Analize înainte de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pentru sănătatea viitorului tău copil este nevoie să efectuezi o serie întreagă de analize înainte de sarcină. Desigur, modul în care te vei comporta atât înainte de preconcepție, cât și după ce „barza” și-a făcut apariția contează destul de mult pentru siguranță sarcinii și evoluția copilului pe care îl vei purta în pântec.

analize inainte de sarcinaMai înainte de a porni la drum în dorința de a avea un copil trebuie să ai în vedere ca atât tu, cât și partenerul să fiți perfect sănătoși. Așa după cum medicii spun, este necesar să te gândești cu atenție la sarcină cu minim 3-6 luni înainte de concepție. În toată această perioadă va trebui să mergi la medic, să realizezi mai multe analize înainte de sarcină și să îți schimbi radical stilul de viață. Dacă până să rămâi însărcinată, pierdeai nopți întregi, fumai și aveai un stil de viață dezorganizat, de îndată ce te gândești să aduci pe lume un bebeluș trebuie să fii mai responsabilă, totul pentru binele puiului tău.

Care sunt cele mai importante analize înainte de sarcină?

Atunci când te-ai hotărât să devii mămică, atât tu, cât și partenerul tău va trebui să mergeți la medicul de familie care vă va oferi recomandări către medicul ginecolog în vederea supravegherii sarcinii. În cazul în care istoricul tău medical arată că este nevoie de prezența unor medici cu o altă specializare (endocrinolog, stomatolog, nutriționist, cardiolog, etc), atunci tot medicul de familie vă va putea îndruma în aceste direcții.

Cele mai importante analize realizate înainte de sarcină sunt hemoleucograma, fiind utilă pentru depistarea anemiilor, testarea glicemiei, a tensiunii arteriale. La fel de importante sunt și analizele pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, des răspândite în ultima perioadă și cu un pericol mare pentru copil. Clamydia, sifilisul, infecția cu HIV sunt cele mai periculoase afecțiuni ce pot afecta sarcina.

Consultul de dinainte de conceperea unui bebeluș include în lista de analize și depistarea infecțiilor cu arie largă de răspândire. Rubeola, rujeola, hepatita B, citomegalovirusul, toxoplasmoza sunt extrem de periculoase și trebuiesc privite și tratate cu mare atenție. În egală măsură, medicul ginecolog va recolta anumite probe de secreții vaginale, fiind evaluate în laborator. Testul Babeș Papanicolau nu are cum să lipsească din lista lungă de analize înainte de sarcină.

Orice femeie va fi evaluată medical atunci când își dorește să rămână însărcinată. Examinarea organelor genitale, a sânilor, depistarea grupei de sânge și Rh-ul ambilor parteneri îi oferă medicului anumite răspunsuri cu privire la siguranța apariției unei sarcini. În cazul în care mama este cunoscută a fi suferindă și de alte afecțiuni, analizele de mai sus vor fi completate cu altele în funcție de specificul medical al pacientei. Astfel, în cazul unor boli cronice, cu medicație deja prescrisă, medicul va încerca să înlocuiască o parte din tratament cu unul permis în timpul celor nouă luni. De aceea, pentru a observa cum anume reacționează organismul la această schimbare este indicat să ajungeți la medic cu cel puțin 60 de zile înainte de a rămâne însărcinată.

Evaluarea stomatologică

Dacă vă cunoașteți a avea probleme dentare este bine să ajungeți la stomatolog și să încercați pe cât posibil să le rezolvați. Nu uitați – în sarcină nu se recomandă să se administreze tratament cu antibiotic și nici să se realizeze anestezii întrucât fătul ar putea avea de suferit. Până și atunci când nu există nicio problemă, este posibil ca valorile crescute ale estrogenului și progesteronului să determine inflamarea gingiilor, devenind mai roșii, sensibile și care pot sângera la cea mai mică atingere sau la spălare. Tratând toate problemele dentare cu siguranță puteți fi mai liniștită atunci când veți rămâne însărcinată.

Evaluarea greutății

Un indice de masă corporală scăzut sau prea ridicat te poate împiedica să concepi rapid bebelușul pe care ți-l dorești, generând probleme de fertilitate. Astfel, încearcă să îți menții IMC între 20 și 24 și niciodată să fie sub sau peste aceste valori. În cazul în care ai probleme cu greutatea este bine să apelezi la un nutriționist, acesta îți va putea deveni aliat în lupta cu pierderea kilogramelor și de ce nu, te poate ajuta să mai pui câteva kilograme, dacă este cazul.

Stil de viață sănătos

Deși nu se numără printre analizele ce trebuiesc efectuate înainte de sarcină, putem spune că pentru a avea un copil sănătos va trebui să vă comportați sănătos. Un aport optim de acid folic va pune la adăpost bebelușul de eventualele malformații fetale. Vitamina B9, așa cum este cunoscut acidul folic, trebuie consumată cu minim două-trei luni înainte de a rămâne însărcinată. Aceasta se găsește în cantități destul de mari în legumele și fructele verzi, în mod deosebit în ștevie, brocolli, spanac, mazăre, fasole verde. Aportul de acid folic va putea fi luat și din gălbenușul de ou, ficat, banane, ridichi, portocale sau ananas, însă cantitățile conținute de acestea sunt mai mici. Pentru siguranța bebelușului, medicul va putea prescrie acid folic sub formă de suplimente. Excesele de vitamina B9 nu fac rău, fiind eliminate prin urină.

Stilul de viață înseamnă și o alimentație sănătoasă. Mai ales în preconcepție este nevoie ca viitoarea mămică să consume mult pește, semințe de in, acestea fiind favorabile pentru creșterea fertilității. În plus conțin Omega 3, acizi grași esențiali pentru dezvoltarea creierului bebelușului.

Atunci când din setul de analize efectuat înainte de sarcină reiese că ați putea fi puțin anemică încercați să consumați alimente cu un bogat conținut de fier. Nu uitați, fierul va ajunge în mare măsură și la copil, așa că peste 20% din femeile însărcinate ajung să sufere de anemie postpartum. Carnea roșie conține fier, astfel încercați să o introduceți în dieta zilnică.

În preconcepție este bine să renunțați la excese. Nu consumați alcool, renunțați la fumat, putând afecta viitoarea sarcină. În plus, dulciurile în exces vor conduce la creșterea greutății, fiind un aport de calorii „goale”, așa cum le spun nutriționiștii. Consumați mai multe fructe și legume, renunțați la cafea ori la alte alimente care oferă dependență și sunt periculoase.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *