Stimularea ovariană

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Stimularea ovariană are în vedere producerea de către organism a mai multor foliculi maturi în timpul ciclului menstrual. În acest mod, infertilitatea femeilor care suferă de anovulație ar putea fi combătută mai ușor, iar viitoarea mămică va fi fericită că își va putea ține în brațe bebelușul mult visat.

Stimularea ovariana (1).jpg

Picture 1 of 2

Stimularea ovariană – cum, când și de ce?

În timpul unui ciclu menstrual, un ovar produce în mod obișnuit un folicul ce conține un singur ovocit. Creșterea foliculului în timpul primei jumătăți a ciclului menstrual (faza foliculară) este influențată de anumiți hormoni, aceștia stimulând creșterea lui și ajutând la maturizarea foliculului și dezvoltării ovocitului.

Stilmularea ovariană controlată este realizată prin medicație. Tratamentul poate fi oral sau/și injectabil, pe o durată de mai multe zile, între 5 și 12 zile, în funcție de scopul tratamentului și evoluția sa.

Modul în care reacționează ovarele la tratament se monitorizează ecografic și hormonal, prin dozări hormonale din sânge, pentru a evalua în timp real răspunsul la tratamentul de stimulare și a decide în consecință dacă sunt îndeplinite condițiile pentru a continua procedura medicală propusă (inseminare intrauterină, fertilizare în vitro, contact sexual dirijat)

Scopul stimulării ovariane este de a stimula ovarele să producă mai mulți foliculi maturi pe parcursul unui ciclu menstrual, pentru a avea mai multe șanse de a concepe în cursul lunii / ciclului menstrual respectiv.

Efecte adverse stimulare ovariană

Tratamentul de stimulare ovariană poate avea și efecte secundare:

  • hiperstimularea ovariană (creșterea în volum a ovarelor, disconfort abdominal, balonări, chisturi ovariene);
  • torsionarea ovariană, foarte rar întâlnită (în mai puțin de 1 % din cazuri, chisturile ovariene se pot umple cu lichid și ovarul se poate torsiona);
  • sarcina multiplă (scade cu vârsta și cu numărul de embrioni transferați);
  • cancerul ovarian – nedovedit, sunt doar presupuneri teoretice. Există studii care demonstrează că femeile infertile au șanse mai mari să dezvolte cancer ovarian, decât cele fertile.

Problemele de fertilitate cer adesea investigații complexe și tratamente dintre cele mai diverse. Fiecare cuplu este diferit, iar tratamentul individualizat este calea cea mai sigură către reușită.

Dr. Alina Bolintineanu,

medic primar obstetrică-ginecologie Supraspecializare Reproducere Umană Asistată – Fertilizare in Vitro:

Bolintineanu Alina - medic primar obstetrică-ginecologieMonitorizarea tratamentului de stimulare ovariană controlată, atât ecografic, cât și hormonal, are scopul de a evalua răspunsul ovarian la tratament și de ajusta dozele de stimulare în funcție de acesta, astfel încât să fie prevenit atât răspunsul ovarian slab și anularea ciclului menstrual respectiv, cât mai ales pentru a preveni un răspuns ovarian exagerat și a minimaliza riscul de hiperstimulare ovariană sau riscurile care pot apărea.

Wellborn

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

  1. Si eu am facut stimulare ovariana la primul copil, nestiind pe atunci de tratamente naturiste. Acum 8 luni am luat tratament naturist pentru curatarea ovarelor polichistice (extract de muguri de zmeur dimineata, la pranz extract de muguri de coacaz negru, de la firma PlantExtrakt) si intr-o luna am ramas insarcinata. Si nu sunt singura care a ramas insarcinata cu acest tratament si nu este daunator ca cel alopat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *