Apa la copii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Indiferent de anotimp, atât tu, cât și copilul tău trebuie să beţi apă, element vital în buna funcţionare a organismului. Pentru o hidratare corectă, porţia zilnică de apă a copilului este de aproximativ 6-8 pahare, în funcţie de vârsta lui.

Apa la copiiÎn cazul în care nu știai deja, mai mult de jumătate din organismul unui copil conține apă, iar prin consumul de apă, toate părțile organismului funcționează corespunzător. Printre beneficiile consumului de H2O se numără: o digestie corectă, prevenirea constipației sau o bună circulare a sângelui în corp. Apa ajută la transportul nutrienților și oxigenului la celule, reglează temperatura corpului și menține balansul de sodiu necesar.

După ce încetezi să îți mai alăptezi copilul, ai putea avea tendința de a uita să monitorizezi cantitatea de lichide pe care el o consumă zilnic. De asemenea, există și cazuri în care cel mic este încăpățânat, refuză să bea apă. Conform statisticilor, jumătate din mame întâmpină dificultăți atunci când încearcă să își hidrateze copiii.

Dacă tu te-ai convins cât de bună este apa pentru organism, noi te ajutăm să îți convingi și copilul de acest lucru, pentru că apa nu este un lichid bun doar pentru bălăceală, ci și pentru organism, îi dă energie sau îl ajută să se mențină sănătos.

Un copil are în organism o proporție mai mare de apă decât un adult, de aceea trebuie să ai mare grijă la cantitatea de apă pe care i-o dai. Organismul lui cere mai des să se hidrateze decât în cazul tău, iar când depune efort fizic, trebuie să fii și mai atentă în privința acestui aspect.

Problemele pot apărea chiar și din cauza reclamelor la diverse băuturi dulci sau sucuri care îi prind în capcană pe cei mici, iar dorințele lor se concentrează pe astfel de produse, apa devenind un tip de băutură „învechită”.

Care sunt motivele invocate de copii pentru a nu bea apă și cum le poți combate

Fă apa să aibă un gust bun. Se spune că apa nu are gust, însă depinde de la ce sursă a fost aceasta procurată. Da, există șanse ca micuțul să plângă dacă îi dai apă, pentru că a fost obișnuit cu sucuri, iar acest „nou lichid incolor” poate părea de domeniul SF. Treci la treabă și fă din apă un lucru distractiv, numai bun de băut. O poți filtra sau poți să cumperi diverse mărci de apă pentru copilul tău. Este posibil ca printre cele 500 de ape gustate și degustate să existe una care chiar să îi placă! Atenție! Nu îi cumpăra apă cu diverse arome! Are același efect ca în cazul consumului de sucuri, iar copilul trebuie să înțeleagă foarte clar că apa rămâne apă, iar consumul ei este imperios necesar. Mai poți adăuga diverse fructe proaspete în apă pentru a-i da aromă și pentru a o asemăna într-un fel cu sucul. Însă și aici trebuie să fii atentă, să nu adaugi lămâie, ci mai bine fructe de sezon: afine, mere sau protocale.

Apa trebuie să arate „apetisant”. Nu, nu trebuie să pui colorant în apă ca să fie mai arătoasă pentru cel mic. De preferat ar fi să îi dai culoare de la fructele adăugate. Ai grijă la cantități! Să nu ajungi să faci suc de fructe. Pune-ți inventivitatea în funcțiune!

Apa trebuie să însemne „distracție”. Apa are o doză de distracție: adăugată în recipientul de făcut baloane, în piscină sau la mare, copilul tău o iubește! Trebuie să existe o modalitate să iubească și să bea apă. Poți să folosești diverse recipiente din care să îi dai să bea. Cu cât sunt mai colorate, cu atât prezintă mai mare atracție. Poți pune un cub de gheață în apa lor: așa, le atragi atenția și e posibil să le placă foarte mult (mai ales vara). Însă, e nevoie și de o doză de precauție, mai ales dacă ai un copil mai sensibil la lichidele și alimentele reci.

Alimentele aduc aport de vitamine, apa ce aduce? Explică-i copilului cum stă treaba cu aportul de apă consumat zilnic. Spune-i că este important să bea „lichidul incolor” pentru o bună funcționare a organismului. Învață-l de mic doar cu apă și îndepărtează de el toate sucurile cumpărate. Tu ești singura care are drept de decizie asupra a ceea ce consumă cel mic. De aceea, tu trebuie să ții departe toate lucrurile care nu îi fac bine copilului.

Ține minte! Corpul are nevoie în primul rând de apă, așa că învață-l pe cel mic să bea chiar și atunci când nu îi e sete și fă-l să ceară „apă” înainte de orice alt lichid. Trebuie să ai la îndemână tot timpul o sticlă plină cu apă, mai ales în timpul verii sau când copilul face exerciții fizice. Prin răbdare și explicații s-ar putea ca cel mic să facă din consumul forțat de apă un obicei sănătos, care nu costă nimic.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *