3 lucruri pe care toate femeile trebuie să le știe despre cancerul ovarian

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Poate că cel mai important lucru pe care trebuie să îl faceți dacă sunteți îngrijorată în privința cancerului ovarian sau dacă ați fost diagnosticată cu cancer ovarian este să optați pentru îngrijirea de specialitate pe care v-o pot oferi medicii cu vastă experiență în tratarea cancerului ovarian. Astfel, puteți fi sigură că veți primi un diagnostic cât mai precis, acesta fiind un pas esențial în tratarea bolii.

În unele cazuri, cancerele avansate ale tractului gastro-intestinal (cancer gastric, cancer colorectal, cancer hepato-biliar, cancer pancreatic) pot imita cancerul ovarian, prin urmare un diagnostic precis va influența alegerea tratamentului. Un oncolog ginecolog este singurul specialist calificat pentru diagnosticarea și tratarea pacienților cu cancer ovarian.

În rândurile următoare, vă prezentăm  o serie de aspecte deosebit de importante pe care trebuie să le știți despre cancerul ovarian:

  1. Majoritatea persoanelor care suferă de cancer ovarian sunt diagnosticate într-o etapă avansată. Deoarece simptomele timpurii sunt adesea foarte subtile, cei mai mulți pacienți sunt diagnosticați cu cancer ovarian atunci când boala a ajuns în stadiul III sau chiar în faza IV. Simptomele pe care pacienții le pot prezenta în această fază pot include balonare, senzații de presiune pelviană sau abdominală și probleme cu intestinul și vezica urinară. De obicei, toate aceste semne indică faptul că boala s-a răspândit deja. Aici veți afla mai multe informații despre simptomele și factorii de risc care însoțesc cancerul ovarian. Cu un tratament chirurgical și medical adecvat, foarte mulți pacienți diagnosticați cu cancer ovarian în faza III sau faza IV își pot reveni.
  2. Pentru diagnosticarea cancerului ovarian pot fi necesare mai multe teste. În general, nu se poate spune că există teste de screening fiabile pentru depistarea cancerului ovarian, deși markerul ROMA este cel mai utilizat test pentru depistarea cancerului. Aici veți afla tot ceea ce trebuie să știți despre markerul ROMA. Testele de tip Papanicolau, deși eficiente în screening-ul pentru cancerul de col uterin, nu pot depista cancerul ovarian. Testele de sânge CA-125 și testele cu ultrasunete pot detecta cancerul ovarian, dar nu sunt destul de eficiente pentru depistarea cancerului în stadiu incipient.
  3. Tratamentul eficient al cancerului ovarian necesită atât intervenții chirurgicale cât și chimioterapie. Pacienții diagnosticați cu cancer ovarian sunt îndemnați să apeleze la experiența chirurgilor cu înalte calificări și a medicilor care dețin cele mai vaste informații în domeniul chimioterapiei pentru a aborda corespunzător aceste componente critice ale tratamentului. Oncologii ginecologi sunt cei mai calificați în tratamentul chirurgical al cancerului ovarian – sunt mult mai calificați în comparație cu ginecologicii generali, cu chirurgii generali sau cu oncologii chirurgicali. În plus, este foarte important ca înainte de a urma tratamentul pentru cancer ovarian, pacienții să fie supuși unei evaluări medicale foarte cuprinzătoare pentru a determina capacitatea acestora de a tolera intervenția chirurgicală. De asemenea, această evaluare medicală trebuie să implice și o ecografie a toracelului, abdomenului și pelvisului pentru a evalua amploarea cancerului.

În cele din urmă, pacienții diagnosticați cu cancer ovarian în stadiu avansat trebuie să fie pregătiți pentru o operație extinsă, care de obicei implică îndepărtarea ovarelor, a tuburilor uterine, a uterului, a colului uterin și a oricăror alte țesuturi din abdomen și pelvis afectate de cancer. Atât timp cât aceste proceduri extinse pot fi efectuate în condiții de siguranță, pacienții tolerează foarte bine acest tip de intervenție agresivă fără complicații pe termen lung.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *