Preparatele libaneze răscolesc toate simțurile noastre. Mai întâi ne lăsăm cuceriți de parfumul intens de scorțișoară, de aromele de chimen și de cimbru, apoi carnea condimentată ne ademenește, iar notele răcoritoare de citrice, de ierburi aromatice și de lămâie ne revigoreză. Cu o abundență de condimente și mirodenii, precum sumac, zaatar, citrice, miere de albine, nuci și fistic, s-ar putea spune că mâncarea libaneză este bogată în elemente senzoriale.

Preparate de bază în bucătăria libaneză
De la prima degustare, mâncarea libaneză ne surprinde, ne încântă, ne cucerește și ne face să ne dorim și mai multe experiențe culinare de felul acesta. Cert este că mâncarea libaneză nu e nici pe departe banală, plictisitoare și fără gust. În general, bucătăria libaneză se referă la toate tradițiile culinare bogate ale Libanului, de la ingrediente și până la tehnici de gătire. Deși rețetele libaneze conțin o cantitate mare de carne – de obicei, pui, miel și ocazional carne de vită sau pește – multe preparate sunt, de asemenea, vegane, și asta pentru că Libanul este profund legat de cerealele integrale, de legumele proaspete și de leguminoasele hrănitoare. Un meniu autentic libanez, așa cum puteți răsfoi pe zaitoone.ro, se concentrează în jurul conceptului de mezze, adică o masă plină cu tot felul de gustări, aperitive și porții mici de mâncare. Un platou cu mezze poate include peste 39 de tipuri de preparate ușoare, precum sosuri, salate, murături, dipuri, baba ganoush, hummus, tabbouleh și alte preparate populare.
3 ingrediente tradiționale libaneze
Cele mai multe feluri de mâncare libaneze sunt gătite cu ingrediente de bază, simple, dar de foarte bună calitate. Tehnicile de gătire variază, de la coacere, prăjire și până la gătire pe grătar. Condimentele și mirodeniile sunt cele care oferă mâncărurilor arome și gusturi de neuitat. De la tahini, lămâie, sumac și până la apa de trandafiri, aceste ingrediente asigură arome surprinzătoare, specifice numai și numai Libanului.
Iată, așadar, 3 cele mai populare ingrediente care nu lipsesc din bucătăria libaneză:
Sumacul. Este un condiment cu o aromă ușor acidă, care ne amintește de sucul de lămâie. În general, sumacul este adăugat în amestecurile de condimente precum zaatarul, în dipuri, în sosurile pentru salate, în marinată, dar și în anumite preparate. De asemenea, sumacul este adăugat în unele mâncăruri pentru a le oferi o culoare mai îndrăzneață sau se adaugă în mâncare chiar înainte de servire pentru a-i oferi acea notă de aciditate.
Za’atar. Este un amestec de condimente din Orientul Mijlociu pe bază de cimbru sălbatic originar din estul Mediteranei, semințe de susan, sumac uscat și sare. În multe alte bucătării ale lumii, ingredientele tradiționale din za’atar sunt înlocuite cu ierburi similare, cum ar fi cimbru domesticit sau oregano. În general, Za’atarul este folosit ca un condiment de bază pentru carne, legume, sosuri, pită sau brânzeturi moi, cum ar fi labneh. Meniul libanez pe care îl puteți explora pe zaitoone.ro include preparate tradiționale, gătite cu ingrediente de bază, inclusiv sumac, za’atar și alte condimente specifice Libanului.
Pătrunjel. În preparatele noastre, rareori adăugăm pătrunjel, așa că nu reușim să ne bucurăm de savoarea și de prospețimea sa, dar nici de beneficiile sale pentru sănătate. Dar iată că bucătăria libaneză nu doar că folosește din belșug pătrunjelul, dar îl transformă și în protagonistul preparatului. Pătrunjelul este originar din estul Mediteranei și împrumută prospețimea sa multor preparate, cum ar fi renumita salată Tabouleh. Poate înlocui coriandrul în falafel și se folosește și în multe alte tipuri de plăcinte, produse de patiserie și în tocănițe pe bază de carne sau de legume.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.