În viața unor cupluri apare o situație complexă și adesea neînțeleasă pe deplin, care generează multă confuzie în jurul ei: infertilitatea. Vă invit să descoperiți cele mai frecvente povești românești despre infertilitate, adânc înrădăcinate în cultura noastră populară:
Povestea 1 – ”Este ușor să rămâi însărcinată!”
Dacă acest lucru ar fi adevărat, de ce nu toate femeile active sexual care-și doresc copii, nu rămân însărcinate?! Conform ultimelor studii la nivel mondial, cel puțin 1 din 6 cupluri este diagnosticat, în centre specializate, cu infertilitate. Unul din factorii corelați cu starea de sănatate este vârsta, care poate influența decisiv fertilitatea cuplului. Un exemplu relevant este: o femeie, fără probleme de infertilitate, are la vârsta de 30 ani șanse de 20% să rămână însărcinată în fiecare lună, în timp ce aceeași femeie la 40 ani rămâne cu doar 5% șanse de a avea copii.
Experiența medicală din ultimii ani arată că infertilitatea poate fi prezentă la orice vârstă.
Povestea 2: ”Bărbații nu au probleme cu infertilitatea!”
Încă din timpuri îndepărtate… se credea că infertilitatea este ”o problemă strict a femeilor”, nimic mai greșit. Studiile și experiența actuală arată că procentul de infertilitate masculină (35% din cuplurile diagnosticate) este egal cu cel de infertilitate feminină! Restul de până la 100% se împarte în: 20% probleme ale ambilor parteneri și 10% cauze nedeterminate.
Povestea 3: ”Infertilitatea este o problemă de natură psihologică….și nu o problemă medicală!”
De câte ori nu ați auzit prietenii, familia spunând…”infertilitatea este în capul tău” sau ”nu-ți face probleme vei rămâne însărcinată”. În realitate, infertilitatea, este o afecțiune a sistemului reproductiv și nu o tulburare psihică. Cele mai multe cauze identificate la cupluri sunt de natură anatomică. În concluzie, dacă vă relaxați, mergeți în vacanță sau găsiți noi moduri de a petrece timpul, acestea vă vor schimba doar doar stilul de viață….dar nu vă vor rezolva problemele medicale legate de infertilitate!
Povestea 4: ”Cuplurile care vor ”munci din greu” să aibă un copil vor reuși!”
Noile metode de diagnosticare și tratare a infertilității au oferit și oferă posibilitatea cuplurilor să aibă copii. Aproape 50% din cuplurile care aleg un centru de reproducere umană asistată și care urmează tratamentele stabilite de specialiști în infertilitate obțin sarcini. A nu se uita, infertilitatea este o afecțiune a aparatului reproductiv, iar unele probleme sunt netratabile – indiferent cât de ”greu muncește cuplul” să rezolve această situație.
Povestea 5: ”Odată ce cuplul adoptă un copil, femeia va rămâne însărcinată!”
Această explicație nu este doar dureroasă pentru cuplurile infertile, dar este și neadevărată. În primul rând sugestia de a înfia un copil nu trebuie privită ca o rezolvare a problemelor de infertilitate a unui cuplu, ci este o cale de a întemeia o familie frumoasă. În al doilea rând, doar un număr mic, nesemnificativ, de cupluri au reușit să aibă copii după adopție.
Povestea 6: Soțul renunță la căsnicie când află că soția este infertilă!
Așa cum am spus mai devreme, infertilitatea este o afecțiune prezentă în egală măsură la femei și bărbați. Pe parcursul investigațiilor și tratării infertilității cuplurile sunt supuse atât unor presiuni emoționale cât și fizice, acestea apropiindu-se și mai mult. Multe cupluri identifică noi și mult mai profunde moduri de armonizare, descoperind în timp, că relația lor devine mult mai puternică și stabilă.
Povestea 7: Cuplurile infertile vor fi nefericite și neîmplinite!
Imposibilitatea de a concepe copilul mult dorit de către cupluri poate fi trist, supărător, ajungând chiar la disperare și la o percepere a situației ca un eșec personal. De regulă cuplurile infertile experimentează o varietate de emoții puternice, multe dintre acestea parcurgând acestă perioadă dificilă căutând soluții care să le readucă echilibrul: unii renunță la visul de a avea copii și învață să-și umple viața cu alte bucurii, alții decid să adopte…arătând astfel că există viață în aceste cupluri chiar și după confirmarea infertilității.
Material realizat cu sprijinul Centrului Medical VIVAMED.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.