Campanie de vaccinare ”door to door” împotriva rujeolei

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Epidemia de rujeolă nu pare să dea semne de regres, așa că ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a decis că este nevoie de măsuri ceva mai dure privind vaccinarea împotriva bolii. Cel mai probabil, potrivit Agerpres, chiar de la 1 iunie, la nivel național va fi demarată o campanie de vaccinare door to door împotriva rujeolei. Deocamdată nu se știu mai multe despre acest subiect delicat, în condițiile în care cazurile se rujeolă se înmulțesc pe zi ce trece.

Campanie vaccinare rujeola 1

”Nu mai putem aștepta”

Demnitatul a precizat, fiind citat de Agerpres, că “proiectul meu de suflet din acest moment este demararea unei campanii de vaccinare door to door în zonele unde imunizarea este la un nivel scăzut şi unde avem focare de rujeolă. Am făcut un atelier de lucru la Slănic Moldova, împreună cu UNICEF şi am stabilit nişte reguli pe care le voi pune într-un ordin de ministru, până apare legea vaccinării, pentru că avem deja 52 de morţi în urma îmbolnăvirii de rujeolă. Iar săptămâna trecută am înregistrat 192 de cazuri noi. Deci nu mai putem aştepta. Aşadar am luat această decizie, va urma un ordin de ministru şi, probabil, vom lansa campania la începutul lunii iunie.

Noi cazuri în fiecare săptămână

Raportările Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile arată că în fiecare săptămână apar cazuri noi de rujeolă, chiar și la adulți, iar numărul total al îmbolnăvirilor este de aproximativ 13.000 de persoane.

Lipsa vaccinului, principala cauză

Mai bine de 90% dintre cei care s-au îmbolnăvit nu au fost vaccinați, și acesta este motivul pentru care ministrul Sănătății a decis organizarea acestei campanii. Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat la copii cu vârste cuprinse între zero şi 14 ani, majoritatea nevaccinați.

52 de decese

În cazurile mai grave, complicațiile rujeolei pot culmina cu decesul bolnavului, iar acest lucru a fost demonstrat și din faptul că, la nivel național, până la data 11 mai, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, se înregistraseră 52 de astfel de cazuri.

Ce este rujeola

Rujeola, sau pojarul, așa cum mai este ea cunoscută, este o boală infecțioasă care, netratată, duce la complicații care pot culmina cu decesul pacientului. Deși este considerată o ”boală a copilăriei”, s-au înregistrat și cazuri la persoanele adulte. Medicii susțin că una din patru persoane bolnave de rujeolă necesită spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi afecțiunea este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei este metoda prin care se protejează cel mai bine copiii împotriva acestei boli.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *