Terapia ABA, ce presupune și cum îți poate ajuta familia

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Poate ai auzit de nenumărate ori despre ABA sau terapia ABA și nu știi ce înseamnă, ce presupune sau cum îți poate ajuta familia. Află că ABA este un tip de terapie care se axează pe îmbunătățirea unor comportamente specifice, precum ar fi abilitățile sociale, comunicarea, învăţarea, dar și pe îmbunătățirea abilităților de învățare adaptivă, cum ar fi dexteritatea motorie, igiena, îngrijirea, abilitățile domestice, punctualitatea sau respectarea regulilor de inter-relaţionare umană. Terapia ABA este deosebit de eficientă atât pentru copii, cât și pentru adulții care suferă de tulburări din spectrul autist. Mai mult decât atât, utilizată în manieră consecventă, terapia ABA poate îmbunătăți în mod semnificativ o serie de comportamente, dezvoltarea abilităților și integrarea in mediul social

În ce situații este folosită terapia ABA?

Cel mai frecvent, ABA este practicată ca o intervenție terapeutică în cazul persoanelor care manifestă note din spectru autist. Potrivit multor centre de autism din întreaga lume, ABA contribuie semnificativ la îmbunătățirea interacțiunilor sociale, la învățarea unor noi abilități și la menținerea comportamentelor pozitive. De asemenea, ABA ajută la transferul deprinderilor și comportamentului de la o situație la alta, controlând situațiile în care apar comportamente negative și minimalizând comportamentele negative.

În rândul pacienților care suferă de autism, ABA este o terapie plină de succes atunci când este aplicată intens, adică timp de mai bine de 20 de ore pe săptămână și înainte de vârsta de patru ani. Însă ABA este benefică și pentru adulții în vârstă și îi ajută să facă față pierderilor care vin odată cu înaintarea în vârstă, precum memoria, puterea sau relațiile. Atât în cazul tinerilor, cât și în cazul seniorilor, terapia ABA contribuie la gestionarea unora dintre provocările stilului de viață care însoțesc multe afecțiuni de sănătate mintală și fizică.

Care sunt tehnicile și filozofia terapiei ABA?

În cadrul terapiei ABA, instructorul folosește o varietate de tehnici de învăţare iniţiate de psiholog/pedagog de reuperare şi ajutat de shadow. Părinții și / sau alți membri ai familiei și îngrijitorii primesc lecții de formare, astfel încât aceștia să poată să susțină practica de învățare pe parcursul zilei.

De obicei, ziua pacientului care primește terapie ABA este structurată astfel încât  să cuprindă cât mai multe oportunități, unele planificate, altele naturale așa încât pacientul să dobândească și să exerseze abilitățile în situații structurate, dar și nestructurate. De asemenea, pacientul va primi întotdeauna susținere pozitivă pentru a manifesta abilități utile și comportamente adecvate social. În cadrul acestei terapii, accentul se pune mai cu seamă pe interacțiunile sociale pozitive și pe învățarea plăcută și ușoară. Niciodată, nu vor fi susținute comportamentele dăunătoare sau care împiedică învățarea.

Ce așteptări poți avea de la terapia ABA?

În general, terapeuții ABA împreună cu pacientul și cu persoanele apropiate, vor determina ce comportamente necesită schimbări sau care sunt deficitare şi necesită îmbunătăţire, vor stabili obiectivele, rezultatele așteptate, modalitățile de măsurare a schimbărilor și îmbunătățirilor, vor evalua progresele, vor revedea periodic progresul și vor decide dacă este necesară sau nu o modificare suplimentară a programului de terapie

Perioada de terapie ABA depinde de nivelul tulburării și de capaciatate individului de acumulare. Terapia ABA, aplicată cu maximum de competență, poate ajuta pacienții care suferă de autism să facă schimbări semnificative în multe domenii. Totuși, e bine de știut că modificările nu apar de obicei rapid. Mai degrabă, majoritatea pacienților necesită o instruire intensivă și continuă, care se bazează pe progresul pas cu pas. Mai trebuie menționat și că nivelul progresului – ca și obiectivele intervenției – variază considerabil de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, starea de sănătate, obiectivele familiei și alți factori. Sunt numeroase cazuri când pacienții dobândesc competențe foarte rapid, dar, de obicei, acest progres se axează pe unul sau două domenii de specialitate, cum ar fi muzica sau pictura. Este foarte posibil să fie nevoie de mult mai multe instrucțiuni și practici pentru ca pacientul să stăpânească un alt aspect, cum ar fi interacțiunea cu cei de vârste apropiate

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *