4 moduri prin care îți poți ajuta copilul să dobândească abilități sociale

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Abilitățile sociale, la fel ca abilitățile de comunicare sunt vitale pentru ca cei mici să aibă succes mai târziu în viață. Nenumărate studii au dovedit deja că abilitățile de comunicare, empatia, inteligența emoțională, înțelegerea problemelor sociale sunt toate abilități pe care angajatorii și le doresc de la potențialii angajați. Pe de altă parte, aceste aptitudini sunt deosebit de importante și pentru viața personală și emoțională a copiilor.

Comunicarea, empatia, conștientizarea emoțională și stima de sine aduc claritate și înțelegere în relațiile de familie, de prietenie și în relațiile romantice, ajutându-ne să devenim mai mulțumiți de viața noastră în general. Totuși, copiii nu deprind aceste aptitudini așa cum învață matematica de bază sau alfabetul. În esență, aceste abilități nu pot fi învățate, deoarece nu sunt cu adevărat „abilități”, așa cum le definim în mod obișnuit. Mai degrabă, aceste abilități pot fi considerate beneficii personale care provin din deținerea unei puternice conștientizări de sine și a celorlalți sau, mai simplu, sunt trăsături personale. În general, specialiștii definesc aceste abilități ca fiind atribute personale care permit cuiva să interacționeze eficient și armonios cu alte persoane.

În calitate de părinți, există foarte multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă încuraja copilul să își dezvolte sau să învețe singur aceste abilități. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să fiți un bun exemplu pentru copil și să profitați de fiecare ocazie pentru a-l ajuta să descopere ce înseamnă comunicare deschisă, sinceră și eficientă. Copiii urmăresc, învață și imită comportamentul și cuvintele celor din jurul lor, indiferent că este vorba despre ceea ce văd la părinții lor, la frați, surori și bunici sau ceea ce văd și aud de la televizor. Puteți profita de acest comportament de imitare al copilului pentru a-i demonstra aptitudini care vor fi valoroase pentru el mai târziu în viață. Iată patru modalități simple prin care vă puteți ajuta copilul să își dezvolte aceste trăsături:

  1. Dăruiți-i jucării educative. O modalitate excelentă de a suplimente jocurile deja știute și interacțiunea socială este prin intermediul jucăriilor și jocurilor educative. Joaca cu păpuși, cu animale de pluș sau cu Lego City vă poate ajuta copilul să dobândească abilități de limbaj. Timpul petrecut cu astfel de jucării va însemna mai târziu o comunicare îmbunătățită cu oamenii din jur. Cu ajutorul jucăriilor și jocurilor potrivite, puteți crea un context distractiv și fără presiune, în care să discutați și să creați situații conversaționale din viața reală. Prin simpla joacă cu astfel de jucării, copilul va interacționa cu concepte importante despre viață.
  2. Jucați roluri imaginare de teatru. Tuturor copiilor le plac jocurile creative și imaginare. A intra în rolul de medic, de președinte sau de prințesă sunt modalități de joacă distractive, precum și modalități minunate de a învăța abilități importante de viață. Jocul imaginar de unul singur, precum și joaca alături de copil sau introducerea copilului într-un grup de joacă va reprezenta de fiecare dată o oportunitate pentru ca cel mic să interacționeze și să se joace cu semenii, dezvoltându-și astfel trăsături personale prețioase. Și jucăriile care încurajează astfel de jocuri sunt recomandate. De exemplu, Peppa Pig încurajează dezvoltarea abilităților de comunicare, precum și inteligența emoțională și încrederea în sine.
  3. Petreceți timp fără dispozitive electronice. Este foarte indicat să vă ajutați copilul să se deconecteze și să beneficieze de expunere la viața de dincolo de ecran. Permiteți copilului să petreacă timp interacționând cu alți copii și familiarizându-se astfel cu indicii sociale și cu modele bune de comunicare. Este recomandată și joaca de unul singur, care îl va ajuta pe copil să dezvolte o mai bună conștientizare emoțională de sine.
  4. Ascultați-vă copilul. Una dintre cele mai bune modalități prin care puteți contribui la dezvoltarea personală a copilului este să îl ascultați. Există mai multe moduri prin care puteți crea un mediu sigur și distractiv care să vă ajute copilul să învețe să își comunice emoțiile și ideile. Ascultați-vă cu adevărat copilul în timp ce vă povestește cum și-a petrecut ziua sau când când vă vorbește despre ideile sale ori încearcă să exprime ceea ce simte. A vă asculta copilul și a-l încuraja să se exprime adresându-i întrebări deschise este o modalitate foarte bună de a-l susține să dobândească abilități valoroase.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *