Anemia la copii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ce este anemia la copii?

Scăderea hemoglobinei și a hematocritului sub limitele admise, cunoscută și sub denumirea de anemie, se traduce prin reducerea transportului de oxigen de la plămâni la celulele din organism. Această afecțiune se manifestă prin paloare, respirație accelerată, răcirea extremităților, amețeli, dureri de cap și astenie.

Cauzele apariției anemiei la copii

Anemia la copiiUna dintre cele mai comune anemii la copii este anemia feriprivă sau, altfel spus, deficitul de fier. Lipsa sau insuficiența fierului din organism conduce la astfel de afecțiuni și de cele mai multe ori principalul motiv pentru care fierul lipsește din organismul copilului tău este alimentația. Fierul este un element extrem de important, el contribuind la creșterea și dezvoltarea armonioasă. Cu cât cantiteatea de fier este mai redusă, cu atât oxigenul ajunge cu întârziere la organele din corp, iar rezultatul nu este altul decât unul nefericit. Din cauza defictului de fier, copilul tău este lipsi de energie, de vlagă, iar dacă vorbim de un școlar, atunci el prezintă și lipsă de interes față de activitățile educționale, fiindu-i dificil să se concentreze. Pentru un preșcolar, insuficiența de fier generează întârzierea evoluției, mersul și vorbitul dezvoltându-se cu greutate.

Consumul de lapte de vacă, în cantități peste normal, reprezintă una dintre cauzele deficienței de fier în rândul copiilor de până în doi ani. Fierul din laptele de vacă este cu greu asimilat de organism, în situații extreme, consumul exagerat producând sângerări la nivelul intestinelor.

Intoleranța la alimentele care conțin gluten și viermii intestinali sunt alte cauze ale carenței de fier. Cei mai predispuși anemiei feriprivă sunt nou-născuții prematuri, copiii de până într-un an care sunt hrăniți cu lapte de vacă, dar și copii a căror dietă este săracă în alimente ce conțin fier.

Cum prevenim anemia la copii?

  1. În primul rând, dacă vorbim despre un sugar, este imperios necesar ca acesta să fie hrănit cu lapte de mamă. Dacă din cauze independente de mamă, bebelușul nu poate fi hrănit la sân, atunci sunt recomandate formulele de lapte îmbogățite cu fier. Alăptatul este indicat până la minimum doi ani, potrivit O.M.S
  2. Începând cu diversificare, alimentele din dieta copilului trebuie să fie bogate în fier. Astfel, oferă-i copilului tău cereale pe bază de orez, iar când mai crește, albușul de ou, carnea roșie, peștele și legumele verzi sunt vitale pentru a-i asigura aportul necesar de fier. Încearcă să eviți alimentele bogate în calorii precum sucurile și chipsurile.
  3. Dacă în urma prelevării analizelor de sânge, medicul constată o carență de fier, atunci ar fi bine să intervii cu alimente bogate în vitamina C, aceasta ajutând la absorbția fierului. De asemenea, la recomandarea medicului, îi poți oferi un supliment oral de fier.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *