Cancerul ovarian, moștenit genetic de la tată?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer cu care se pot confrunta femeile este și cancerul ovarian. În mod surprinzător, un ultim studiu referitor la acesta a evidențiat faptul că ar putea fi transmis și pe cale genetică… responsabil fiind tatăl.

Cancer ovarian 1

Picture 1 of 5

Cromozomul X este „de vină”

Oamenii de știință americani au realizat o cercetare prin care au ajuns la concluzia că cromozomul X, care provine de la tată, este cel care determină această mutație genetică și care poate duce la declanșarea cancerului ovarian. Potrivit BBC, care citează studiul cercetărilor americani, pentru moment însă existența ei nu poate fi verificată prin intermediul analizelor sau probelor.

Gena BRCA

BRCA este gena asociată cu cazurile de cancer ovarian, iar până în prezent, în urma unei analize speciale, se putea calcula șansele ca respectiva persoană să dezvolte cancer ovarian. Aceste analize erau recomandate de către specialiști în special femeilor care aveau cazuri de cancer ovarian în familie. În acest fel, prin analiza genei BRCA, se determina riscul probabil al acesteia de a dezvolta sau nu cancer ovarian.

Exemplul Angelinei Jolie

Grăitor în acest sens este și exemplul cunoscutei actrițe de la Hollywood, Angelina Jolie. Aceasta și-a făcut această analiză știind că mama sa a suferit din cauza cancerului ovarian. Rezultatele înregistrate au făcut-o pe Jolie să decidă că trebuie să-și extirpe ovarele și a avut parte și de o dublă mastectomie preventivă. Deși aparent de neînțeles pentru gestul ei, deși medicii i-au dat asigurări că în acel moment era sănătoasă, Angelina Jolie a declarat că rezultatele testelor au fost cele care i-au influențat decizia, deoarece riscul de a suferi din cauza cancerului ovarian sau cel mamar erau foarte ridicate.

”Moștenire” de la tată

Evident, sunt multe cauzele care pot determina apariția cancerului ovarian. Printre acestea se numără acum, mai nou, moștenirea genetică pe care fetele o au de la tatăl biologic. Cu toate acestea, cercetătorii care au participat la acest studiu susțin că mai au încă de analizat această descoperire, înainte să afirme cu certitudine că se confirmă.

Descoperire importantă

Referindu-se la descoperirea oamenilor de știință americani, cercetătorii din toată lumea sunt de acord că este vorba despre o descoperire importantă și care dacă se confirmă, ar putea fi calea de salvare pentru lulte vieți. De aceea este nevoie de aprofundarea datelor obținute, iar femeile să devină în acest fel mai conștiente de moștenirea genetică și care sunt riscurile acesteia.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *