Anemia în sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Mai devreme sau mai târziu anemia tot se va instala în organismul tău, indiferent de luna de sarcină.

Anemia in sarcina (1).jpg

Picture 1 of 3

Motivul este cât se poate de simplu, un bebe se dezvoltă înăuntrul tău și, la fel ca și tine, are nevoie de fier, acid folic și vitamine.

Anemia în sarcină se traduce prin insuficiența de celule roșii responsabile cu transportul oxigenului în corp. Este un factor obișnuit în rândul viitoarelor mămici, anemia instalându-se de cele mai multe ori în lipsa unui regim alimentar corespunzător, în cazul unor pierderi mari de sânge avute înainte de sarcină, trecerea unui perioade scurte de la ultima sarcină și datorită stărilor de greață, precum și a vărsăturilor.

Cea mai comună anemie este cea feriprivă, când fierul nu este suficient în organism pentru a asigura aportul de elemente nutritive atât ție, cât și puiului tău aflat în plin proces de dezvolare.

Pentru că simptomele anemiei în sarcină pot fi asociate cu alte afecțiuni sau pot fi confundate cu stările ce alertează o posibilă sarcină, de cele mai multe ori aceasta nu este depistată la timp.

Simptome anemie în sarcină:

 1. Stările de somnolență
 2. Slăbiciune, o lipsă de energie nejustificată
 3. Nuanțele palide ale pielii, precum și modificări ale culorii unghiilor și a buzelor
 4. Palpitații ale inimii, bătăile devin mai alerte
 5. Dificultățile de concentrare
 6. Dureri de cap
 7. Amorțeală
 8. Membrele inferioare și superioare sunt mai tot timpul reci
 9. Probleme de memorie
 10. Schimbarea bruscă a dispoziției, trecerea ușoară de la o stare la alta

De aceea sunt recomandate câteva teste înainte de sarcină, precum și în timpul sarcinii, mai cu seama în ultima săptămână din semestrul doi. Depistată la timp, deficiența de fier poate fi ameliorată cu un regim alimentar bogat în acest element, recomandat de mediul specialist.

Riscuri asociate cu anemia în sarcină

Chiar și în cazul unei forme ușoare, anemia în sarcină nu este de neglijat. Netratată la timp și corespunzător, ea poate avea repercursiuni asupra fătului, unele dintre acestea fiind drastice. Unul dintre motivele nașterii premature este anemia. Tot ea se face vinovată și de greutatea mică a sugarului, declanșarea depresiei, precum și pentru afecțiunile de la nivelul coloanei vertebrale sau sângerările masive. Din același motiv bebe poate dobândi afecțiuni severe la coloană sau creier.

Cum poți scăpa de anemie în sarcină?

Cea mai simplă și la îndemână modalitate de a scăpa de anemie este alimentația, mai înainte de orice alt aport suplimentar concentrat. Sunt câteva alimente de care trebuie să ții cont, să le introduci în meniul tău zilnic. Deprinzând în timpul sarcinii un stil de viață sănătos, mai ales în privința preparatelor pe care le consumi, acesta poate deveni rutină și după naștere, iar efectele sale vor fi benefice atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.

 1. Încearcă să consumi carne roșie, ficat, prune, fasole, broccoli, pește, scoci, carne de pasăre, nuci și semințe, precum și ouă. Aceste alimente sunt bogate în fier și te vor ajuta să sporești concentrația din organism.
 2. Pe lângă alimentele mai sus menționate ai nevoie și de o porție zdravănă de vitamina C. Aceasta ajută la asimilarea rapidă a fierului de către organism.
 3. Pentru a asigura aportul de acid folic ai nevoie de legume cu frunze verzi, pâine, cereale îmbogățite cu fier, citrice, fasole boabe.
 4. Evită consumul de cafea, ceai sau sucuri pentru că acestea inhibă absorbția fierului.
 5. Suplimentele vitaminice sunt o altă modalitate de a remedia problema anemiei, însă acestea influența activitatea normală a digestiei, tocmai de aceea mai potrivit este suplimentul pe bază de glucon feros.

Lipsa anemiei și prezența fierului în organismul tău înseamnă viață sănătoasă pentru tine și pentru pruncul tău. Având un echilibru optim de fier, acid folic și vitamina B12 ai de fapt o sarcină sănătoasă, liniștită.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *