5 mituri despre autism

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Din ce în ce mai mulți copiii cu autism se confruntă cu reticența celor din jur. Acest lucru se datorează în mare parte dezinformării și miturilor care circulă pe baza acestui subiect. Astăzi ne-am propus să demontăm împreună cu Daniela Gavankar, psiholog și președinte al Asociației pentru Intervenție Terapeutică în Autism (AITA), 5 mituri frecvente pe care le auzim despre autism.

  1. Copiii cu autism sunt genii.

Multor copiii cu autism li se pune automat eticheta de ”genii”, cu un IQ mare, motiv pentru care de multe ori sunt marginalizați în colectivități, mai ales în cele competitive, cum ar fi școala. Adevărul este că studiile recente au demonstrat că până la 10% dintre persoanele cu autism dispun de o abilitate savantă, aceste persoane excelând în anumite domenii precum matematica, muzica, informatica, istoria, arheologia, etc. Autismul este însoțit de multe ori de un deficit intelectual, care se manifestă în special prin dificultăți de înțelegere. În schimb, se pare că majoritatea copiilor cu autism obțin scoruri mari la probele de performanță din cadrul testelor de inteligență sau pot avea o memorie excepțională sau o atenție deosebită.

  1. Dacă un copil este afectuos și râde, înseamnă că nu are autism.

Mulți părinți ignoră anumite semnale de alarmă care ar putea indica spre autism doar pentru simplul fapt că au auzit că dacă cel mic este afectuos și râde, sigur nu are autism. Există însă mult mai multe semne care ar trebui să îți dea de gândit, acum ar fi: lipsa contactului vizual, dezinteresul față de anumite activități, lipsa comunicării cu cei din jur, ignorarea stimulilor și reticență față de stimulii noi. Trebuie să reții faptul că cu cât diagnosticul este stabilit mai repede, cu atât copilul va putea urma terapii specifice și va putea urma o viață normală, deci dacă observi ceva anormal la copilul tău, nu ezita să ceri părerea unui specialist.

  1. Nu există tratament pentru autism.

Într-adevăr, nu există un tratament medicamentos care să vindece autismul, însă terapia îl poate ajuta pe cel mic să ducă o viață fericită și independentă, să învețe cum să comunice cu cei din jurul său, să se integreze în diverse grupuri sau colectivități, și de ce nu, să își întemeieze o familie și să aibă grijă de ea. Această afecțiune nu dispare, un copil cu autism va deveni un adult cu autism, dar cu terapia potrivită, el va fi un adult fericit și împlinit.

  1. Terapia ABA este suficientă pentru toți copiii cu autism.

Analiza comportamentală aplicată (ABA) este una dintre cele mai cunoscute terapii pentru autism, dar asta nu înseamnă că ea poate fi aplicată pentru fiecare copil cu autism. Un cuvânt cheie în cazul terapiilor pentru autism este ”personalizare”. Fiecare copil cu autism are anumite nevoi și prin urmare, trebuie să urmeze anumite terapii. Terapia ABA poate fi suficientă pentru unii copii (atunci când funcția comportamentului este socială și depinde de cei din jur) și total nepotrivită sau insuficientă pentru alții. Asociația AITA promovează conceptul de abordare Blue în autism care cuprinde mai multe abordări terapeutice necesare copiilor cu autism, cum ar fi: PECS, logopedie, terapie senzorială, terapie ocupațională, kinetoterapie, dezvoltare personală, etc.

  1. Copiii cu autism nu pot merge la grădiniță/școală.

Dacă unele grădinițe sau școli nu acceptă sau sunt reticente față de acceptarea copiii cu autism, asta nu înseamnă că accesul lor în astfel de medii este interzis. Orice școală este obligată prin lege să primească toți copiii, învățământul fiind obligatoriu și gratuit. Copiii cu autism se pot integra în astfel de medii educaționale la fel de bine ca orice copil normal. Important este ca toate cadrele didactice să cunoscă nevoile unui copil cu autism și să îl sprijine în tot acest proces de integrare.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *