4 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre pietrele la bilă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pietrele la bila sau mai bine spus, în termeni medicali, pietre la colecist, reprezintă una dintre afecțiunile cele mai des întâlnite determinate de un stil de viață dezordonată și de ce nu de o alimentație nesănătoasă.

Căutăm întotdeauna remedii pentru tratarea pietrelor la bilă, mai ales atunci când resimțim durere, însă niciodată nu ne gândim la schimbări radicale ale stilului de viață care ar putea să ne transforme în persoane mult mai sănătoase. Se cunoaște deja că o alimentație nesănătoasă poate conduce la multe probleme, la fel cum lipsa de mișcare ar putea avea consecințe grave asupra stării noastre de sănătate.

Așa se întâmplă că ajunge la obezitate, hemoroizi și fisuri anale și de ce nu boli grave, uneori foarte greu de tratat. Iar pietrele la fiere sau la bilă, așa cum le spunem adesea se numără printre ele.

Iată mai jos 4 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre pietrele la bilă:

  1. Aceste pietre la bilă sunt niște particule solide care se depun pe vezica biliară. Se datorează excesului de colesterol sau de bilirubină. Aceste pietre la fiere sunt cunoscute și sub denumirea de calculi la vezica biliară sau litiază biliară. Fie că este vorba despre pietre de colesterol, fie de pietre pigmentare, datorate excesului de bilirubină, ambele determină probleme grave.
  2. Cauzele pietrelor la bilă sunt destul de variate. În primul rând sunt determinate de consumul mare grăsimi, mese neregulate, constipație, sedentarism, lipsa alimentelor grase din dietă, stresul și oboseala, dar și de obezitate. Se poate spune uneori că aceste pietre la bila sunt o afecțiune ce este moștenită genetic.
  3. Simptomele pietrelor la colecist sunt variate. Pe de o parte, pacienții se plâng de durere epigastrică, greață și vărsături, febră, lipsa poftei de mâncare, balonare și indigestie sau chiar icter. Toate aceste probleme conduc pacienții cel mai adesea în cabinetul medicului specialist. Aceste probleme sunt diagnosticate prin tomografie computerizată, rezonanță magnetică, scintigrafia radioizotopică sau prin ecografie endoscopică. Analizele la sânge pot completă acest diagnostic.
  4. Tratamentul pietrelor la colecist constă în intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, nu întotdeauna este o procedură recomandată de majoritatea medicilor. Dacă pietrele nu determină probleme grave, se poate recurge la administrarea unui tratament medicamentos. Cu toate acestea, poate exista riscul creșterii complicațiilor biliare și de aceea se spune că intervenția chirurgicală este singura în măsură să te scape definitiv de aceste probleme de sănătate, fără a avea repercursiuni ulterioare asupra stării de sănătate. Intervenția chirurgicală poate fi cu abdomen deschis sau laparoscopic. De obicei, pacienții se recuperează destul de ușor după intervenție și nu prezintă probleme sau complicații ulterioare.

După ce pietrele la colecist au fost scoase, se recomandă ca pacientul să aibă un stil de viață sănătos, să aibă mese regulate și sănătoase și să facă multă mișcare.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *