Ce pot face părinții pentru a avea un program mai puțin stresant?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În calitate de părinți care, vrând nevrând, sunt nevoiți să petreacă cât mai mult timp acasă cu copiii și chiar să îi școlească, veți observa foarte rapid că orele din fiecare zi par să se împuțineze într-un ritm accelerat. Date fiind treburile casnice, sarcinile pe care le mai aveți de făcut în afara casei, poate un loc de muncă la domiciliu sau un bebeluș de care trebuie să aveți grijă, poate fi dificil să vă aflați întotdeauna în starea de spirit potrivită pentru a socializa cu copiii, pentru a vă juca sau pentru a face teme împreună cu ei.

Acesta este și motivul pentru care majoritatea părinților sunt copleșiți de virusul Corona și ar face orice pentru a-și trimite copiii la grădiniță sau la școală, exact după programul din trecut. Timpul și energia personală sunt la fel ca oricare alte consumabile și nici bine nu ajungem la jumătatea zilei și ni se pare că suntem sleiți de puteri. Iată doar câteva sfaturi pentru a reuși să vă bucurați de vitalitate, de productivitate și de un program mai puțin stresant:

Planificare zilnică. Atunci când vă planificați ziua în avans, veți fi mereu la curent cu tot ceea ce aveți de făcut și veți putea realiza mult mai multe lucruri decât credeați că este posibil. Planificând din timp, vă ajută să aveți control asupra situațiilor, să îndepliniți mai multe sarcini și chiar să puneți capăt procrastinării. Este necesar să alocați doar câteva minute pentru a vă planifica programul – folosiți un caiet și întocmiți o listă cu tot ceea ce trebuie să faceți în ziua următoare, asta însemnând să includeți totul, oricât de mic sau de mare ar fi. Este bine să nu stabiliți limite de timp pentru nicio activitate. Veți observa că dacă încadrați fiecare activitate într-o limită de timp, mai tare vă stresați în loc să rezolvați următoarele sarcini din listă. Începeți lista cu sarcinile prioritare, enumerând apoi acele sarcini pe care doar sperați să le finalizați. Dacă reușiți să rezolvați și câteva sarcini din categoria celor opționale, înseamnă că ați avut parte de o zi foarte productivă. În general, orice fel de structură ne ajută să avem un program mai puțin stresant.

Mai multă flexibilitate. Deși este foarte util să vă planificați ziua în avans și să aveți la îndemână o listă de sarcini zilnice, doriți, de asemenea, să dați dovadă de flexibilitate. Uneori, ne dăm seama dis-de-dimineață că ziua nu va decurge conform planului. Poate că unul dintre copii s-a îmbolnăvit sau poate animalului de companie îi este rău și trebuie să îl duceți de urgență la medicul veterinar. Ori de câte ori aveți parte de o astfel de zi, analizați programul din acea zi și încercați să nu vă stresați prea mult în legătură cu sarcinile pe care s-ar putea să nu le puteți duce la bun sfârșit. Alegeți ceea ce este cu adevărat important și doar acele sarcini pe care știți că le puteți duce la îndeplinire în orele care v-au mai rămas până la sfârșitul zilei.

Mențineți copiii ocupați. Dacă aveți copii de vârstă mică, atunci numaidecât trebuie să le creați o zonă de joacă cu tot felul de jucării interactive și chiar educative. Multe jucării din lemn îndeplinesc rol de divertisment, dar și educativ, așa că vă puteți baza pe ele. În general, este bine să vă faceți orice vă stă în putință pentru a vă ține copiii departe de televizor, de calculator și de alte dispozitive electronice. Mai apoi, dacă aveți copii de vârste diferite, școala acasă poate fi și mai distractivă. Copilul de vârstă mai mică poate învăța alături de copilul mai mare, chiar dacă lecțiile sunt concepute conform vârstelor. Este mai ușor să predați copiilor dintr-o dată, decât să vă școliți individual fiecare copil. Când aveți ceva urgent de făcut și nu puteți fi alături de copii, vă puteți lăsa copilul mai mare să îi predea celui mic, să îi citească, să îi explice, să verifice ceea ce a făcut și să îl corecteze. Se vor distra să se joace de-a profesorul și elevul, deoarece își vor intra mai bine în roluri, vor încerca să fie mai responsabili, ceea ce le va spori stima de sine și nivelul de încredere.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com