Diversificarea alimentației la bebeluși este un subiect dezbătut des, atât în rândul medicilor, cât și în rândul părinților. În general, se recomandă ca diversificarea să aibă loc în jurul vârstei de 6 luni pentru că, începând cu această vârstă, funcțiile gastro-intestinale și renale ale copiilor sunt suficient de dezvoltate pentru a procesa alte alimente în afară de laptele matern. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni şi continuarea acesteia pe o perioadă cât mai îndelungată în paralel cu diversificarea.
La fel ca și adulții, cei mici au nevoie de carbohidrați complecși (amidon și fibre) în dieta lor, pentru a beneficia de un aport caloric optim creșterii și dezvoltării lor. Medicii susțin că cerealele ar trebui să fie un aliment principal în dieta oricărui copil, ele având un rol important și în dezvoltarea și menținerea digestiei. Din păcate, în momentul trecerii de la alimentaţie bazată complet pe lapte, la cea de diversificare, unii copii se pot confrunta cu carențe de Fier, Zinc, Calciu sau Niacină. Carența de Fier este cel mai des întâlnită la sugari și copii de vârstă mică, aceasta manifestându-se prin stări de oboseală și iritabilitate, dar și o sensibilitate mai ridicată la infecții sau diverse afecțiuni. Fierul are un rol important în dezvoltarea cognitivă normală și trebuie să se regăsească în dieta zilnică a oricărui copil (unui copil îi trebuie de 5 ori mai mult Fier decât unui adult). La sugari, principala sursă de Fier este laptele matern şi, odată cu diversificarea alimentației, completarea aportului zilnic de Fier poate fi asigurată prin cereale speciale pentru sugari, îmbogăţite cu Fier.
Iată ce spun medicii specialişti:
Este indicat ca cerealele să fie introduse în dieta copiilor treptat, începând cu cerealele fără gluten, cum ar fi orezul sau porumbul, și continuând cu cele care conțin gluten, precum grâul, ovăzul, orzul și secara. Orezul conține toți cei opt aminoacizi esențiali, nu provoacă reacții alergice şi se recomandă a fi prima cereală introdusă în alimentația celor mici. După cum putem observa, cerealele au un rol important în dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a celor mici, iar medicii recomandă în mod special cerealele pentru sugari, pentru că acestea sunt îmbogățite cu vitamine și minerale, acizi grași esențiali şi, în unele cazuri, cu prebiotice și probiotice. Cerealele pentru sugari au o consistenţă adecvată aparatului digestiv aflat în procesul de dezvoltare, consistenţă care uşurează procesul de ingerare şi reduce semnificativ riscul ca cel mic să se înece în timpul mesei. Textura acestor cereale este fină şi gustul plăcut, astfel sunt uşor acceptate de cei mici. De cele mai multe ori, conţinutul natural de glucide din cereale asigură un gust uşor dulce, plăcut de cei mici, şi elimină nevoia adăugării de zahăr sau alte ingrediente folosite la îndulcire. Ca părinte, este important să te asiguri că cel mic primește nutrienții necesari unei dezvoltări sănătoase și armonioase odată cu diversificarea alimentației. Pentru aceasta este recomandată o porție pe zi de cereale speciale pentru sugari şi copii de vârstă mică, ce îi va oferi celui mic:
- Minerale: Fier şi Iod pentru dezvoltarea cognitivă normală şi Zinc pentru o funcţionare normală a sistemului imunitar;
- un complex de vitamine: Vitamina A, B1, C, D, Niacina, B6 şi acid folic, pentru buna funcţionare şi dezvoltarea normală a organismului;
- acizii grași esențiali (acid α-linolenic & acid linoleic) necesari pentru creșterea și dezvoltarea normală a copiilor;
- probiotice.
Şi pentru a vă asigura că prepararea este corectă şi oferiţi nutrienţii esenţiali în cantităţile adecvate vă prezentăm două filme care detaliază modul de preparare al cerealelor cu lapte (pentru cele care nu conţin lapte în reţetă) şi cu apă (pentru cele care conţin deja lapte).
În plus, cel mic se va bucura de o masă delicioasă, care îi va da suficientă energie pentru o zi întreagă!

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.
