Sindromul ovarelor polichistice

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Peste 7% dintre femei suferă de sindromul ovarelor polichistice, fiind una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ginecologice, care dau mari bătăi de cap femeilor.

sindromul ovarelor polichisticeSindromul ovarelor polichistice apare întrucât organismul produce mai mulți hormoni masculi androgeni, lucru ce va cauza în timp absența ovulației sau ovulație rară.

Despre SOP sau sindromul ovarelor polichistice

În anul 1935, medicii Irving F. Stein, Sr. și Michael L. Leventhal au descoperit această afecțiune. Aceștia au făcut o corelație între lipsa ovulației și prezența unor chisturi la nivelul ovarelor unor femei. Cu toate că mulți consideră că prezența chisturilor ovariene ar putea conduce la sindromul ovarelor polichistice, în realitate lucrurile sunt puțin diferite. Atunci când prezența chisturilor ovariene este corelată cu un nivel crescut de androgeni și cu anovulatie, se poate concluziona că femeia suferă de sindromul ovarelor polichistice.

În ultima perioadă se încearcă descoperirea exactă a cauzelor care ar putea conduce la SOP. Se consideră că atât moștenirea genetică, cât și rezistența la insulină ar putea avea drept rezultat acest sindrom. Astfel, dacă în antecedentele medicale familiale se numără persoane care au suferit de SOP sau atunci când organismul este rezistent la insulină se poate vorbi de sindromul ovarelor polichistice. De regulă, rezistența la insulină determină un nivel mare de glucoză, lucru care va conduce la creșterea în greutate, ciclu neregulat și astfel la niveluri crescute de testosteron. De aici și până la infertilitate nu mai este decât un mic pas.

Simptomele sindromului ovarelor polichistice

Așa cum am mai specificat, orice femeie este unică în felul său. Astfel, dacă la unele simptomatologia este mai pronunțată, la alte femei se poate întâmpla să le resimtă mult prea puțin. De asemenea, nașterea unui copil ar putea diminua semnele SOP. În cele mai multe cazuri, tulburările menstruale ar trebui să îți pună serioase semne de întrebare.

Iată mai jos care sunt cele mai întâlnite simptome:

  • ciclu menstrual neregulat – se poate întâmpla ca acesta să nu își facă apariția vreme de câteva luni (amenoree) sau se poate întâmpla ca în perioada menstruală, durerile abdominale să fie extrem de pronunțate, fiind însoțite de dureri de cap, grețuri și vărsături;
  • depresie;
  • acnee – tenul femeilor care suferă de sindromul ovarelor polichistice este mai gras decât normal;
  • infertilitate – tulburările menstruale vor determina dificultăți în timpul conceperii;
  • pilozitate excesivă – femeile se vor confrunta cu astfel de simptome mai ales la nivelul feței ori pe abdomen;
  • creștere în greutate.

Pentru diagnosticarea corectă este nevoie să ajungi la un ginecolog sau la un medic endocrinolog. Aceștia îți vor face niște investigații de specialitate, precum ecografii și te vor evalua clinic. De asemenea, analizele la sânge vor urmări evidențierea valorilor de testosteron. Medicul va indica efectuarea următoarelor analize: LH, FSH, colesterol, glicemie, prolactină, TSH, testosteron, DHEA, trigliceride.

Riscuri pe termen lung

Unul dintre cele mai mari riscuri constă în rezistența la insulină și riscul de a face diabet. Cele mai multe dintre femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice suferă de diabet. Riscul este cu atât mai mare cu cât vârsta femeii este trecută de 40 de ani, este o afecțiune transmisă ereditar, indicele de masă corporală este trecut de 30 (suferă de supraponderabilitate).

Ținând cont de cele de mai sus, vor apărea și alte numeroase complicații. Hipertensiunea arterială, afecțiuni cardiace, valori crescute ale colesterolului, stare depresivă și stare de oboseală permanentă sunt câteva dintre efectele produse de îmbolnăvire.

Pentru a preveni îmbolnăvirea se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație sănătoasă, mese regulate, exerciții fizice zilnice.

Tratament

Mai înainte de a recurge la variantele de tratament oferite de medic, femeia va trebui să fie precaută și să identifice eventualele modificări ale stării de sănătate. De aceea, periodic trebuie să măsoare nivelul de glucoză din sânge, să cunoască valorile colesterolului și să controleze valorile tensiunii arteriale.

Ca variante de tratament, încă nu se cunoaște unul care să vindece toate simptomele mai sus enumerate. De aceea, medicii vor manifesta prudență și vor încerca să țină sub control eventualele efecte care ar putea conduce la agravarea stării de sănătate din cauza acestei boli și pe de altă parte la reglarea simptomelor care supără pacienta. Pentru reglarea ciclului menstrual i se vor administra anumite contraceptive orale, însă numai după efectuarea unor analize de sânge.

În cazul în care efectele pilulelor contraceptive nu își fac efectul, medicii ar putea recomanda tratamentul laparoscopic. Atunci când femeia este în dificultate de a concepe se poate apela la tehnicile de fertilizare în vitro.

Stilul de viață sănătos, dieta echilibrată și mișcarea sunt alți factori ce trebuiesc avuți în vedere atunci când te confrunți cu sindromul ovarelor polichistice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *