate din populația lumii, adică 5 miliarde de persoane, riscă să fie diagnosticate cu miopie. Actualmente, 25% din populația Terrei intră în categoria miopilor.

Diametrul normal al ochiului unui om matur este de 23-24 de milimetri. La miopie acesta ajunge la 30 de milimetri sau chiar mai mult. Alungirea ochiului cu fiecare milimetru conduce la creşterea miopiei cu trei dioptrii.

Proiectul Twins Early Development Study s-a axat pe această problemă globală. Astfel, cercetătorii britanici au depistat că 26% dintre participanți sunt miopi. Totodată, s-a stabilit că vârsta medie la care tinerii încep să poarte ochelari oscilează în jurul celei de-a 11-a aniversări.   

Printre principalii factori responsabili de apariția miopiei au fost gadgeturile sau tipul de procreare. Inedit este însă că cercetătorii au descoperit o relație între luna nașterii și miopie.

Ce spun statisticile din cadrul proiectului Twins Early Development Study

Oamenii de știință au descoperit că cel mai semnificativ factor asociat cu apariţia miopiei este naşterea în timpul verii. Copiii veniţi pe lume vara prezintă un risc cu 93% mai mare de a suferi de miopie. În comparație, jocurile de calculator și petrecerea timpului în fața gadgeturilor cresc riscul de apariție al miopiei, în rândul tinerilor, cu 3%.  

O altă descoperire, nu mai puțin semnificativă, a cercetătorilor britanici este identificarea unei relații între tipul de concepere a copilului și tulburările de vedere.

S-a ajuns la concluzia că, tratamentele pentru fertilitate, administrate de părinţi, au un efect protector în acest sens. S-a constatat că gemenii născuţi în urma procedurii de fertilizare in vitro prezintă un risc scăzut de miopie, spre deosebire de cei procreați natural.

Datele studiului, în care cercetătorii au descoperit o relație între luna nașterii și miopie, pot fi citite în British Journal of Ophthalmology.

Cum ne protejăm vederea

Lăsând la o parte factorii de risc, specialiștii susțin că există metode pentru a ne proteja vederea. Printre acestea se numără luarea unor pauze de 10 minute, după fiecare oră de stat la calculator și clipitul voluntar periodic.

Societatea Română de Oftalmologie recomandă, de asemenea, utilizarea unor exerciții de combatere a stresului. Dar și consumul cât mai multor alimente bogate în antioxidanţi din familia carotenoidelor, cum ar fi morcovul sau broccoli, precum şi proteine, fier, fosfor. Studiile medicale arată că miopia poate fi cauzată sau agravată de carența acestora.

Nu în ultimul rând, specialiștii recomandă purtarea unor ochelari cu lentile speciale pentru calculator, menite să reducă solicitarea şi oboseala oculară.

În România, datele arată că 1/3 din populație suferă de miopie.

Conform statisticilor, cei mai mulți copii români se nasc în august sau septembrie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *