Anticonceptionale și Metode Contraceptive

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Metode contraceptive

Anticoncepționalele și prezervativele sunt două dintre metodele cele mai utilizate pentru preîntâmpinarea unei sarcini. Pe lângă acestea, mai sunt alte câteva, cu rată de succes mai mult sau mai puțin satisfăcătoare.

 • Metoda calendarului este o metodă contraceptivă naturală și sănătoasă, însă necesită răbdare și abstineță, pentru că trebuie evitată perioadă fertilă a femei, ori când vorbim de un ciclu neregulat, atunci este nevoie de timp pentru a calcula cu exactitate momentele propice pentru întreprinderea actului sexual. Altfel spus, într-un interval de 10-15 zile cuplul fie recurge la alte metode contraceptive, fie așteaptă cuminte momentul potrivit. Metoda calendarului este o practică eficientă și în cazul în care cei doi doresc să conceapă un copil.
 • Pentru a evita fecundarea ovulului de către spermatozoid, actul sexual NU va avea loc în perioada fertilă a femeii, mai exact cu 3-4 zile înainte de ovulație și 1-2 zile după. În cazul unui ciclu stabil, la 28 de zile, ovulatia apare în ziua a 14, de la prima zi de menstruație. Dacă ne confruntăm cu un ciclu instabil, atunci acest calcul devine mai dificil, însă nu imposibil. Mai exact, în urma unei evidențe riguroase, pe o perioadă de pâna la 10 luni, se identifică ciclul cel mai scurt și cel mai lung.
 • Odată stabilite acestea, se calculează prima zi a perioadei fertile care se obtine prin scăderea cifrei 18 din ciclul cu cele mai puține zile. Pentru depistarea ultimei zile se scade numarul 11 din ciclul cu cele mai multe zile. Atenție! Rezultatul este aproximativ.
 • Coit întrerupt sau metoda retragerii este o altă variantă pentru a preveni o sarcină, însă este valabilă mai ales pentru cuplurile care sunt de mult timp împreună și au încredere unul în celălalt. Mai mult, apariția unei noi ființe în viața lor nefiind atât de dramatică. Riscul de a rămâne însărcinată utilizând această metodă contraceptivă este de 4% în cazurile fericite și de 27% în cele nefericite. Această metodă poate fi asociată cu antispermatozoic sub formă de creme și loțiuni.
 • Anticonceționalele injectabile, din ce în ce mai utilizate, conțin de regulă numai progesteron, însă, în funcție de tipul pacientei, acestea pot avea în componență și estrogen. Anticonceționalele injectabile trebuie recomandate de un medic specialist în urma unui control amănunțit, deoarece nu sunt recomandate persoanelor care suferă de cancer la sân, hepatită, ciroză, migrene, boli cardio vasculare, diabet etc. În ceea ce privește eficiența, șansele de a concepe un bebe este de 1%. Un alt avantaj pe care-l prezintă anticoncepționalele injectabile este durata de eficiență, o injecție păstrându-și efectele până la 3 luni, în majoritatea cazurilor fiind necesare doar 4 pe an. Însă, tocmai acest interval prelungit poate contribui și la apariția unei sarcine, dacă pacienta uită să-și administreze inejecția. De asemenea, din momentul administrării aceasta trebuie să aștepte 7 zile până injecția își va face efectul, dacă a fost administrată după 4 zile de la ciclul menstrual. Cu toate acestea, anticonceționalele au și dezavantaje, printre acestea numărându-se: fertilitatea scăzută, un ris un pic mai mare de a face cancer la sân, posibilitatea îngrășării, datorită poftei de mâncare mai mare, migrene, amețeli, modificări ale libidoului etc.
 • Plasturele contraceptiv sau plasturele transdermic este asemănător cu pilulele, având aceeași rată de success. Cu un conținut un pic mai mare de estrogen, plasturele contraceptiv se aplică pe piele (fesieri, abdomen sau brațe), se schimbă o dată pe săptămână, având grijă să se păstreze aceeași zi. De asemenea, plasturele trebuie verificat zilnic, pentru siguranța eficienței. Se utilizează 3 pe lună, o săptămână făcându-se pauză, aceasta suprapunându-se cu perioada de menstruație. Persoanele care suferă de diverse afecțiuni sau cântăresc peste 90 kg trebuie luată în considerare o metodă contraceptivă suplimentară.
 • Inelul contraceptiv reprezintă o altă metodă eficientă mai ales că acesta se introduce în vagin pentru o perioadă de trei săptămâni, fiind eliminat în cea de-a 4, odată cu apariția menstruației. Cu un conținut redus de hormoni sexuali feminini, inelul contraceptiv îi eliberează lent în sânge prevenind apariția sarcinii, fără a avea efecte secundare asupra ficatului, de pildă.
 • Prezervativul feminin este extrem de asemănător cu cel pentru bărbați. Exact ca și prezervativul tradițional acesta se înlătură după contactul sexula și se aruncă. Prezervativul feminin se inserează în vagin, asemenea unui tampon, înainte de fiecare raport sexual. Este nevoie de puțin exercițiu, însă este eficient atât în prevenirea sarcinii cât și contactarea bolilor cu transmitere sexuală.
 • Diafragma blochează trecerea spermatoziozilor, ea funcționând ca o barieră în calea acestora. Diafragma se unge înaintea contactului sexula cu un antispermatozoic sub formă de cremă sau gel pe partea inferioară. Rolul acestui este de a distruge spermatozoizii. După raportul sexual, diafragma se păstrează în vagin până la 6 ore, dar nu mai mult de 24. După utilizare se spală și se păstrează într-un loc uscat, În cazul unor raporturi repetate, substanța antispermatozoică se injecteză cu grijă, astfel încât diafragma să rămână în poziția corectă.
 • Steriletul este un dispozitiv care trebuie implantat de medicul ginecolog în uter. Ce-l face atât de lăudat este pe deoparte eficiența de 99% în prevenirea unei sarcini, iar pe de alta perioada de întrebuințare, de până la 10 ani. Sunt cunoscute două tipuri de sterilete, steriletele din cupru și cele hormonale, ambele având același rol prevenția. Cel de cupru omoară spermatozoizii, în timp ce cel hormonal, cu o durată de viață de până la 5 ani, are rolul de a îngroșa mucusul din colul uterin împiedicând trecerea spermatozoizilor.
 • Pilula de a doua zi sau pilula de urgență este o metodă temporară recomandată a fi luată de maxim 2 ori pe an. Aceasta metodă de contacepție este cu atât mai eficientă cu cât timpul scurs de la actul sexual este mai scurt. Datorită concentrației mari de hormoni pilula de urgență poate fi responsabilă de sângerările neregulate și de dereglarea mestruației. Pilula de a doua zi este recomandat atunci când una ditre metodele contraceptive utilizate cu regularitate eșuează.
 • Alăptarea reprezintă de asemenea o metodă contraceptivă cu condiția ca copilul să fie hrănit exclusiv sau preponderent cu laptele de mamă. Această metodă este eficientă pe o perioadă 6 luni numai dacă menstruație nu a apărut. Pentru siguranța părinților sunt recomandate și alte metode de contraceptive.
 • Contracepția injectabilă pentru bărbați indisponibilă încă, va reprezenta în viitorul răspunsul la problema unei sarcine nedorite. Cu o durată de eficiență de până la 5 ani, injecția anticoncepțională pentru bărbați s-a dovedit a fi extrem de eficientă în urma testelor realizate, cu toate că nu stârnește încântare în rândul sexului puternic.

Ce sunt anticoncepționalele?

AnticonceptionaleUnele dintre cele mai sigure și cunoscute metode de contracepție, anticoncepționalele se iau pe calea orală și au rolul de a împiedica instalarea unei sarcine nedorite. Mai exact, anticopncepționalele inhibă ovulația, îngroașă mucoasa de la nivelul colului uterin împiedicând trecerea spermatozoizilor, precum și implantarea ovulului.
Pe lângă prevenirea sarcinii, anticoncepționalele mai au și alte avantaje și anume reglarea menstruației. Femeile care recurg la această metodă contraceptivă au un ciclu menstrual regulat. De asemenea, anticoncepționalele reduc durerile din timpul menstruației, previn anemiile și apariția chisturilor ovariene, tratează acneea și previne sarcina extra-uterină.
Anticonceționalele orale nu afectează fertilitatea, ba din contră, întreruperea lor ușurează conceperea. În plus, conținutul de fier este extrem de benefic pentru o viitoare mamă.

Cum aleg aticoncepționalele?

Aticoncepționalele orale sunt recomandate de medicul ginecolog în urma unui consult și pe baza istoricului medical. Tot acesta urmărește și posibilele efecte secundare pe care anticoncepționalele le poate avea asupra pacientei, putând recomanda continuarea tratamentului sau schimbarea acestuia. Unele anticoncepționale nu sunt administrate în combinație cu alte pastile, un motiv în plus să discuți cu mediul înainte de a lua pilula contraceptivă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *