Tratament candida

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Medicamentele antifungice, dar și igiena personală reprezintă cel mai sigur tratament candida recomandat de către medic.

tratament candidaAtunci când suferi de candidoză vaginală nu ai cum să eviți cabinetul medicului ginecolog. Aceasta reprezintă cea mai comună formă de vaginită, astfel că peste 20-50% dintre femei ajung să îi cunoască simptomele pe parcursul vieții. Pentru a administra un tratament candida corect, medicul va trebui să urmărească simptomatologia pacientului. De asemenea, trebuie precizat că această candidoză vaginală este determinată de Candida Albicans.

Cum este transmisă candida?

Tulpinile micotice se regăsesc în mod obișnuit pe piele, cavitatea bucală sau în vagin. Rareori, în condiții neprielnice, ele căpătă o formă patogenă, generând candidoza vaginală. Cu alte cuvinte, lactobacilii sau bacilii Doderlein care protejează vaginul nu vor mai putea să țină departe de infecții această zonă, astfel încât se produce îmbolnăvirea. Iar acest lucru nu se produce de la sine, ci anumite cauze sunt responsabile de apariția acestei boli.

Iată care sunt cauzele îmbolnăvirii cu candida:

 • administrarea unor antibiotice;
 • diabetul zaharat;
 • administrarea unor pilule contraceptive orale;
 • administrare de imunosupresoare;
 • imunitate scăzută;
 • transmiterea sexuală;
 • utilizarea de produse ce conțin parfum ori produse chimice în concentrație mare;
 • recurență;
 • rareori sarcina.

Pentru prescrierea unui tratament candida este nevoie ca pacientul să resimtă anumite simptome. Deși lucrurile nu seamănă de la caz la caz, cel mai specific simptom, întâlnit în mai toate cazurile constă în senzația de prurit vaginal.

Femeia mai poate dezvolta:

 • dureri în timpul actului sexual;
 • secreții vaginale albe;
 • durere locală;
 • senzația de arsură locală.

Cele mai multe cazuri de candidoză vaginală sunt recurente, așa că se poate întâmpla ca deși aplicat un tratament candida corect, boală să reapară după un anumit interval. O situație similară apare și atunci când partenerul sexual al pacientei nu se tratează, devenind astfel purtător al infecției și transmițând-o mai departe.

Tratament candida

Pentru confirmarea diagnosticului, medicul îi poate recomanda pacientei să efectueze o serie întreagă de analize medicale. Recoltarea unor probe din secreția vaginală se va face în cabinetul medicului, acestea urmând a fi analizate microscopic în laboratoarele de specialitate. Mai înainte de recoltare se recomandă ca femeia să nu întrețină raporturi sexuale cu partenerul, cu cel puțin 48 de ore înainte și nici să efectueze spălături intravaginale.

În urma analizelor de laborator, medicul va prescrie un tratament cu antifungice, ce vor fi aplicate local, la nivelul vaginului. Se poate recomanda ca medicația să fie administrată și pe cale orală. În funcție de natura infecției, medicul va putea prescrie un tratament complex care să conducă la vindecare. Mai înainte de a ajunge la farmacie, încercați să efectuați analizele recomandate de către medic întrucât simptomatologia este adesea confundată cu Chlamydia, Gonoreea sau alte tipuri de vaginite. Cea mai sigură variantă de tratament candida rămân ovulele sau medicațiile cu aplicare locală. În cazul în care tratamentul se administrează pe cale orală este posibil ca acesta să determine apariția anumitor reacții adverse, precum greață, dureri la nivelul abdomenului, stare de vărsături, cefalee. În același timp, în sarcină, tratamentul oral este interzis, putând afecta bebelușul.

Fie cu rol de prevenție, fie având rol de tratare a infecției deja apărute, femeile trebuie să respecte câteva instrucțiuni și acasă:

 • nu folosiți niciodată produse chimice ori parfumate pentru igiena intimă;
 • sterilizați întotdeauna lenjeria intimă mai înainte de folosire, prin spălare la temperaturi înalte și mai apoi prin călcare;
 • nu folosiți pentru igiena personală produse ce conțin bicarbonat;
 • evitați spălăturile cu musețel;
 • nu folosiți lenjeria altor membri ai locuinței;
 • folosiți prosoape de baie proprii și evitați să le împrumutați întrucât infecția cu candida se va putea răspândi destul de ușor;
 • spălați zilnic cabina de duș și scaunul de toaletă.

Pentru ca tratamentul să conducă la vindecare este obligatoriu ca partenerului sexual să îi fie administrată o medicație corespunzătoare întrucât poate fi purtătorul acestei infecții și o poate retransmite.

Alimentație împotriva candida

Candidoza vaginală iubește dulcele, așa că o categorie predispusă acestei infecții este alcătuită din femei suferinde de diabet zaharat. Cu cât vom consuma mai mult dulce, cu atât ciupercile vor fi mai numeroase și mai greu de tolerat de organism. De aceeea, tot cu rol de tratament împotriva candida este limitarea consumului de zahăr, carbohidrați, sucuri de fructe dulci. La fel de contraindicați sunt și cartofii ori porumbul care determină înmulțirea ciupercilor. Nutriționiștii recomandă ca persoanele ce suferă de candida să evite produse precum cremele, pâinea, oțetul, ciupercile, dar și consumul de cafea.

Din categoria alimentelor care te vor ajuta să scapi mai ușor de boală se enumeră brocolli, varza, spanacul, într-un cuvânt legumele cu frunze verzi. În egală măsură se recomandă și carnea slabă și peștele, dar și consumul în cantități mari de usturoi întrucât așa după cum bine cunoaștem acesta este cel mai puternic antibiotic natural.

Deși pare destul de complicat să ținem o dietă care să includă doar alimentele recomandate mai sus și să le scoată din alimentația zilnică pe cele cu un bogat aport de zahăr, în timp, cu ajutorul unei voințe de fier vei reuși să mănânci sănătos și sigur pentru sănătatea organismului tău. Iar dieta de mai sus este recomandată o perioadă mai lungă, așa că dacă simptomele au dispărut fie din cauza tratamentului administrat, fie din cauza dietei zilnice, este bine să continui să mănanci sănătos.

Tratament candida cu produse naturiste

Nu puțini sunt cei care cunosc secretele binefăcătoare ale pelinului. Deși gustul nu este cel mai plăcut pentru niciunul dintre noi, infuziile vaginale sunt mai ușor de aplicat. Pelinul este cunoscut a avea un rol major antifungic.

Aloe vera contribuie la stoparea infecției. Acționează lent și sigur. Această plantă are efecte antifungice, contribuind la reglarea florei vaginale.

Propolisul este o plantă minune, având numeroase proprietăți. De această dată acționează cu rol antifungic, ajutând refacerea structurii tegumentului afectat și la combaterea infecțiilor.

Extractul de sâmburi de grapefruit este cunoscut prin proprietățile sale de combatere a infecțiilor. Are rol antiviral și acționează ca un antibiotic foarte bun. Înainte de administrare este bine să discutați cu medicul în vederea prescrierii dozei potrivite.

Iaurtul conține bifidobacterii, așa că nu ezitați să îl consumați zilnic. Probioticele conținute de acesta au rolul de a stopa acțiunea bacteriilor neprietenoase organismului nostru.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *