Metode contraceptive naturale

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pentru a preveni apariţia unei sarcini nedorite şi pentru a evita pastilele anticoncepţionale, există unele metode contraceptive naturale, precum metoda calendarului sau coitus interruptus. Care sunt aceste metode şi cât sunt ele de eficiente, puteţi afla din acest material.

  • Coitus interruptus: este o metodă de contracepţie prin care penisul se retrage din vaginul partenerei înainte de ejaculare. Însă nu oferă protecţie mare şi asta deoarece, înainte de ejaculare, este eliberat fluidul pre-ejaculator, care conţine spermatozoizi. Această practică a devenit din ce în ce mai puţin folosită, pentru că nu este eficientă decât în 60-80% din cazuri.
  • Metoda calendarului: se realizează prin abstinenţă în săptămâna în care femeia este la ovulaţie. Această metodă este foarte eficientă doar când există o menstruaţie regulată şi are o rată mare de succes în cazul în care este combinată cu metoda temperaturii bazale sau cu metoda mucusului cervical, descrise mai jos. În lipsa combinării acestor metode, rata de succes a tehnicii calendarului este de doar 75%.
  • Metoda temperaturii bazale: stabileşte momentul ovulaţiei şi permite evitarea contactului sexual pentru câteva zile înainte şi după acest moment. În fiecare dimineaţă, la aceeaşi oră, după ce femeia se dă jos din pat, trebuie să îşi măsoare temperatura bazală cu un termometru şi să noteze temperatura înregistrată oral, vaginal sau intrarectal. Se va observa că la ovulaţie, temperatura corpului femeii este mai mare cu maximum jumătate de grad Celsius, din cauza secreţiei de progesteron. Această metodă nu este recomandată la răceală sau gripă.
    După momentul ovulaţiei, contactul sexual se reia la 3 zile.
    Împreună cu tehnica mucusului cervical, metoda temperaturii bazale poate avea o rată de succes de 98%, iar necombinată, de doar 83%.
  • Metoda mucusului cervical: implică observarea schimbărilor compoziţiei fluidelor cervicale, reflectând creşterea nivelului de estrogen din organism. În primele zile după menstruaţie, acest mucus este aproape inexistent, însă vor exista urme dense ale acestuia, motiv că începe să crească nivelul de estrogen. Când mucusul se intensifică şi devine mai clar şi abundent, se apropie momentul ovulaţiei. După acest moment de „claritate”, mucusul va deveni din nou dens, tulbure, asta însemnând că ovulaţia a trecut.
  • Metoda amenoreei de lactaţie: când femeia a devenit mamă şi îi dă copilului lapte de la sân, se presupune că este protejată de o altă sarcină, datorită reducerii de hormoni care să declanşeze ovulaţia. Însă fiecare corp este diferit şi răspunde altfel la diversele influenţe hormonale, aşadar acest tip de metodă nu este recomandată.

Cât de eficiente sunt aceste metode?

Metode contraceptive naturaleDacă metodele sus-numite sunt folosite corect şi constant, s-ar putea ca rata de eficienţă să fie de 90%. Eficienţa depinde de disponibilitatea femeii de a urmări şi de a reţine întregul ciclu al fertilizării, al ovulaţiei şi de a folosi alte tipuri de contracepţie în perioada fertilă.

În medie, rata de eşec este de 25% în folosirea metodelor de mai sus.

Important este că pentru metodele contraceptive naturale nu există efecte secundare, însă acestea nu protejează nici femeia, nici bărbatul de transmiterea bolilor sexuale.

Printre avantajele acestor metode se numără: eficienţă mare atunci când sunt folosite corect şi constant; nu există efecte secundare; permit oricând doreşte cuplul apariţia unei sarcini; nu costă nimic; nu este necesară vizita la medic pentru observaţii şi analize; nu conţin hormoni care să crească riscul problemelor cardiace.

Pe de altă parte, există şi dezavantaje: necesită maximă vigilenţă din partea ambilor parteneri; necesită o perioadă de abstinenţă în 1/3 din lună; necesită atenţie din partea femeii la semnele organismului tot timpul; sunt metode care dau bătăi de cap femeilor cu menstruaţie neregulată.

Aşadar, fiecare femeie ar trebui să se simtă liberă să aleagă metoda contraceptivă cea mai eficientă şi sigură pentru ea. Ea trebuie să fie informată şi să cunoască toate avantajele şi dezavantajele pe care metodele contraceptive existente le au asupra sănătăţii organismului şi asupra sănătăţii reproductive.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *