Abordarea Blue în autism – ce este și când este recomandată

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Copiii care au autism au nevoie de diverse terapii pentru a se putea integra mai ușor în societate și pentru a duce o viață normală și independentă. De cele mai multe ori, părinții apelează la terapia ABA, cei mai mulți copiii reușind să își dobândească abilități funcționale cu ajutorul acestui tip de terapie. Principiile folosite în cadrul terapiei ABA sunt destul de simple și pun accent pe activitățile plăcute pentru copil și pe un sistem de recompensare motivant. Mai exact, un copil cu autism are dificultăți în a învăța chiar și cele mai simple lucruri, iar progresul în acest sens poate fi susținut de un program de recompensare. Terapia ABA este o terapie care are în centru nevoile copilului, fiecare intervenție fiind personalizată în funcție de progresul pe care îl înregistrează cel mic sau gradul său de afectare.

În ultimul timp am auzit tot mai des vorbindu-se de abordarea Blue în autism, un concept promovat de către Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism (AITA). Daniela Gavankar, psiholog și președinte al Asociației, ne-a ajutat să înțelegem mai bine acest concept și ne-a prezentat avantajele sale. Primul lucru care ar trebui precizat este faptul că în anumite cazuri, terapia ABA nu este suficientă pentru copiii care au autism, ei având nevoie de un program mult mai complex de terapie care să îi ajute să progreseze și să se integreze mai ușor în societate. Abordarea Blue include o serie de tehnici și prinicipii terapeutice personalizate pe nevoile copilului. Iată câteva dintre cele mai importante terapii folosite în cadrul abordării Blue în autism la AITA:

  • Terapia comportamentală ABA: are scopul de a aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește abilitățile de comunicare, activitatea școlară, relațiile sociale, etc.
  • PECS (Picture Exchange Communication System): sistem de comunicare pe bază de imagini, recomandat în mod special copiilor care nu au dobândit încă sistemul verbal de comunicare până la vârsta de 4-5 ani
  • Logopedie: recomandată pentru situațiile în care copilul comunică cu dificultate
  • Kinetoterapie: contribuie la îmbunătățirea abilităților motrice și senzoriale, dar și la îmbunătățirea controlului comportamental
  • Socializare în grupuri de 3-4 copii, în prezența a 2 terapeuți

Abordarea Blue este folosită pentru a dezvolta la maxim potențialul unui copil care are autism. Dacă optezi pentru această terapiei în cadrul AITA, orele de terapie vor fi repartizate în funcție de nevoile celui mic, urmărind întotdeauna jocul și socializarea, comunicarea și limbajul, transformarea comportamentelor neadecvate într-unele plăcute, dar și menținerea comportamentelor dobândite pe parcursul activităților independente.

Daniela Gavankar susține că scopul final al unui program de recuperare pentru un copil cu autism este să îl ajute pe acel copil să fie independent, să știe cum să se joace, cum să comunice cu cei din jurul său și să se integreze mai ușor în grupurile recomandate pentru vârsta lui. Iar abordarea Blue urmărește atingerea acestui scop. Abordarea Blue se bazează foarte mult și pe comunicarea cu părinții și pe continuarea activităților din centrul AITA și acasă, într-un alt mediu – familia. În cazul copiilor care au autism, parteneriatul dintre părinți și terapeuți ajută la un progres mai mare și la o dezvoltare mai rapidă a copilului cu autism. Dacă vrei mai multe detalii despre abordarea Blue în autism, nu ezita să îi contactezi pe specialiștii de la AITA!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *