4 motive pentru care joaca este importantă pentru creativitatea și curiozitatea copiilor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Joaca este un drept al copilului, în ciuda faptului că succesele academice, abilitățile lingvistice și cunoștințele tehnologice dobândesc o importanță din ce în ce mai mare. Specialiștii atrag atenția părinților și educatorilor că micuții nu ar trebui privați de joacă pentru a se implica în alte activități curriculare. Dimpotrivă, joaca este o componentă cheie pentru o copilărie frumoasă și o dezvoltare armonioasă. În plus, atunci când se joacă, copiii își dezvoltă mult mai bine creativitatea și curiozitatea decât dacă ar învăța.

4-motive-pentru-care-joaca-este-importantă-pentru-creativitatea-și-curiozitatea-copiilor

Părinții nu doresc altceva decât cele mai bune șanse pentru copiii lor. Este o mare împlinire și satisfacție pentru orice părinte să știe că a făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru a-și ajuta copilul să își dezvolte abilitățile și să devină un adult de succes. Conform noilor cercetări, un copil isteț, ager, sănătos, echilibrat, curios și creativ are nevoie de joacă. Unul dintre cele mai puternice moduri prin care copiii învață să privească lumea, să gândească critic și să își dezvolte abilitățile este prin joc.

Iată cele mai importante motive pentru care joaca este esențială:

  1. Joaca ajută la dezvoltarea creierului. Potrivit cercetărilor, joaca este crucială pentru dezvoltarea creierului. De asemenea, acționează ca scut împotriva stresului exterior cu care se poate confrunta un copil. Specialiștii în pediatrie subliniază importanța jocului, recomandând medicilor să discute cu părinții despre cât de benefică este joaca pentru copii. În primul rând, contribuie la dezvoltarea mai multor abilități de care copiii vor avea nevoie la școală și apoi la maturitate, cum ar fi abilitățile sociale, emoționale, lingvistice și cognitive. Pe măsură ce lumea devine mai competitivă și conectată la nivel global, aceste abilități vor deveni și mai importante. Timpul petrecut în parcul de joacă contribuie la dezvoltarea abilităților lingvistice, în timp ce blocurile de construit ajută la dezvoltarea gândirii critice și analitice. La rândul său,  jocul de rol este deosebit de important pentru dezvoltarea abilităților de vorbire. Încurajați acest tip de joc cu păpuși, marionete, jucării de pluș sau puteți opta pentru my little pony jucării, care sunt foarte îndrăgite de cei mici. 
  2. Joaca înlătură stresul. Pe lângă faptul că orice moment de joacă contribuie la dezvoltarea unei întregi suite de abilități și la dobândirea rezistenței emoționale, joaca înlătură totodată și stresul. Cercetările au dovedit că micuții cu vârsta cuprinsă între 3-4 ani sunt foarte îngrijorați în legătură cu grădinița, însă se simt mai relaxați după ce se joacă cu colegii sau educatorii lor timp de 15 minute. În mod similar, dacă există anumite probleme în familie care îi pot afecta și pe copii, cel mai indicat ar fi ca micuții să iasă afară la joacă și să se deconecteze de orice sursă de stres și îngrijorare. Jucăriile Nerf, instrumentele de grădinărit, mingile și bicicletele sunt doar câteva exemple de jucării cu care copiii se pot juca în aer liber.
  3. Joaca încurajează curiozitatea. De la o generație la alta, timpul alocat jocului s-a diminuat din ce în ce mai mult. Pe măsură ce vremurile s-au schimbat, la fel s-a schimbat și modul în care copiii își petrec timpul liber. Din anul 1981 pânâ în anii 2000, timpul de joacă al copiilor a scăzut cu 25%, iar în prezent, peste 30% dintre copiii de vârsta grădiniței nu mai beneficiază de vacanță. Specialiștii îi îndeamnă pe educatori, părinți și profesori să se concentreze mai mult pe joc, nu doar pe ceea ce copiii învață dintr-un manual. Joaca îi ajută pe copii să își dezvolte propria curiozitate.
  4. Joaca este importantă din primele săptămâni de viață. Joaca poate începe încă din primele etape de viață ale bebelușului și poate continua până în anii de școală. Proaspeții părinți sunt încurajați să răspundă la indiciile nonverbale ale bebelușului lor care apar chiar din primele luni de viață. Dacă bebelușul zâmbește, puteți să îi răspundeți cu un zâmbet. Nu uitați că joaca hrănește, de asemenea, legătura dintre copil și părinți.

Joaca este una dintre cele mai importante componente ale copilăriei, deoarece îi ajută pe micuți să prospere, le alimentează curiozitatea și creativitatea și îi sprijină să devină adulți fericiți și împliniți.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com