Cum evităm pericolele de la locul de joacă?

Suntem în toiul verii iar cei mici abia așteaptă să meargă în parc în fiecare zi, la locul de joacă preferat, pentru a se distra alături de prietenii lor. Locul de joacă din parc este un spațiu în care cel mic își poate consuma toată energia, dar în același timp poate fi și un loc destul de periculos, mai ales dacă nu este supravegheat în timpul jocurilor de un adult.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a te asigura că cel mic este în siguranță este să te asiguri că el își petrece timpul alături de copiii de o vârstă apropiată. Copiii de aceeași vârstă au aceleași preocupări, se află în același stadiu de dezvoltare, prin urmare, preferă cam aceleași jocuri. Chiar și așa, un copil nu ar trebui lăsat niciodată nesupravegheat în locurile de joacă pentru că orice joc nou, care pare distractiv, se poate dovedi a fi periculos. O măsură de siguranță este să îți înveți pe cel mic să te anunțe de fiecare dată când are de gând să meargă să joace vreun joc nou. Important este să îi explici încă de la început cât de periculoase pot fi anumite jocuri și că se poate lovi dacă nu este atent.

Un alt lucru pe care îl poți face pentru a evita pericolele din parc este să stabiliți împreună unde se poate juca și unde nu. Parcurile sunt locuri de joacă destinate tuturor copiilor, de diferite vârste. Înainte de ajunge în parc, îi poți explica de ce nu este indicat să se joace în locurile amenajate pentru copiii mai mari și ce consecințe poate avea asupra lui dacă nu te ascultă. Dacă se încăpățânează să nu te asculte, îl poți lăsa să experimenteze pe propria piele ce poate păți dacă se joacă în locurile care nu sunt destinate copiilor de vârsta lui. Desigur, acest lucru este indicat să se întâmple doar sub supravegherea ta, pentru a putea interveni oricând consideri că există un risc de a se accidenta mai grav.

Nu în ultimul rând, este indicat să stabilim un program de joacă bine pus la punct. Spre exemplu, vara nu este indicat să îi lăsăm pe cei mici să se joace în parcuri în momentele caniculare, cum ar fi între orele 13 și 16. Pe măsură ce vremea începe să se răcorească, iar toamna începe să își facă apariția, avem tendința de a-i lăsa pe cei mici să își petreacă cât mai mult timp în spațiile verzi. Însă, nu uita faptul că în perioada dintre anotimpuri își fac apariția și virușii care stau la bază răcelilor și a gripei. Tocmai de aceea este indicat să nu îl lași pe cel mic să își petreacă prea mult timp în prezența unor copii care deja manifestă simptomele răcelii deoarece virusul se poate transmite destul de ușor.

În concluzie, este bine să fii precaut și să te asiguri că cel mic este în siguranță la locul de joacă preferat. Însă, la fel de bine știm faptul că cei mici sunt extrem de curioși și atrași de jocurile noi, motiv pentru care juliturile din genunchi sunt prezente în fiecare vară. Pentru accidentările puțin mai grave, cum sunt luxațiile sau întinderile musculare, există întotdeauna compresele cu gheață și mai ales Nurofen, care are rolul de a calma durerile și de a reduce inflamația. Este important să reții faptul că în astfel de momente nu trebuie să îl cerți pe cel mic și să rostești celebra frază ”Ți-am spus eu că asta se va întâmpla!”, ci trebuie să îi oferi alinare și multe îmbrățisări!

Lasă un Comentariu...

*