6 cele mai obișnuite probleme de sănătate a ochilor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Se spune că ochii sunt fereastra către suflet și, în multe privințe, această zicală este cât se poate de adevărată. Tot ochii pot oferi indicii privind nivelul nostru de inteligență, emoțiile pe care le simțim, dar și starea noastră de sănătate. Încă de la o vârstă mică, ochii pot avea de suferit, iar odată cu înaintarea în vârstă, își pot schimba aspectul și funcția, așa că sunt toate șansele să ne pierdem acea vedere ca de vultur de care beneficiam atunci când eram mai tineri.

Iată 6 cele mai comune probleme oculare, dar și ce puteți face pentru a vă proteja și pentru a vă menține sănătatea ochilor la orice vârstă:

  1. Presbiopia. Vederea noastră are de suferit de-a lungul vieții și, începând cu vârsta de 40 de ani, puteți constata că aveți dificultăți crescute în a citi litere mici sau în a vedea obiectele care sunt în apropiere. Din fericire, la examinările oftalmologice regulate, această problemă poate fi depistată și corectată cu ochelari de lectură și / sau lentile de contact. Doar dacă problema este foarte severă sau v-ați născut cu probleme de vedere, puteți opta pentru procedura Lasik, cea mai modernă modalitate de corectare a problemelor de vedere.
  2. Ochi uscați. Această afecțiune este din ce în ce mai frecventă și apare și la copiii de vârstă mică, motiv pentru care este bine să vă adresați unui specialist în oftalmologie pentru copii, mai ales dacă micuțul folosește în mod frecvent dispozitive electronice. În general, această afecțiune apare atunci când glandele lacrimale nu funcționează bine sau nu produc suficiente lacrimi. Poate provoca mâncărimi, arsuri, roșeață sau alt tip de disconfort. Femeile par a fi mai afectate decât bărbații. Tratamentul poate include utilizarea unor picături oftalmice speciale, a unui unguent sau, în cazuri severe, intervenția chirurgicală.
  3. Cataracta. Atunci când ochii sunt sănătoși, lumina trece prin lentile către retina din spate și imaginile sunt procesate. Totuși, cataracta sau zonele tulburi din lentila ochiului blochează o parte din lumină și provoacă încețoșarea vederii. Cataracta se formează, de obicei, treptat și, deși unele forme de cataractă pot fi restrânse, alte forme se pot extinde sau îngroșa, afectând vederea. În aceste cazuri, cataracta poate fi eliminată prin intervenție chirurgicală.
  4. Glaucom. Este cauzat de prea multă presiune lichidă în interiorul ochiului. Asta se întâmplă din cauza blocării fluidului care străbate pasajul dintre cornee și lentilă. Netratat, glaucomul poate duce la pierderea vederii și orbire. Poate să apară și din cauza leziunilor oculare, infecției oculare severe, blocării vaselor de sânge sau tulburărilor inflamatorii ale ochiului. Glaucomul poate fi tratat cu picături oftalmice, cu laser sau cu intervenție chirurgicală. Deși nu există simptome specifice, glaucomul poate fi depistat la examinările oftalmologice de rutină.
  5. Degenerescență maculară legată de vârstă. Este principala cauză a pierderii severe a vederii în rândul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani. Se prezintă sub două forme, și anume umedă și uscată, și apare atunci când partea centrală a retinei este deteriorată din cauza degradării celulelor retiniene (forma uscată) sau a scurgerii vaselor de sânge în sau sub retină (formă umedă). Degenerescența maculară aflată în stadiu avansat poate duce la pierderea vederii, deci este important să vă prezentați la examinările oftalmologice în mod periodic. Deși nu există  niciun tratament, medicamentele, terapia cu laser și vitaminele pot ajuta la menținerea vederii și la încetinirea progresiei.
  6. Retinopatia diabetică. Adulții mai înaintați în vârstă prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet și, din această cauză, se confruntă cu riscul de a dezvolta complicații precum retinopatia diabetică. Acesta este rezultatul deteriorării vaselor de sânge ale retinei și se dezvoltă lent, fără simptome timpurii. Gestionarea zahărului din sânge poate preveni sau încetini progresia, iar chirurgia cu laser poate ajuta, de asemenea. Examinările oftalmologice anuale sunt obligatorii dacă suferiți de diabet de tip 1 sau tip 2.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *