Infertilitate masculină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Tot mai multe cupluri se confrunta cu incapacitatea de a avea un copil. Iar acest lucru poate avea drept cauza problemele de infertilitate masculină.

infertilitate masculinaReproducerea reprezintă modalitatea prin care oamenii, în particular, şi toate organismele vii, în general, asigură perpetuarea speciei. De cele mai multe ori, atunci când cuplurile îşi doresc copii, acest lucru se întâmplă, fără mari bătăi de cap.

Însă pentru alte multe cupluri, reproducerea poate deveni o adevărată problemă, copilul întârziind să apară. În procesul de reproducere, uneori, femeile au probleme de fertilitate, alteori, bărbaţii. În continuare, vă vom expune câteva dintre problemele determinate de infertilitate masculină.

Ce înseamnă infertilitate masculină?

Fertilitatea la bărbaţi se referă, în general, la calitatea şi cantitatea spermei. Dacă numărul spermatozoizilor ejaculaţi este scăzut sau dacă aceştia au o calitate îndoielnică, atunci nu se poate realiza reproducerea, deci se instalează… infertilitatea.

Infertilitatea la bărbaţi se diagnostichează după testarea ambilor parteneri, problemele depistându-se doar la partea masculină.

Cât de comună este infertilitatea la bărbaţi?

Infertilitatea este o problemă foarte des întâlnită. În unul din cinci cupluri „infertile”, problema aparţine jumătăţii masculine. Conform studiilor din ultimii ani, se estimează că unul din 20 de bărbaţi are probleme parţiale cu numărul de spermatozoizi ejaculaţi. Cu toate acestea, doar unul din 100 de bărbaţi nu are spermatozoizi viabili pentru reproducere.

Simptome care cauzează infertilitatea la bărbaţi

Infertilitatea la bărbaţi este cauzată, de obicei, de probleme care afectează ori mecanismul de producere, ori transportul spermei. Prin intermediul testelor, medicul poate găsi cauzele problemelor sus-numite.

În jur de două treimi din bărbaţii infertili au probleme cu realizarea unei sperme viabile, conform testelor: pot exista puţini spermatozoizi şi/sau sperma nu funcţionează corespunzător.

La unul din cinci bărbaţi, există probleme de „transport” ale spermei, inclusiv în cazul în care a fost realizată vasectomia (rezecţie a canalelor deferente sau formă de sterilizare masculină, prin intervenţie chirurgicală minim invazivă), însă se revine asupra deciziei iniţiale, pentru mărirea membrilor familiei.

Alte cauze mai puţin comune ale infertilităţii sunt: probleme ale traseului spermatozoizilor pentru ca fertilizarea să aibă loc (unul la 100 de cupluri infertile), nivel scăzut de hormoni realizaţi în glanda pituitară (unul la 100 de bărbaţi cu probleme de infertilitate) şi anticorpi antispermatozoizi (la unul din 16 bărbaţi infertili). În cele mai multe cazuri în care bărbaţii au anticorpi antispermatozoizi, nu sunt afectate şansele unei sarcini, însă există şi riscul ca aceşti anticorpi să reducă fertilitatea.

Cauze ale infertilităţii la bărbaţi

Prin infertilitate masculină se înțelege incapacitatea bărbatului de a avea un copil.

Cauzele pot ţine de :

producerea de spermă: cauze cromozomiale sau genetice; infecţiile; răsucirea testiculelor în scrot; medicamentele; radiaţiile sau alte cauze necunoscute;

blocarea spermei: din cauza infecţiilor, problemelor de prostată, vasectomie;

probleme de natură sexuală: ejaculare prematură, ejaculare nereuşită, disfuncţii erectile, operaţie de prostată, avarierea nervilor, efecte secundare ale medicamentelor ş.a.;

probleme hormonale: tumori ale glandei pituitare, probleme ale glandei pituitare din naştere;

anticorpi antispermatozoizi: vasectomie, răniri sau infecţii ale epididimului (organ alungit, alcătuit din unirea canalelor testiculului) sau cauze necunoscute.

Cum este diagnosticată infertilitatea la bărbați?

Dacă un cuplu încearcă să aibă copii fără succes, trebuie să se adreseze întâi medicului de familie sau unei clinici de planning familial. Ambii parteneri vor fi testaţi, chiar dacă unul are copii din altă relaţie. Diagnosticul poate implica relatarea istoricului medical al bărbatului şi o examinare fizică, alături de analize de spermă, care să arate numărul spermatozoizilor, forma şi mişcările lor în urma ejaculării.

Mai pot fi realizate analize de sânge, pentru depistarea nivelului hormonal care controlează producerea spermei. Investigaţiile genetice şi biopsia testiculară sunt alte posibilităţi de testare a infertilităţii la bărbaţi.

Ce trebuie să facă bărbaţii pentru a nu ajunge la infertilitate?

Bărbaţii trebuie să evite fumatul, să nu bea alcool în exces, să nu aibă boli cu transmitere sexuală, să nu poarte lenjerie strâmtă, care să provoace disconfort termic, să nu ia steroizi sau să nu fie supuşi radiaţiilor. Toate aceste lucruri împiedică realizarea unei sperme viabile pentru reproducere.

Cu toate acestea, bărbaţii fac faţă cu greu veştii că sunt infertili. Unii pot urma un tratament, alţii pot apela chiar şi la sfaturile psihologului.

Până la urmă, problema infertilităţii la bărbaţi a existat dintotdeauna, însă acceptarea acesteia a venit mai greu, mai ales pentru că există clişeul conform căruia „infertilitatea este o problemă cu care se confruntă doar femeile”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *