Află totul despre ovulație!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Atunci când vă doriți să rămâneți însărcinată va trebui să aveți în vedere care este perioada fertilă. Lucrurile sunt de cele mai multe ori simple atunci când știți cu exactitate care este data menstruației, precum și atunci când ciclul menstrual are o durată regulată, de 28 de zile. În cazul în care durata acestuia este mai mare, atunci mai mult ca sigur va trebui să aveți în vedere calendarul ovulației. Doar așa veți putea cunoaște când anume are loc ovulația.

ovulatieDeși nu se poate spune că aceste lucruri sunt greu de făcut, în realitate fiecare persoană este unică în felul său. Dacă unele femei au ciclul menstrual de 28 de zile, pot exista situații în care menstruația să apară la un interval mai lung sau mai scurt, ceea ce înseamnă că durata ciclului menstrual este neregulată și greu de urmărit.

În același timp, medicii pot spune că ovulația se află în strânsă legătură cu perioadele și etapele prin care trece mama. Așadar, dacă aceasta este stresată, dacă apar semnele unei oboseli cronice ori atunci când își fac apariția anumite infecții, atunci corpul va reacționa și va determina întârzierea menstruației, astfel de semne fiind resimțite de organismul nostru imediat.

Cum se calculeză zilele fertile?

Atunci când vă doriți sa rămâneți însărcinată va trebui să cunoașteți cât mai exact care este perioada în care se produce ovulația. De obicei, un cuplu are șanse de a concepe un copil într-un interval de timp extrem de scurt – de numai 5 zile, drept pentru care ar trebui să știe cât mai exact care sunt acestea.

Modul în care funcționează ovulația nu este deloc de neglijat. Mai exact, aceasta pornește încă din prima zi de menstruație, odată cu sângerarea. În a cincea zi a ciclului menstrual încep să se maturizeze foliculii în interiorul ovarelor. Unul dintre acești foliculi va conține un ovul. Foliculul care îl conține va crește până ce se va sparge prin peretele ovarului, eliberând acest ovul pentru fertilizare, având loc astfel ovulația. În acest timp, ovulul ajunge în trompele uterine, așteptând spermatozoidul să îl fecundeze și astfel să se producă conceperea bebelușului. Nu se poate spune că șansele de a rămâne însărcinată se rezumă doar la 24 de ore pentru că spermatozoizii pot trăi până la 3-5 zile. Așadar, perioada fertilă se poate produce cu 3 -5 zile înainte sau 1-2 zile după ovulație. Să ne imaginam situația cea mai simplă, cea a unui ciclu menstrual regulat, de 28 de zile. Atunci poți rămâne însărcinată în intervalul 12-16 zile de la prima zi a ultimului ciclu menstrual.

Situația se schimbă atunci când durata ciclului menstrual nu este cunoscută sau este diferită. De această dată, ovulația se va calcula ținând cont de 14 zile înaintea menstruației următoare. Spre exemplu, un ciclu menstrual de 25 de zile, va avea menstruația în ziua a 11-a, iar un ciclu menstrual de 30 zile va avea menstruația în ziua a 16-a. În cazul unui ciclu scurt, ovulația s-ar putea produce chiar în timpul sângerării.

Măsurarea temperaturii bazale

Pentru a depista cât mai exact ovulația va trebui să ai în vedere atât semnele pe care ți le oferă organismul, cât și măsurarea temperaturii bazale. Aceasta va crește în aceste zile cu câteva sutimi, iar pentru ca acest lucru să fie cât mai exact va trebui să notezi în fiecare lună, timp de 90 de zile, temperatura corpului tău.

Măsurarea temperaturii bazale reprezintă unul dintre parametrii importanți pentru a vedea când anume vei putea rămâne însărcinată. Pentru acest lucru va trebui să ții cont de următoarele lucruri:

  • folosirea unui termometru electronic, cât mai exact;
  • cunoașterea instrucțiunilor de folosire ale termometrului;
  • măsurarea temperaturii dimineața, înainte de a vă ridica din pat, de preferat cam la aceeași oră;
  • notarea valorilor depistate într-un calendar.

Dar ce înseamnă temperatura bazală? Ei bine, chiar dacă termenul pare ușor complicat, temperatura bazală are în vedere temperatura corpului tău, aflat în repaus. Mai înainte de menstruație temperatura corpului este mai mică, estrogenul având o influență în acest sens. Cu timpul, acesta va crește, datorită progesteronului. Atunci când depistezi cea mai crescută valoare, ești la ovulație. Însa și aceste lucruri pot fi influențate de o serie de alți factori, precum starea de stres, febra, consumul de băuturi alcoolice ori indispoziții provocate de lipsa somnului. De regulă, toate aceste lucruri conduc tot către creșterea temperaturii bazale. Cu toate acestea, este indicat să ai o evidență clară, pentru o perioadă de minim 3 luni. Dacă lucrurile se vor repeta la același interval, atunci mai mult ca sigur este vorba de ovulație și creșterea șanselor de a rămâne însărcinată.

Testele de ovulație

Nu puține sunt femeile care se întreabă la ce anume folosește un test de ovulație. Aceste întrebări au un singur răspuns – ținând cont de faptul că numărul zilelor în care poți concepe într-o lună este destul de mic, cuplul va trebui să cunoască cât mai exact care este ziua cea mai propice pentru a putea concepe bebelușul atât de așteptat.

Așadar, cu ajutorul testelor de ovulație, orice femeie va cunoaște când anume să întrețină relații sexuale neprotejate cu partenerul, crescându-și astfel șansele de a rămâne însărcinată. Un ovul așteaptă pentru a fi fecundat între 12 și 24 de ore de la eliberarea sa în trompele uterine, însă spermatozoizii sunt viabili circa 3-5 zile. Astfel, se poate spune că numărul zilelor în care poți rămâne însărcinată nu este mai mare de 5, așa că nu rata momentul.

Cum funcționează un test de ovulație?

Valorile hormonului luteinizant sunt cele care îți vor spune când anume te afli la ovulație. Cu alte cuvinte, în timpul perioadei fertile, acesta va atinge valori de 70 UI/ml, pe când la începutul ciclului menstrual atinge doar 10 UI/ml. La finalul ciclului menstrual, acesta va măsura valori din ce în ce mai mici. Astfel, prin intermediul testelor de ovulație vor fi observate valorile hormonului luteinizant. În acest fel vor fi depistate cât mai exact zilele optime pentru a concepe un bebeluș. Aceste teste nu se fac într-o singură zi, ci se repetă cu regularitate dimineața, la aceeași oră, până ce valorile hormonului ating nivelul maxim. Acest lucru va fi evidențiat prin apariția a două liniuțe prezente pe acest test. De acum și până la 48 de ore este indicat să încercați să aveți relații sexuale neprotejate cu partenerul de cuplu. Deși aceste teste sunt destul de exacte, în peste 99 % din cazuri ovulația fiind identificată în mod corect, nu același lucru se spune despre șansele de a rămâne însărcinată, care țin și de alți factori suplimentari.

Cum se utilizează?

Testul de fertilitate seamănă destul de mult cu testul de sarcină. Se recoltează într-un recipient de plastic perfect curat puțină urină de dimineață, iar apoi cu pipeta se vor turna câteva picături pe test. În numai câteva minute veți obține rezultatul dorit. În cazul în care cunoașteți perioada ovulației, puteți realiza acest test în intervalul celor 5 zile în așa fel încât să observați când anume atinge valorile maxime, aflând astfel care este momentul cheie pe care îl așteptați atât de mult.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *