5 idei de cadouri pentru a-i dezvolta imaginația celui mic

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Atunci când ești copil, imaginația nu cunoaște limite. Ei pot într-o clipă să fie pe tărâmul dinozaurilor, apoi pe canapeaua din sufragerie, fără a se clinti din loc, ori pot alege să zboare cu zmeii în loc să-și termine de mâncat cina. Găsesc mereu explicații amuzante pentru adulți, destul de serioase și plauzibile pentru ei.

Creativitatea lor trebui încurajată cu o serie de jocuri și jucării pe care i le poți face cadou. Iată câteva idei!

1. Puzzle-urile

Puzzle-urile sunt fără îndoială preferate de toți copiii. Pe baza imaginilor variate pe care trebuie să le construiască, ei îți construiesc diverse scenarii care îi amuză copios. Reușind să finalizeze imaginea cerută, copiii dau dovadă de perseverență, răbdare, concentrare și simț estetic. Puzzle-urile pot fi din carton, plastic sau lemn. Printre preferate se numără popularul puzzle din lemn, și asta pentru că le stimulează și dezvoltă îndemânarea, introducând în universul celor mici o multitudine de noțiuni noi într-un mod plăcut, interactiv și atractiv.

2. Cărțile de colorat

Cu povești sau fără, cărțile de colorat le aduc în prim plan personaje pe care vor dori să le deseneze întocmai ori pot aduce note personale de hașur. Coloratul le oferă posibilitatea de a se familiariza cu respectarea normelor. Vor observa faptul că mult mai bine se vede desenul, dacă vor respecta limitele căsuțelor. Vor exersa și vor reuși să se încadreze în spațiul alocat, fără a mai face depășiri.

Cele cu povești le aduc o mulțime de termeni noi pe care îi pot folosi în vocabularul propriu. Interesant este faptul că unele expresii întâlnite nu au corespondent în lumea reală, ceea ce le oferă alte dimensiuni ale spațiului decât cele cu care erau obișnuiți. Astfel, vor merge pe Marte, prin apă ori printre nori.

3. Seturile de construit

Vor reuși, cu ajutorul seturilor de construit, să creeze universuri în care pot evada oricând. Pot face turnuri înalte în care se pot ascunde, își realiza construcții solide, în care își pot pune jucăriile sau obiectele personale. Îndemânarea își va spune spune cuvântul, astfel că vor reuși în timp record să realizeze propunerile de pe cutie.

4. Instrumentele muzicale

Muzica este pe buzele tuturor. Fie că este fredonată, cântată instrumental sau chiar creată, ajută în mare măsură la relaxare și destindere. Copiii sunt atrași de instrumentele muzicale și sunt foarte încântați atunci când reușesc să învețe să le utilizeze, muzica devenind pentru ei o adevărată pasiune.

Un cadou mereu inspirat este să oferi copilului un instrument muzical însoțit de cursuri de inițiere. Pe măsură ce-și vor dezvolta această latură artistică, îi poți oferi cursuri avansate și, susținut, poate chiar va face performanță. 

5. Jocurile sociale

După denumirea clasificării, putem afirma cu precizie faptul că acestea încurajează jocul în grup. Pentru o bună desfășurare, toți participanții învață și aplică o serie de reguli. Fiecare poate veni cu idei creative de asimilare a cerințelor, astfel că regulamentul va fi mai ușor de înțeles.

Vor învăța astfel să respecte ordinea de joc, vor ține cont de părerile celorlalți și vor dori fie cei mai buni. Nu vor câștiga mereu, ceea ce îi va ambiționa și le va oferi ocazia să demonstreze că și ei pot obține locul I. Vor avea strategii proprii de joc și vor face totul pentru a le pune în practică.

Jocurile de genul acesta îi pot apropia pe cei cu pasiuni comune, legându-se astfel prietenii frumoase. Pot juca pe echipe, evoluând împreună. 

Imaginația și realitatea, în copilărie, adesea fac schimb de roluri și poate de aceea toți tânjim după perioada aceea. Viața de adult schimbă regulile. Devine totul mult mai serios, fără interpretări, lipsit de creativitate și totuși respectat ca la carte.

Să le dezvoltăm cât putem de mult copiilor latura creativă prin jocuri și povești, poate ei, adulți fiind, vor reuși să creeze o lume plină de magie, în care raționalul se combină cu creația.

Sursa foto: unsplash.comtos/mf_3yZnC6ug

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *