Ce este ovulația?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

 Atunci când ajungi să te întrebi ce este ovulația înseamnă că te preocupă dorința de a avea un bebeluș. Aceasta este esența oricărei femei, cu ajutorul său aceasta poate concepe, dând naștere copiilor pe care și-i dorește.

ce este ovulatia 1.jpgOvulația este etapa în care un ovul matur este eliberat de la nivelul ovarului în vederea fecundării sale de către spermatozoid și astfel să aibă loc conceperea bebelușului, femeia rămânând însărcinată. Încă de la naștere, o femeie are în ovarele sale un număr limitat de ovule, care dispar odată cu trecerea timpului, fiind eliberate de către organism. Cu alte cuvinte, procesul de fertilizare al unei femei este total diferit de cel al unui bărbat, care poate să produca spermatozoizi întreaga sa viață. De aici apare și teoria conform căreia, o femeie deși are un depozit de milioane de ovule imediat după naștere, acestea ajung să se reducă semnificativ, odată cu înaintarea sa în vârsta, medicii recomandând conceperea bebelușului mai devreme de vârsta de 35 de ani, atunci când rezerva de ovule este pe sfârșite. Dacă la pubertate femeia mai rămâne cu circa 300.000 de ovule, maturându-se la ovulație de fiecare dată circa 300 de ovule, la vârsta de 30 de ani femeia mai deține doar 12% din rezerva ovariană, destul de puțin și numai 3% din rezervă la vârsta de 40 de ani.

Astfel, incidența ca o femeie să rămână însărcinată după vârsta de 30 de ani este din ce în ce mai mică. Studiile arată că femeia va rămâne însărcinată în primul an în numai 75% din cazuri, la 35 de ani, în 66% din cazuri, iar la 40 de ani în numai 44% din cazuri.

Pe măsură ce timpul trece, rezerva ovariană se împuținează, fapt care va cauza conceperii bebelușului, crescând riscul ca femeia să nu mai poată rămâne însărcinată.

Dar ce este ovulația?

Ei bine, fiecare femeie trece prin această etapă, lună de lună. De regulă, ea apare periodic, putând fi calculată în cazul unui ciclu menstrual regulat de 28 de zile, la numai 14 zile de la data ultimei menstruații.

Ovulația prezintă numeroase semne, în așa fel încât să fie mai ușor de identificat. Durerile de la nivelul abdomenului inferior, secrețiile abundente și elastice, starea de agitație ori letargie, creșterea temperaturii bazale cu câteva sutimi (poate ajunge la 37,2 grade Celsius, fiind măsurată în interiorul vaginului, dar și sânii umflați și dereroși la atingere sunt câteva dintre cele mai des întâlnite simptome. La toate aceste lucruri se poate adăuga o dorință mai mare de a face sex, legile naturii realizând acest lucru. În același timp, menstruația își va face apariția cu mare regularitate, astfel că din 28 în 28 de zile te vei afla în aceeași perioadă sensibilă a lunii.

Așadar, fiecare femeie va trebui să aibă în vedere realizarea unui calendar al perioadei fertile. În acest fel, va afla mai ușor ce este ovulația. Va trebui să notezi într-un caiet ziua în care începe menstruația, precum și ziua în care se termină. De asemenea, vei repeta procedura timp de trei luni de zile. Dacă lucrurile coincid, atunci vei ști care este durata ciclului tău menstrual și vei cunoaște cum anume să îți calculezi data ovulației. Pentru a rămâne însărcinată este bine să știi acest lucru cât mai exact. De obicei, ovulația se petrece cam la jumătatea distanței dintre prima zi a menstruației și prima zi a menstruației următoare. Și pentru a elucida misterul, aceasta se petrece cu circa 14 zile înainte de prima zi a următorului ciclu menstrual. Pentru a deveni mămică, va trebui să întreții raporturi sexuale neprotejate în aceasta perioadă, cunoscut fiind că poți rămâne însărcinată chiar cu 2 zile înainte de ovulație și 2 zile mai apoi de această perioadă, știind faptul că ovulul trăiește 24 de ore, pe când spermatozoizii trăiesc de la 3 până la 5 zile. În cazul în care durata ciclului menstrual este mai mică atunci este posibil ca ovulația se se suprapună chiar cu ultima parte a menstruației, astfel că vei putea rămâne însărcinată mult mai devreme decât te-ai fi așteptat. În acest caz, se poate spune că simptomele nu ar putea fi recunoscute întrucât atât secrețiile, cât și sensibilitatea sânilor ori durerile abdominale ar putea fi cauzate de menstruație.

De obicei, aceste simptome sunt mai ușor de resimțit în cazul în care ciclul menstrual are o durată de 28 de zile. La jumătatea acestei perioade vei resimți dureri la nivelul abdomenului inferior, umflarea sânilor. În același timp, secrețiile vaginale vor fi mai abundente. În cazul în care durata ciclului menstrual este mai mare, atunci aceste simptome vor putea fi resimțite mai târziu, însă vor fi ușor de identificat în cazul în care se realizează un calendar de ovulație cât mai exact.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *