Calculul ovulației

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Calculul ovulației este prioritar ori de câte ori vă doriți să rămâneți însărcinată. Așadar, va trebui să cunoașteți cât mai exact care este perioada în care se produce ovulația. De obicei, un cuplu are șanse de a concepe un copil într-un interval de timp extrem de scurt – de numai 5 zile, drept pentru care ar trebui să știe cât mai exact care sunt acestea.

calculul ovulației 1Calculul ovulației nu este deloc de neglijat. Mai exact, aceasta pornește încă din prima zi de menstruație, odată cu sângerarea. În a cincea zi a ciclului menstrual încep să se maturizeze foliculii în interiorul ovarelor. Unul dintre acești foliculi va conține un ovul. Foliculul care îl conține va crește până ce se va sparge prin peretele ovarului, eliberând acest ovul pentru fertilizare, având loc astfel ovulația. În acest timp, ovulul ajunge în trompele uterine, așteptând spermatozoidul să îl fecundeze și astfel să se producă conceperea bebelușului. Nu se poate spune că șansele de a rămâne însărcinată se rezumă doar la 24 de ore pentru că spermatozoizii pot trăi până la 3-5 zile. Așadar, perioada fertilă se poate produce cu 3 -5 zile înainte sau 1-2 zile după ovulație. Să ne imaginam situația cea mai simplă, cea a unui ciclu menstrual regulat, de 28 de zile. Atunci poți rămâne însărcinată în intervalul 12-16 zile de la prima zi a ultimului ciclu menstrual.

Situația se schimbă atunci când durata ciclului menstrual nu este cunoscută sau este diferită, calculul ovulației nemaifiind la fel de exact. De aceasta dată, ovulația se va calcula ținând cont de 14 zile înaintea menstruației următoare. Spre exemplu, un ciclu menstrual de 25 de zile, va avea menstruația în ziua a 11-a, iar un ciclu menstrual de 30 zile va avea menstruația în ziua a 16-a. În cazul unui ciclu scurt, ovulația s-ar putea produce chiar în timpul sângerării.

Măsurarea temperaturii bazale

Pentru a depista cât mai exact ovulația va trebui să ai în vedere atât semnele pe care ți le oferă organismul, cât și măsurarea temperaturii bazale. Aceasta va crește în aceste zile cu câteva sutimi, iar pentru ca acest lucru să fie cât mai exact va trebui să notezi în fiecare lună, timp de 90 de zile, temperatura corpului tău.

Măsurarea temperaturii bazale reprezintă unul dintre parametrii importanți pentru a putea face calculul ovulației și a vedea când anume vei putea rămâne însărcinată. Pentru acest lucru va trebui să ții cont de următoarele lucruri:

  • folosirea unui termometru electronic, cât mai exact;
  • cunoașterea instrucțiunilor de folosire ale termometrului;
  • măsurarea temperaturii dimineața, înainte de a vă ridica din pat, de preferat cam la aceeași oră;
  • notarea valorilor depistate într-un calendar.

Dar ce înseamnă temperatura bazală? Ei bine, chiar dacă termenul pare ușor complicat, temperatura bazală are în vedere temperatura corpului tău, aflat în repaus. Mai înainte de menstruație temperatura corpului este mai mică, estrogenul având o influență în acest sens. Cu timpul, acesta va crește, datorită progesteronului. Atunci când depistezi cea mai crescută valoare, ești la ovulație. Însa și aceste lucruri pot fi influențate de o serie de alți factori, precum starea de stres, febra, consumul de băuturi alcoolice ori indispoziții provocate de lipsa somnului. De regulă, toate aceste lucruri conduc tot către creșterea temperaturii bazale. Cu toate acestea, este indicat să ai o evidență clară, pentru o perioadă de minim 3 luni. Dacă lucrurile se vor repeta la același interval, atunci mai mult ca sigur este vorba de ovulație și creșterea șanselor de a rămâne însărcinată.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *