3 lucruri pe care trebuie să le știi despre alergii

Oricine poate fi alergic, însă nu întotdeauna își dă seama dacă are sau nu o astfel de problemă și consideră că tot ceea ce i se întâmplă nu este decât un lucru firesc. Ar putea da vina pe o răceală întrucât semnele celor mai multe alergii arată astfel.

alergiiAlergia reprezintă o reacție a organismului la anumite substanțe ce pentru unii oameni sunt inofensive și care se numesc alergeni. Fie că este vorba despre polen, păr animale, înțepături de insecte sau chiar praf, aceste lucruri ar putea să îi dăuneze grav unei persoane care suferă de astfel de probleme.

Iată mai jos 3 lucruri pe care trebuie să le știi despre alergii:

1. Tipuri de alergeni

Alergenii reprezintă substanțele la care organismul poate avea anumite reacții alergice. Astfel, atunci când vorbim despre alergeni ar trebui să îi clasificăm în pneumalergeni – praf, polen, păr de animale, mucegai, alergeni alimentari – albuș de ou, lapte de vacă, fructe de pădure, căpșuni, alergeni de insecte, dar și alergeni chimici sau medicamentoși. Anumite persoane produc imoglobulina E – IgE în exces și astfel odată cu intrarea în contact a organismului cu un anumit alergen, atunci reacțiile ar putea fi destul de accelerate. De aceea, este bine să se cunoască care sunt alergenii la care poți reacționa, prin efectuarea acestor analize genetice.

2. Simptomele unei alergii

Fiecare cunoaștem că simptomele unei alergii ar putea fi confundate cu cele ale unei răceli. Este posibil să suferi de congestie a nasului, secreții nazale abundente, strănut, la fel cum vei putea dezvolta astm bronșic, conjunctivită, lăcrimare constantă sau roșeață a ochilor. La nivelul pielii ar putea apărea eczeme, dermatite de contact, urticarie, iar din punct de vedere digestiv este posibil să vă confruntați cu dureri gastrice sau chiar diaree și vărsături. Și cum peste 20% dintre oameni suferă de alergii, potrivit studiilor, este bine să se efectueze acest test genetic pentru alergii. În acest mod, veți putea ști destul de exact dacă este sau nu cazul să vă feriți de anumiți alergeni.

3. Alergiile se vindecă sau nu?

Iată o altă întrebare pe care cei mai mulți o adresează medicilor. De obicei, debutul unor reacții alergice au loc atunci când substanțele respective intră în contact cu organismul. Cea mai bună metodă de tratament este, potrivit medicilor, evitarea intrării în contact cu alergenii. Este important ca atunci când cunoști că suferi de o astfel de problemă să te ferești de anumite substanțe care ți-ar putea face rău și de asemenea să folosești medicamente anti-histaminice sau anumite tratamente decongestionante, recomandate de medicul specialist.

Este posibil ca medicul să îți prescrie o imunoterapie, ce înseamnă administrarea unor doze de alergeni, treptat, astfel încât organismul să tolereze substanța respectivă.

Trebuie să se aibă în vedere că alergia nu va dispărea decât atunci când este depistată și mai ales tratată de medicul specialist. Ea ar putea provoca reacții neobișnuite la un moment dat, ce necesită tratament de specialitate și intervenția de urgență a medicilor.

Ca atare, este mai bine să testezi și să vezi dacă ai sau nu o astfel de problemă pentru a ști dacă este sau nu cazul să te ferești de anumiți alergeni ce ți-ar putea face rău la un moment dat, atunci când intri în contact cu aceștia.


Lasă un Comentariu...

*