3 tipuri de analize importante pe care să ți-le faci atunci când ești însărcinată

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Odată cu primirea veștii că vei deveni mămică mai mult ca sigur trebuie să porți o discuție cu medicul specialist în vederea evidențierii tuturor elementelor necesare, de care să te îngrijești în lunile de sarcină, astfel încât bebelușul tău să se afle în afara oricărui pericol și să crească mare și sănătos.

Perioada celor nouă luni de sarcină aduce pentru mămică multe necunoscute, pe care va încerca să le descopere singură, informându-se atât la medic, cât și la prieteni apropiați care au trecut recent printr-o astfel de experiență.

Cu toate acestea, cel mai important lucru pentru orice femeie însărcinată este să se asigure că bebelușul său este perfect sănătos, sarcina evoluează normal, iar micuțul să se poată naște la termen, așa cum este stabilit.

Pe lângă dieta diversificată din timpul sarcinii, menținerea unui stil de viață sănătos, evitarea viciilor, medicul îi va recomanda femeii însărcinate efectuarea unui set complet de analize, împărțit de regulă pe perioade ale sarcinii. Încă de la început, mama va trebui să efectueze examenele obligatorii, precum sunt RH, test Babeș Pananicolau, examen de urină, testare HIV, sifilis, Chlamydia, dozare anticorpi toxoplasmoză, citomegalovirus și rubeolă, hemoleucograma, examen endocrinologic, pe care îl poți regăsi aici. Cu toate că fiecare analiză este foarte utilă pentru medici, reușind să descopere anumite probleme de sănătate ale fătului sau ale mamei, am putea spune că trei dintre ele sunt extrem de utile:

1. Ecografia de morfologie fetală, pe care o poți efectua aici , este foarte utilă pentru medici și evidențiază atent starea în care se află bebelușul. Este o analiză pentru făt, extrem de amănunțită, în care acesta este evaluat atent de către medicul specialist, reușind să identifice anumite anomalii de creștere care ar putea determina probleme grave în viitor.

2. Screening pentru detectarea anomaliilor cromozomiale – acesta se efectuează la o anumită dată prestabilită, conform recomandării medicului specialist. Ca atare, dublul test, căci despre el este vorba, se va efectua doar în perioada 11-14 săptămâni de sarcină și nu mai târziu, fiind esențial mai ales pentru femeile trecute de vârsta de 35 de ani. Riscul de dezvoltare a unor anomalii genetice, precum sindromul Down crește destul de mult odată cu trecerea vârstei, astfel am putea vorbi despre 1/385 la 35 de ani și despre 1/11 la vârsta de 49 de ani.

3. Amniocenteza se efectuează doar la recomandarea medicului specialist și doar atunci când acesta constată că bebelușul ar putea dezvolta o anumită afecțiune gravă. De aceea, prin amniocenteză se va recolta probe din lichidul amniotic din interiorul placentei, cu ajutorul unui ac foarte lung și subțire, reușind astfel ca medicii să poată pune un diagnostic cât mai sigur care să evidențieze starea sau evoluția bebelușului. Se recomandă doar atunci când rezultatele dublului test sau al ecografiei fetale nu sunt foarte bune. De asemenea, efectuarea acestei analize poate fi recomandată și atunci când gravida prezintă infecție cu citomegalovirus, rubeolă sau o altă infecție gravă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *