3 modalități simple prin care copiii învață prin joc

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un lucru cu care toți părinții sunt de acord este acela că joaca este activitatea preferată a celor mici. Cu cât sunt mai multe orele de joacă și cu cât sunt mai variate jucăriile, cu atât copiii au parte de mai multă distracție. Totuși, joaca și jucăriile nu îndeplinesc doar funcția de divertisment.

Copiii sunt atât de energici și atât de curioși, încât ei creează în permanență, explorează și inventează. Ba chiar am putea spune că cei mici au abilitatea unică de a transforma aproape orice într-un joc și, deși adulții nu își dau seama, pe parcursul jocului copiii învață o multitudine de lucruri noi.

Mai precis, atunci când un copil se joacă, în creierul său încep să se dezvolte tot felul de căi și de conexiuni profunde, care îl vor ajuta să înțeleagă mai bine lumea din jurul său. Sunt nenumărate cercetări care au arătat că toți copiii care beneficiază de cât mai multe ore de joacă și de jucării calitative prezintă abilități lingvistice nesperat de bune, abilități motorii excelente și o putere mai mare de memorare. Toate aceste beneficii, oricât ar părea de minore, de fapt îi vor ajuta pe copiii să dobândească competențe din ce în ce mai semnificative. Cu alte cuvinte, beneficiile cognitive și intelectuale pe care le oferă joaca sunt incomensurabile.

Iată mai jos principalele trei modalități prin care joaca este un instrument prețios de învățare:

  1. Învățarea unor importante lecții prin joacă este deja o filozofie folosită în multe programe de educație timpurie. Majoritatea educatorilor și învățătorilor vă vor îndemna să nu privați copilul de joacă, în ciuda programului încărcat pe care îl poate avea. Oricât de mult v-ați dori ca cel mic să dobândească tot felul de cunoștințe de la o vârstă cât mai fragedă, nu uitați că cel mai bine copiii învață prin joc, atunci când explorează, când se mișcă și când își asumă riscuri. Este indicat ca un copil să fie implicat într-o varietate de activități. Unele dintre aceste activități pot implica joaca în grup, iar alte activități pot implica tot felul de jucării, cum ar fi cele de aici, care îi determină pe copii să își folosească mâinile și imaginația lor. Astfel de jucării care pot fi manevrate în fel și chip, pe lângă faptul că ajută la dezvoltarea abilităților motorii, totodată stimulează explorarea, descoperirea și chiar comunicarea.
  2. Nu este necesar să vă înscrieți copilul în tot felul de programe educative timpurii pentru a dobândi numeroase competențe care vor fi necesare mai târziu, în mediul academic. În calitate de părinți, trebuie să vă amintiți mereu că sunteți primul și cel mai important profesor al copilului dumneavoastră. Prin urmare, dacă îi veți oferi experiențele și oportunitățile potrivite, faceți deja primii pași prin care vă pregătiți copilul pentru școală și pentru viață, pași care vor aduce succesul și încrederea în sine în viața celui mic. Specialiștii sunt de părere că într-o lume din ce în ce mai digitală, este deosebit de important să limitați accesul copilului la televizor, telefon, tabletă sau orice alt dispozitiv electronic. În loc să lăsați copilul în fața televizorului sau să îi oferiți un joc video, mai indicat este să îi oferiți jucării precum cele de aici sau chiar simple unelte de grădinărit și să îl încurajați astfel să exploreze mediul din jurul său, natura și tot ceea ce îl înconjoară. Există nenumărate modalități prin care un copil își poate umple ziua cu joacă și cu experiențe distractive care încurajează dezvoltarea cognitivă așa cum multe jocuri digitale nu o pot face. 
  3. În cele din urmă, pe lângă timp de joacă și jucării, copilul mai are nevoie și de compania părinților săi. Așezați-vă lângă cel mic în timp ce pictează și vorbiți despre culori, despre cum se pot îmbina, ce culori rezultă în urma îmbinării a două sau mai multe culori, despre texturi și despre ce peisaje pot crea cu acele culori. La fel de bine, puteți să îi oferiți copilului tot felul de nasturi cu forme, dimensiuni și culori cât mai diferite și îi puteți numără împreună sau îi puteți grupa în funcție de anumite criterii. Acestea sunt experiențe care nu necesită mare lucru în afară de timp și care îl vor ajuta pe copil să învețe noțiuni de bază ale matematicii, limbajului și științei.

Este deosebit de important să îi permiteți copilului să inventeze propriul său joc folosind materialele și jucăriile pe care i le puneți la dispoziție. Atunci când copilul dă semne că schimbă regulile unui joc, încercați să vă retrageți puțin și să îl lăsați să conducă jocul folosindu-și propria imaginație. Ideile și regulile care vor izvorî din mintea sa s-ar putea să nu fie tocmai convenționale, dar tocmai așa, cel mic se va bucura mai mult de jucării și va învață mai multe lucruri noi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com