Copiii cu nevoi speciale – cum putem contribui la dezvoltarea lor acasă?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În calitate de părinți, ne cunoaștem cel mai bine copiii și, fără îndoială, jucăm un rol crucial în succesul lor academic, social și emoțional. Micuții cu nevoi speciale cu atât mai mult au nevoie de sprijinul și dedicarea noastră pentru a dobândi cât mai multe abilități și pentru a nu se simți neputincioși și descurajați în fața provocărilor vieții.

Iată ce puteți face acasă pentru a vă asigura că îi oferiți copilului susținerea necesară:

Aflați mai multe informații despre neurodiversitate. Termenul „neurodiversitate” se referă la diversitatea creierului uman. Paradigma neurodiversității sprijină copiii cu diferențe de învățare și atenție, cum ar fi ADHD și autism, să considere modul în care creierul lor gândește și experimentează lumea ca fiind complet natural. De asemenea, îi susține să își vadă provocările ca pe ceva care necesită sprijin doar pentru că societatea este concepută pentru creierul neurotipic.

Implicați copiii în experiențe multisenzoriale de învățare. Fiecare copil are un mod unic de a învăța, iar dacă vom depista care sunt preferințele unui copil, îl putem implica în activități care să îi ofere cele mai multe beneficii. Putem oferi copiilor informații în mai multe moduri, cum ar fi text, audio, video, materiale artistice și creative, jucării din lemn, dar totodată îi putem lăsa pe micuți să ne arate ceea ce știu și ceea ce preferă în mai multe moduri, cum ar fi să creeze un poster, să inventeze o piesă de teatru, să construiască un castel, și așa mai departe. De asemenea, este indicat să găsim mai multe modalități prin care putem implica copiii în procesul de învățare, cum ar fi învățarea bazată pe proiecte sau învățarea bazată pe comunitate. Implicând copilul într-o diversitate de activități acasă, îl vom sprijini să cultive dragoste față de carte, față de învățat.

Țineți cont de interesele copilului. Atunci când le oferim copiilor oportunități de a lucra la proiecte la care țin cu adevărat, ei sunt dornici să se implice și să facă față provocărilor. Vă puteți implica copilul în tot felul de proiecte creative, cum ar fi realizarea propriului zmeu, inventarea unui dans sau a unui exercițiu fizic, realizarea de marionete sau păpuși, construirea unei căsuțe de păpuși din obiecte reciclate, construirea propriei sale case din viitor folosind jucării din lemn sau realizarea unei bărci care plutește pe apă. Pe măsură ce copilul se scufundă tot mai adânc în pasiunile sale, el va explora concepte de matematică și știință în timp ce măsoară, va desena și va lucra cu obiecte 3D. La rândul lor, abilitățile de citire și scriere pot fi ușor consolidate în timpul acestor activități, ajutându-l pe micuț să creeze un scenariu pentru piesa sa de teatru sau să eticheze obiectele din casa sa din viitor.

Fiți atenți la cuvintele pe care le rostiți. Nu este niciun secret că micuții sunt întotdeauna ochi și urechi. Când spunem lucruri precum „Ionuț are într-una crize de nervi.” sau „Matematica este grea pentru Bianca”, copiii practic interiorizează aceste mesaje. Ceea ce putem face în schimb este să reformulăm ceea ce spunem și să ne concentrăm asupra pozitivului, spunând „Ionuț se confruntă cu sentimente grele, dar reușește să se calmeze și să respire profund și asta îl ajută enorm.” sau „Bianca, știu că îți place foarte mult să mă ajuți în bucătărie și să măsori ingredientele. Mi-ar plăcea să fii la fel de pasionată și de matematică. Cum te pot sprijini și cum te pot ajuta cu temele?”

Reformularea cuvintelor noastre astfel încât să ne concentrăm asupra nevoilor copiilor, le transmite mesajul puternic că avem mare încredere în ei și că le suntem aproape.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *