Aproape totul despre nodulii la sân

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Multe femei se confruntă cu noduli la sân. Și, deși sunt priviți ca pe un semn al cancerului la sân de majoritatea femeilor, medicii susțin că nu toți sunt de natură canceroasă, dar cu toate acestea nu trebuie neglijați.

502120260

Picture 1 of 5

Modificări hormonale

O bună parte din nodulii la sân sunt cauzați de modificările hormonale care apar în organism determinate de ciclul menstrual. În acest caz, aceștia pot fi moi sau duri, dar cauzează uneori dureri și disconfort. De altfel, durerea este primul semn care le avertizează pe femei că s-ar putea existe o problemă și le determină să apeleze la sfatul medicului specialist.

Consultul de specialistate

Chiar dacă în majoritatea cazurilor nodulii la sân nu sunt de natură canceroasă, medicii susțin că atunci când descoperă nodulii, femeia trebuie să se prezinte de urgență la un control de specialitate. Medicul specialist este cel care va recomanda analizele necesare în acest caz și va decide și care este tratamentul care nu trebuie urmat. De multe ori prezentarea la medic de la primele simptome a fost șansa ca un cancer mamar să poată fi vindecat în totalitate.

Ecografia mamară

O investigație necesară, în special în rândul femeilor sub vârsta de 40 de ani este și ecografia mamară. Este o procedură lipsită de dureri, care poate fi repetată de mai multe ori, fără risc. Cu ajutorul acesteia anumite anomalii mamare pot fi mai ușor detectate, dar se pot monitoriza și afecțiunile benign. Alte investigații ale sânului se mai referă și la elastografie sau mamografie.  

Biopsia

Cu toate acestea, singura metodă prin care se poate determina cu exactitate dacă nodulii sunt maligni sau benigni este biopsia, recomandată demedicul specialist. Această intervenție presupune extragerea, cu ajutorul unui ac, a unor mici fragmente din nodul, care este ulterior analizate. În cazul grave, de malignitate, se poate îndepărta total nodulul, sau chiar sânul.

Autoexaminarea sânilor

Femeile sunt cele care trebuie să observe primele schimbările care se produc la nivelul sânilor lor. De aceea se recomandă ca lunar să fie realizată autoexaminarea acestora. Această operațiune trebuie realizată cam la 48 de ore după încheierea cliclului menstrual. Dacă femeia este deja la menopauză, se alege o o dată fiză pe lună pentru autoexaminare. Pentru a sesiza mai ușor modificările, este necesar ca autoexaminarea să se facă cu mâinile săpunite. Dacă se observă vreo modificare, se recomandă consultul de specialitate. Doar în acest fel se va stabili tratamentul care trebuie urmat.

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *