Studiile arată că 50% dintre copiii bolnavi de autism se pot vindeca

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Autismul este o tulburare de dezvoltare neuro-psihică, catalogată ca fiind extrem de severă. Este tulburarea centrală din cadrul unui sistem amplu de tulburări neuro-psihice şi de dezvoltare. Autismul implică o serie destul de amplă de manifestări, gravitând în jurul unor dificultăţi şi particularităţi specifice. Astfel, acesta se manifestă prin dificultăţi de dezvoltare a abilităţilor sociale, a limbajului receptiv şi expresiv, comportamnete repetitive, stereotipii care se manifestă diferit de la perioada copilăriei la cea a adultului.
Autismul are mai multe forme de manifestare, cauzele fiind legate de combinaţiile diferite realizate între factorii genetici, externi şi de mediu.
Principala cauză specifică rămâne încă necunoscută.

Studiile arata ca 50% dintre copiii bolnavi de autism se pot vindeca

Picture 1 of 5

ATCA
ATCA este Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată, ONG care se ocupă de derularea programelor de terapie şi educare privind autismul infantil.
Conform ATCA şi a studiilor internaţionale care s-au efectuat, este foarte important ca diagnosticarea unui copil cu autism să se facă cât mai deverme, crescându-se astfel şansele de recuperare.
Reprezentanţii ATCA susţin că diagnosticul poate fi stabilit după vârsta de 18-24 de luni, însă primele semne apar încă de la vârsta de 10 luni-1 an.
Conform ATCA, recuperarea terapeutică cu cele mai bune rezultate dovedite ştiinţific este Applied Behavior Analysis-ABA. Succesul acestei terapii depinde de patru factori majori: gravitatea afecţiunii, vârsta copilului la începerea terapiei, gradul de implicare al familiei şi experienţa echipei cu care lucrează cel mic.
Cu cât este diagnosticat şi implicat în acest program mai repede şi cu atât şansele de recuperare cresc.
Acest program de terapie variază între 2 şi 8 ore pe zi, în funcţie de gravitatea afecţiunii.
Scopul este de a sprijini prin terapie specializată recuperarea copiilor care suferă de tulburări comportamentale severe.

Rezultatele ABA
Dacă programul este început devreme, la 2 anişori sau chiar mai din timp, dacă se desfăşoară constant timp de 2 ani şi se respectă un program intensiv de 20-30 de ore de tratament săptămânal, rezultatele pot fi destul de bune. Conform studiilor efectuate, între 20%-30% dintre copii vor fi complet independenţi, între 20%-30% dintre ei vor fi independenţi, însă vor avea nevoie de îndrumare în anumite situaţii cărora nu le vor putea face faţă, continuând să aibă dificultăţi de comunicare şi de menţinere a relaţiilor cu ceilalţi, iar 50% dintre copii vor deveni adulţi care vor avea nevoie de suport din partea familiei.
Astfel, aproape 50% dintre copiii cu autism au şanse de vindecare dacă sunt incluşi în acest program şi se respectă continuitatea.

România
În ţara noastră nu exită un raport oficial care să indice numărul copiilor diagnosticaţi cu autism, însă estimativ se presupune că ar exista peste 30.000 de minori care suferă de acestă afecţiune.

La nivel mondial
La nivel mondial, cel mai recent studiu demonstrează că 1 din 68 de copii manifectă acestă tulburare neuro-psihică severă.
Tulburearea este mai des întâlnită în rândul băieţilor, 1 din 46, pe când în rândul fetelor este diagnosticată 1 din 84.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *