Dovleac

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Serile de toamnă ale copilăriei mele erau luminate de dovlecii umanizați, transformați în nişte capete plutitoare, bricolaţi după imaginația mea și a prietenelor mele.

dovleacMai târziu, când gerul începea să piște, nimic nu se compara cu plăcinta bunicii de dovleac sau dovleacul copt în cuptor. Asta era atunci, când nu știam nimic de viață sănătoasă sau de stil de viață.
Astăzi, când toate alimentele par compromise, încercăm din răsputeri să recâștigăm ce am avut.
Astfel, dovleacul revine în atenția noastră, atât pentru gustul său dulce, inconfundabil, cât și pentru proprietățile sale deosebite, benefice deopotrivă adulților, copiilor și chiar bebelușilor.
Datorită faptului că prezintă risc redus de alergie, specialiștii recomandă introducerea dovleacului în alimentația bebelușului chiar de la început, odată cu diversificarea. Dovleacul stimulează activitatea sistemului imunitar și ameliorează tulburările de vedere. În plus, conținutul bogat de beta caroten, asigură aportul necesar de vitamina A. Dovleacul introdus în alimentația bebelușului, încă de la 6-8 luni, contribuie la întărirea sistemului osos, precum și la dezvoltarea fizică. Consumul regulat de dovleac are efecte benefice asupra părului, pielii, precum și a gingiilor.
Dovleacul conține: vitamina A, vitamina C, vitamina B3, acid folic și vitamina K, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu, fier și o mică cantitate de: seleniu, mangan, cupru și zinc.
Dovleacul poate fi utilizat în întregime, fiecare componentă: pulpă, semințe sau ulei, având un rol extrem de important pentru organismul uman.

Tips&Tricks

Atunci când intenționezi să folosești dovleacul în alimentaţția copilului trebuie să țţii cont de următoarele aspecte:
1. Dovleacul trebuie să aibă coaja tare, groasă și lucioasă.
2. Nu este zgâriat și nu prezintă pete închise la culoare.
3. Are o dimensiune potrivită, spre mică.
4. Culoarea sa este un portocaliu închis.
100 de grame de dovleac asigură aproximativ 70% din doza zilnică necesară de vitamina A.
Consumul în exces de dovleac poate fi evident la copii prin schimbarea culorii năsucului. Nu te alarma! Nuanța de portocaliu va dispărea din moment ce vei schimba dieta micuţului, cu una echilibrată.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *