Băuturi pentru copii

Apa, ceaiul, sucul proaspăt și laptele sunt băuturile permise în dieta oricărui copil. Deși ne-am dori extrem de mult ca micuţul să consume numai alimente bune și sănătoase, în realitate acest lucru nu se întâmplă, astfel încât
copilul cade destul de ușor în capcana băuturilor carbogazoase ori mult prea dulci.

bauturi pentru copii (1).jpg

Picture 1 of 2

Sfaturile medicilor nu sunt deloc de neglijat atunci când vine vorba de sănătate! Mai jos, puteți observa proprietățile băuturilor cele mai sigure, care pot fi consumate de orice copil, încă din primii anișori de viață!

  1. Laptele – reprezintă alimentul ideal pentru copii și un mijloc eficient de a potoli setea, putând fi utilizat la orice vârstă. El reprezintă și o importantă sursă de calciu necesară creșterii și dezvoltării oaselor. Excepție fac cazurile de infecții digestive, când e de preferat să se folosească apă sau ceai pentru hidratare.
  2. Apa – trebuie să fie mereu la îndemâna copiilor, fiind un mijloc eficient de hidratare, neputând fi înlocuită cu altceva. Este indispensabilă funcționării fiecărei celule a organismului. La un anișor de viață, cantitatea necesară este de 120ml/zi. În anotimpul cald trebuie să oferim de mai multe ori pe zi apă copilului, indicat ca apa să fie plată.
  3. Ceaiul – de preferat să se administreze neîndulcit sau îndulcirea să se facă cu miere (după vârsta de 1 an) și nu în locul apei. Copiilor nu trebuie să le oferim ceai negru sau verde, deoarece acestea conțin cofeină, provocând agitație. Cele mai indicate sunt ceaiurile de chimen, anason, echinaceea, fenicul, măceșe.
  4. Sucurile de fructe sunt adorate de copii pentru gustul lor dulce. Constituie o sursă de vitamine, însă nu trebuie administrate în cantități mari și nu zilnic, deoarece sunt foarte calorice, ducând la înmulțirea celulelor adipoase și la apariția obezității. Este indicat să fie preparate în casă, nu mai mult de un pahar pe zi, de 2-3 ori pe săptămână și consumate imediat după preparare pentru a-și păstra proprietățile.

Ce sa faci în caz de „suc cu bule”?

Deși ne-am dori ca micuții noştri să cunoască doar băuturile sănătoase, în realitate, papilele gustative îi ispitesc cu noi gusturi, astfel încât băuturile carbogazoase sau sucurile mult prea dulci sunt încercate de copii. Conținutul crescut de coloranți, conservanți, precum și concentrația mare de zahăr creează doar efecte nefaste. Astfel că băuturile carbogazoase influențează starea de sănătate a copilului, putând crea probleme la nivelul dentiției prin slăbirea smalțului dinților și apariția cariilor. În același timp, conținutul de zahăr duce în timp la obezitate și la numeroase probleme de digestie. De asemenea, „sucul cu bule” provoacă balonări și efecte adverse asupra stării de sănătate. Din acest motiv, este indicat să nu le cumperi din comerț, ci să le prepari în casă.

Sucurile de fructe proaspete, pe lângă faptul că sunt sănătoase, sunt și foarte delicioase și hrănitoare.

Orice copil adoră gustul dulce, astfel încât sucurile nu vor putea fi refuzate.

Oferă-i copilului tău astfel de băuturi și creează-i un obicei alimentar pe care să îl poată respecta! Chiar dacă datorită efectului lor benefic asupra sănătății fructele sunt recomandate mereu, în realitate, medicii pun acentul pe un consum ponderat de sucuri de fructe, prevenind astfel efectele obezității. Pentru a diversifica, apelează la compoturile de fructe preparate în casă, care sunt foarte gustoase și suficient de hrănitoare. Prepară-le cu fructe cât mai dulci, în așa fel încât să eviți să adaugi foarte mult zahăr. Compoturile pot fi consumate în toate anotimpurile atât reci, cât și calde.

Limonada este o altă băutură extrem de sănătoasă, cu foarte multe proprietăți.
Oferă-i copilului tău o astfel de băutură, îndulcită cu miere, la care poți adăuga puțină mentă și vei obține astfel o băutură răcoritoare și plăcută.

Ceaiul de fructe reprezintă o variantă sănătoasă. Potrivit recomandărilor medicilor specialiști, la preparare, înlocuiți zahărul cu mierea. Poate fi consumat atât cald atunci când afară este foarte frig, cât și rece, în zilele caniculare.

Doctor Simona Pecec - medic pediatruCe sa faci în caz de „suc cu bule”?

Pofta de sucuri poate fi satisfăcută prin cocktailuri, shake-uri, iar în cazul în care îi plac băuturile carbogazoase, adaugă în conţinutul lor puţină apă minerală.

Simona Pecec, Medic Pediatru, Klinica Doamna Ghica

www.klinica.ro; telefon: 021.240.01.01


Lasă un Comentariu...

*