De ce joaca este esenţială pentru o copilărie sănătoasă şi echilibrată?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când ne gândim la copilăria noastră, multora dintre noi ne revin în memorie amintirile fericite care se întâmplau când ne jucam. Poate că, într-adevăr, copilăria cu ale ei jocuri şi momente minunate reprezintă cea mai plăcută, uşoară şi frumoasă parte a vieţii.

Chiar şi după ce copiii cresc, amintirile frumoase rămân, la fel şi experienţele de joc pline de bucurie şi emoţie. În ciuda multor convingeri populare conform cărora joaca ar fi doar pentru distracţia copiilor, de fapt joacă ajută copiii să îşi formeze propriul caracter şi creează acele amintiri minunate pe care le preţuim la maturitate.

Haideţi să vedem în rândurile următoare de ce joaca este atât de importantă pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor:

Joaca ajută copiii să ia propriile decizii. Atunci când copiii se joacă, se bucură de libertatea de a face tot feluri de alegeri. De asemenea, ei încep să observe care sunt conexiunile dintre alegeri şi consecinţele acelei alegeri. Tipurile de jucării sau materiale pe care părinţii le pun la dispoziţia copiilor îi pot ajuta să ia cele mai bune decizii. De exemplu, multe jucării educative pot fi folosite în mai multe feluri, astfel încât copiii pot decide pe cont propriu cum anume să le folosească. Totodată, astfel de jucării stimulează gândirea creativă, iar copiii sunt deosebiţi de încântaţi când fac ceva ce nimeni nu a mai făcut vreodată.

Copiii iubesc joaca pentru că sunt motivaţi intrinsec. Dorinţa sau impulsul de a se juca vine din dorinţa naturală a copiilor de a înţelege lumea. Acest impuls este la fel de puternic ca şi dorinţa de a mânca sau de a dormi. Această motivaţie intrinsecă permite unui copil să îşi reglementeze propriile sentimente şi dorinţe pentru a continua să se joace. Deoarece copiii descoperă în cele din urmă că este mai frumos să se implice într-un joc cu prietenii decât să îşi satisfacă propriile nevoi, ei învaţă astfel auto-controlul. Şi, auto-controlul s-a dovedit că duce la succes, mai ales în această perioadă când distragerile fac parte din viaţa de zi cu zi.

Copiii sunt pe deplin implicaţi atunci când se joacă. Dacă jocul le-a captat atenţia, atunci copiii sunt atât de angajaţi încât pierd noţiunea timpului, a spaţiului şi a împrejurimii. În această atmosferă atât de plăcută în care realitatea dispare, copiii se bucură de siguranţa de care au nevoie pentru a experimenta, pentru a încerca noi idei şi pentru a explora legile naturii. Deşi sunt complet scufundaţi în joc, copiii încă mai pot distinge realitatea faţă de fantezie, ceea ce părinţilor li se pare uluitor.

Joaca este spontană, nu este structurată. De cele mai multe ori, joaca este total neplanificată. Alteori, când jocul este planificat, dat fiind impulsul natural, copilul poate face oricând o schimbare. Toţi copiii se răzgândesc atunci când se joacă, nu simt frică faţă de schimbare, îşi asumă riscuri şi fac schimbări bruşte atunci când o jucărie nu mai cooperează cu planul lor. Această deschidere spre necunoscut şi această uşurinţă cu care se adaptează la modificări contribuie la dezvoltarea flexibilităţii de gândire şi la luarea deciziilor, ceea ce reprezintă abilităţi cruciale de viaţă.

Joaca reuşeşte întotdeauna să atragă răspunsuri emoţionale. Fără o astfel de conexiune emoţională, experienţa de joacă ar fi pur şi simplu o altă activitate, la fel ca multe altele. Bucuria este răspunsul direct al participării la joc. Iată cum luarea deciziilor pe cont propriu, învăţarea auto-controlului, angajamentul total în joc şi abilitatea de a face tot felul de schimbări după bunul plac şi fără urmă de frică dovedesc de ce joaca oferă copilului o experienţă nespus de bogată.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com