Calculator ovulație. Cum să îți calculezi perioada fertilă inclusiv pentru ciclu neregulat

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un calculator ovulație te poate ajuta să îți calculezi perioada fertilă și, în acest fel să știi fie să te protejezi pentru a nu rămâne însărcinată, fie, dimpotrivă, să renunți la mijloacele contraceptive, dacă îți dorești să ai un bebe.

Ai aici primele semne care îți arată că ești însărcinată. Iată la ce să fii atentă!
Calculator ovulație. Cum se calculează ciclul menstrual
Ciclul menstrual al unei femei începe din prima zi a sângerării, până în ziua premergătoarea următoarei menstruații.
Organismul femeii trece prin două faze foarte importante:
– fază foliculara (în care se dezvoltă foliculii în interiorul ovarului)
– faza luteala (după ovulație, în care ovulul este eliberat).
În timpul fazei foliculare, crește nivelul de estrogen care pregătește căptușeala uterină să primească ovulul fecundat și să-l hrănească. În același timp, un ovul se maturizează în ovar și este eliberat în a 14-a zi (la un ciclu regulat de 28 de zile).
O femeie care face sex neprotejat cu 3-4 zile înainte de ovulație are toate șansele să rămână însărcinată.

Dacă ciclul menstrual este mai scurt de 28 de zile, atunci ovulația se va petrece mai devreme de cea de-a 14-a zi. Iar dacă ciclul menstrual este mai lung de 28 de zile, atunci ovulația se va petrece după cea de-a 14-a zi.
Ca să-ți fie mai ușor să calculezi vei avea nevoie de:
– un calendar (pe suport de hârtie, telefon, computer sau tabletă)
– notează-ți prima zi de menstruație de la ultima menstruație. Aceasta se va considera ziua 1. Numără câte zile durează de la Ziua 1 până la Ziua 1 a ciclului următor. De obicei acest interval este de 28 de zile, însă sunt femei care au un ciclu menstrual de 21-45 de zile.
Dacă nu ți-ai calculat niciodată lungimea ciclului menstrual, ai nevoie de mai multe luni în care să-ți monitorizezi menstruația, pentru a fi sigură.
Calculator ovulație. Cum se calculează perioada fertilă
Ciclul fertilității începe cu 5 zile înainte de ovulație. Cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată sunt în ultimele trei zile ale ferestrei de fertilitate. Fereastra de fertilitate este cuprinsă între a 10-a zi și cea de-a 17-a zi din lungimea ciclului menstrual. Specialiștii consideră a 14-a zi dintr-un ciclu regulat de 28 de zile.
Dacă, de exemplu prima zi a ciclului menstrual este 1 ale lunii, atunci, zilele 12,13,14 sunt considerate cele de fertilitate maximă.
Studiile de fertiliate au demonstrat faptul că fereastra de fertilitate depinde de la femeie la femeie, iar aceasta poate fi cuprinsă între ziua 7 până la ziua 19.
Numai 30% dintre femei au fereastra de fertilitate între ziua 10 și ziua 17, restul de 70 % pot ovulă înainte de ziua 10 sau după ziua 17.
Citește continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *