Aparatul dentar în timpul sarcinii – un risc sau nu?

Puține persoane decid să își pună apărat dentar în timpul sarcinii. În schimb, din cauza faptului că tratamentul ortodontic poate dura, de regulă, între 6 luni și 1,5 ani, se întâmplă frecvent ca o persoană care deja poartă apărat dentar să rămână însărcinată. În această situație, pe lângă numeroasele întrebări legate de sarcină, apar altele noi: afectează tratamentul ortodontic evoluția sarcinii și, mai ales, dezvoltarea bebelușului? Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert a răspuns la aceste întrebări în exclusivitate pentru Mamadeprofesie.ro.

Care sunt riscurile?

Grețurile matinale afectează alimentația mamei, vărsăturile creează un mediu acid care expune dinții riscului de demineralizare, iar modificările hormonale produc la majoritatea gravidelor gingivită de sarcină (umflarea gingiilor, sângerare, ușoară mobilitate dentară). “In această situație, igiena dentară trebuie să fie mult mai atentă în acesta perioadă, pentru că resturile alimentare rămase printre bracketuri, placa bacteriană și mediul acid pot agrava această gingivită și pot crește riscul de carie”, atenționează doamna doctor Mihaela Dan.

Nu în ultimul rând, poftele pe care le are viitoarea mămica pot cuprinde și alimente interzise celor cu aparat dentar: alimentele dure. “Insa și pentru unele dintre aceastea există o soluție: pot fi consummate mărunțite în belder (alune, fructe și legume țări) sau fierte (morcov, broccoli etc.). De asemenea, imediat după aplicarea aparatului dentar apare, timp de câteva zile, un disconfort până la durere, care poate necesită administrarea de antialgice, însă numai a celor permise de medicul obstetrician. Dacă aceste reguli sunt respectate, tratamentul ortodontic va avea rezultate foarte bune, fără a influența negativ sarcina”, spune specialistul ortodont. 

Activările aparatului dentar nu afecteza în niciun fel copilul sau sarcină în sine. Vizitele la cabinetul dentar sunt nedureroase dar sunt, de regulă, întrerupte în apropiere de momentul nașterii și reluate după 1-2 luni, imediat ce mamă are timpul necesar pentru a se prezența la control.

Când este contraindicat tratamentul ortodontic în sarcină

Deși aparatul dentar poate fi purtat cu succes și de viitoarele mămici, cu câteva precauții legate de igiena dentară și de alimentație, există unele situații în care începerea tratamentului cu aparatul dentar fix este mai bine să fie amânată până după naștere:

1. Dacă radiografiile necesare începerii tratamentului ortodontic nu au fost efectuate înainte de sarcină. “Desi abdomenul viitoarei mămici este protejat cu un sorț cu plumb, nu este indicat să ne asumăm un astfel de risc decât în situații de extremă urgență, iar tratamentul ortodontic nu este una dintre ele”, explică doamnă doctor Mihaela Dan.
Dacă pentru alinierea dinților sunt necesare intervenții invazive. Extracțiile dentare, intervențiile rare de tipul ancorării unui canin blocat în os (acoperit în întregime de os) sau aplicarea de miniimplante ortodontice este indicat să fie evitate în perioada sarcinii. “Desi este demonstrat că anestezicele locale utilizate în cabinetul stomatologic nu prezintă niciun risc pentru sarcină, este recomandat ca acestea să fie evitate mai ales în primul și ultimul trimestru de sarcină. În plus, după unele intervenții este necesară administrarea de antialgice sau antibiotice, așadar acestea trebuie amânate până după nastere”, recomandă doamnă doctor Mihaela Dan.

2. Dacă pentru alinierea dinților sunt necesare intervenții invazive. Extracțiile dentare, intervențiile rare de tipul ancorării unui canin blocat în os (acoperit în întregime de os) sau aplicarea de miniimplante ortodontice este indicat să fie evitate în perioadă sarcinii. “Desi este demonstrat că anestezicele locale utilizate în cabinetul stomatologic nu prezintă niciun risc pentru sarcină, este recomandat ca acestea să fie evitate mai ales în primul și ultimul trimestru de sarcină. În plus, după unele intervenții este necesară administrarea de antialgice sau antibiotice, așadar acestea trebuie amânate până după nastere”, recomandă doamnă doctor Mihaela Dan.
Sarcina este un fenomen firesc, natural, fiziologic și nu ar trebui să ne împiedice sau să ne determine să amânăm preocuparea pentru sănătate, ci dimpotrivă, să ne ajute să întâmpinăm venirea pe lume a celui mic cu un zâmbet frumos și sănătos. 

 


Lasă un Comentariu...

*