Test de ovulație

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Orice test de ovulație te poate ajuta în depistarea perioadei fertile într-un ciclu menstrual şi se poate folosi atât în cazul în care vrei sau nu să rămâi însărcinată.

test de ovulatieUn test de ovulație te poate ajuta dacă:

  • tu şi partenerul tău călătoriţi mult;
  • tu şi partenerul aveţi un program haotic sau aveţi deja copii – factori care vă pot da viaţa sexuală peste cap.

O metodă întâlnită pentru determinarea fertilităţii este stabilirea zilnică a temperaturii bazale sau observarea mucusului cervical. Cu toate astea, un test de ovulație este mai simplu, la îndemână şi prezice mai bine momentul în care ovulul este eliberat de către ovar.

Aceste tipuri de teste se găsesc la farmacie, uneori chiar lângă testele de sarcină.

Cum funcţionează un test de ovulaţie?

Teste bazate pe urină. Acestea arată nivelul hormonului luteinizant (LH). Cu cât nivelul acestui hormon creşte, cu atât te apropii de perioada fertilă. O cantitate mică de LH este prezentă mereu în urina şi sângele nostru, însă înainte de ovulaţie, această cantitate creşte şi de 5 ori mai mult decât în rest.

O bandă de test va arăta un rezultat pozitiv cu 12-48 de ore înainte ca ovulul să fie eliberat, aşa că în acea perioadă ar fi bine să faci (dacă vrei bebe) sau să nu faci (dacă nu vrei bebe) sex.

Tot în acea perioadă poţi fi insemniată artificial, dacă îţi doreşti un copil şi nu îl poţi avea din motive de infertilitate.

Teste bazate pe salivă. Acestea determină momentul ovulaţiei prin schimbările survenite în saliva ta. Poate părea ireal, dar în perioada fertilă, nivelul de estrogen creşte, iar conţinutul de sare din saliva ta este mai ridicat. Dacă vei pune un strop de salivă pe o fâşie de sticlă, vei observa, cu ajutorul unui microscop portabil, cum aceasta se cristalizează. În funcţie de cantitate de cristale, se poate stabili momentul ovulaţiei. Aşadar, câteva zile înainte şi după ce se observă creşterea gradului de sare din salivă, poţi rămâne însărcinată.

Cum se folosește un test de ovulaţie?

În general, trebuie să citeşti instrucţiunile din kitul pe care ţi l-ai cumpărat de la farmacie şi să respecţi toţi paşii amintiţi acolo pentru ca rezultatul să fie unul corect.

De obicei, la testele de urină, trebuie să introduci banda într-un mic recipient cu lichid. Benzile se colorează și indică dacă ești sau nu în perioada fertilă. Chiar dacă instrucțiunile pot diferi, testele cer, de cele mai multe ori, ca urina să fie colectată între 10:00 și 20:00. Ora ideală este 14:00. Lichidul va fi colectat la aproximativ aceeași oră, în fiecare zi. De asemenea, nu ar trebui să bei multe lichide înainte cu 2 ore de colectare, pentru ca testul să poată da rezultatele corecte. Lichidul în cantități mari poate dilua urina, iar în acest caz LH-ul nu mai poate fi depistat corect. Poți să interpretezi rezultatele după ce s-au scurs 10 minute. După interpretare, un test pozitiv va rămâne pozitiv, însă un test negativ se poate trasforma într-unul pozitiv. De aceea, este bine să interpretezi rezultatul imediat și să arunci banda, notându-ți rezultatul.

În cazul testelor pe bază de salivă, trebuie să iei o mostră și să o întinzi pe o bandă. Cel mai bun moment al zilei pentru a face testul este dimineața, înainte să te fi spălat pe dinți sau să fi mâncat/ băut. Asigură-te că nu ai luat o cantitate prea mare de salivă. Apoi, vei aștepta până când saliva se va usca și vei interpreta rezultatele, comparând ceea ce ai obținut tu cu ceea ce scrie în instrucțiuni.

Indiferent de testul pe care l-ai ales pentru depistarea perioadei fertile, trebuie să începi să faci aceste proceduri cu câteva zile de ovulație. De exemplu, dacă ciclul tău menstrual durează 28 de zile, atunci perioada fertilă ar trebui să înceapă cu 17 zile înainte de următoarea menstruație, deci în ziua 11 (28-17) vei putea efectua testele pentru un plus de siguranță. Altfel spus, vei testa perioada fertilă la o săptămână după ce ai avut ultima menstruație.

Ce ar trebui să mai reții?

Testele care se bazează pe mostrele de urină sunt sigure și dau rezultate corecte în proporție de 99%, fiind, probabil, cele mai bune metode de stabilire a fertilității. Însă există și situații în care nivelul LH-ului nu se mărește odată cu începerea ovulației, ci mai târziu. Acestea sunt motivele pentru care testele de ovulație nu vor fi recomandate ca metode contraceptive, ci ca un kit de ajutor pentru ca o femeie să rămână însărcinată.

Testele bazate pe salivă nu sunt la fel de eficiente ca cele care folosesc urina, de aceea, nu sunt la fel de populare sau folosite. Ele pot fi influențate de medicamentele pe care le iei, așadar poți să ceri sfatul medicului în cazul în care te-ai hotărât că vrei să îți depistezi perioada fertilă astfel.

Astfel de teste pornesc de la 15-20 de lei, până la 100 de lei, în funcție de producător, tehnica folosită sau durata de funcționare. De regulă, testele pe bază de urină sunt cele mai ieftine, însă trebuie cumpărate în fiecare lună, pe când testele care folosesc saliva sunt mai scumpe, dar nu trebuie înlocuite lunar.

Mai presus de toate, trebuie să reții că testele de ovulație nu sunt eficiente dacă vrei să le folosești ca metode contraceptive. Ele ajută mai mult cuplurile ocupate, însă care își doresc copii!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *