Tratament infertilitate

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cuplurile care se confruntă cu infertilitatea vor căuta să îşi rezolve problemele. Însă niciun tratament sau nicio alternativă nu poate fi „autoprescrisă”, ci trebuie realizată la iniţiativa doctorului curant. Cu toate acestea, Mamă de Profesie vă dă alternativele pentru fertilite, pentru o informare corectă.

Tratament infertilitateTratamentele pentru fertilitate pot fi grupate în trei mari categorii:

  • Medicamente pentru fertilitate – pot fi prescrise singure sau într-o schemă de tratament pentru reproducere asistată tehnologic;
  • Tratament chirurgical – se utilizează când cauza infertilităţii poate fi rezolvată prin operaţie;
  • Reproducere asistată tehonologic – include tehnici precum inseminare intrauterină sau artificială, inseminare in vitro, transfer intrafalopian de gameţi şi injectarea intracitoplasmatică a spermatozoizilor.

Tratamente pentru stimularea ovariană

Tratamentele pot ajuta ovulaţia (procesul de eliberare a ovulului pentru reproducere), la femei. Ele trebuie să ovuleze o dată pe lună, până la menopauză, însă la unele femei nu se întâmplă asta. Ovulaţia este parţial controlată de hormonii numiţi gonadotropi, produşi de glanda pituitară sau hipofiză. Aceşti hormoni stimulează activitatea ovarelor.

Înainte de a urma orice tratament, este bine să întrebaţi medicul ginecolog.

De regulă, medicul recomandă Clomifencitratul, medicament care a ajutat multe femei în lupta pentru a rămâne însărcinate. Acesta ajută la hipofiza în a secreta hormonii gonadotropi pentru a stimula ovarele să producă şi să elibereze ovulele.

Tratamentele pe bază de hormoni gonadotropi pot fi o altă alternativă, însă injectabilă. Acestea sunt folosite dacă nu a dat roade Clomifencitratul sau ca parte a inseminării artificiale ori a fertilizătii in vitro. Aceste tratamente pot fi prescrise chiar şi bărbaţilor pentru a „îmbunătăţi” fertilitatea care are ca punct de plecare o sursă hormonală.

O altă alternativă poate fi Metforminul, prescris mai ales la femeile care au sindromul ovarelor polichistice şi se confruntă cu infertilitate. Metforminul poate ajuta în procesul de fertilitate, ca o alternativă la Clomifencitrat.

Medicamentele, fie tablete sau injectabile, nu trebuie „autoprescrise”. De aceea, respectă opinia medicului, fă-ţi toate analizele şi abia apoi începe tratamentul!

Tratamentele chirurgicale

Inflamarea trompelor uterine este una dintre cauzele pentru care multe femei apelează la proceduri chirurgicale, pentru redarea fertilităţii. De cele mai multe ori, trompele se „înfundă” din cauza problemelor din trecut: boli sau infecţii. Aceste probleme se rezolvă prin chirurgie laparoscopică (incize minoră a peretelui abdominal).

Endometrioza (creșterea anormală a celulelor endometriale – celulele care se desprind de pereții uterului în fiecare lună la menstruație) poate fi operabilă pentru sporirea fertilităţii.

Sindromul ovarelor polichistice se poate “rezolva” laparoscopic, prin distrugerea chisturilor existente. Se practică mai ales dacă tratamentele ulterioare nu au dat rezultate.

Fibromul uterin este o tumoare benignă care se poate extirpa prin operaţie, în cazul în care împiedică fertilizarea.

Infertilitatea la bărbaţi se manifestă prin blocarea spermei în epididim (organ alungit, alcătuit din unirea canalelor eferente ale testiculului) – lucru care poate fi corectat prin operaţie. Chiar şi varicocelul (dilataţia venelor cordonului spermatic) îţi poate găsi rezolvare în operaţie.

Reproducerea asistată tehnologic

Tehnicile enumerate mai jos se realizează doar la sfatul medicului şi prin intermediul specialistului.

Inseminarea artificială este o procedură prin care spermatozoizii sunt plasaţi în uter. Se poate realiza chiar la ovulaţie (când ovulul este eliberat de ovar). Tratamentele pentru fertilitate, prescris înainte, ajută la succesul acestei tehnici. Femeile cărora li se recomandă această procedură trebuie să aibă trompele uterine sănătoase, pentru a ajuta ovulul să se elibereze. Sperma poate fi recoltată de la partener sau, dacă acesta nu există, de la un donator.

Dacă această tehnică nu are succes, sunt şi alte proceduri care pot ajuta în procesul reproductiv.

Fertilizarea in vitro reprezintă fertilizarea ovulului în afara corpului, într-un laborator. După ce ovulele au fost formate, ele se recoltează şi se combină cu spermatozoizii partenerului.

Unul sau doi embrioni formaţi se vor plasa în uterul femeii. Restul embrionilor fie vor fi aruncaţi, fie vor fi congelaţi, pentru alte şanse de fertilizare.

Transferul intrafalopian de gameţi. Un gamet este un ovul sau sperma. Cele două sunt mixate şi introduse în trompa uterină. Aici, spermatozoizii vor fertiliza în mediul natural ovulul. Această procedură este folosită mai puţin, fertilizarea in vitro fiind utilizată des.

Injectarea intracitoplasmatică a spermatozoizilor. Această tehnică se realizează prin injectarea directă a unui spermatozoid în ovul.
În cazul în care este nevoie, spermatozoidul poate fi procurat în urma unei intervenţii chirurgicale minim invazive a testiculelor. Acest lucru se realizează atunci când nu poate fi produsă sperma în mod natural, dacă partenerul are vasele deferente blocate (canalele prin care circulă sperma) sau a realizat vasectomia.

În cazul în care femeia nu are ovule viabile pentru fertilizare, există donatoare. Ovulul de la donatoare va fi fertilizat, iar embrionul, introdus în uterul viitoarei mame, prin fertilizare in vitro. Cuplurile infertile pot primi embrioni deja formaţi. Totul ţine de cât de dispuşi sunt partenerii să aibă copii, cât de mult şi-i doresc şi cât de deschişi sunt pentru astfel de tehnici.

Efecte secundare

Din păcate, tehnicile menţionate au şi efecte secundare, de aceea, toate procedurile se fac doar la indicaţie medicală.

În urma diverselor tratamente pot apărea sarcinile multiple, asta pentru că se stimulează eliberarea mai multor ovule. Prin tehnicile artificiale, sunt inseraţi mai mulţi embrioni în uterul viitoarei mame, iar acolo, poate apărea sarcina multiplă.

Pe de altă parte, sarcina se poate dezvolta în trompele uterine.

Cuplurile pot dezvolta stres în perioada fertilizării, lucru care împedică, de cele mai multe ori, calea spre succes a tehnicilor alese. În funcţie de tratament, pot exista şi alte efecte secundare. De aceea, trebuie să cunoşti toate problemele ce pot apărea în lupta împotriva infertilităţii.

Medicul este singurul care poate să dea sfaturi, să prescrie medicamente, să impună anumite tehnici pentru ca partenerii cu probleme de fertilitate să poată avea copii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *