Mituri somn bebeluș

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu puțini sunt aceia care nu înțeleg importanța unui somn odihnitor și nici raționamentul pentru care copiii au nevoie să doarmă cât mai mult în primii ani ai vieții, favorizând creșterea. Tocmai de aceea, numeroase studii au fost realizate pentru a „demonta” cele mai populare mituri legate de somn, care reușesc să creeze din ce în ce mai multe controverse.

Mituri somn bebelus (1).jpg

Picture 1 of 2

Mitul 1 – Daca bebelușul adoarme târziu, recuperează prin somnul de dimineață

Cu toate că orice persoană are nevoie de timp pentru a recupera somnul pierdut, nu întotdeauna acest lucru se adeverește și în cazul celor mai mici. De multe ori, bebelușii se culca târziu, dar se pot trezi destul de devreme, pierzând o parte din somnul pe care ar fi trebuit să îl recupereze. Tocmai de aceea, atunci când copilul oferă primele semne de oboseală este indicat ca părinții să reușească să îi adoarmă, creând mediul potrivit pentru acest lucru. Așadar, lăsând deoparte energia de care dă dovadă orice copil, indiferent dacă este sau nu obosit, cei mici îți pot da semnale că a sosit timpul să meargă la culcare, frecându-se la ochi, căscând continuu. Cu alte cuvinte, teoria potrivit căreia bebelușii care adorm târziu, se trezesc târziu nu este întotdeauna valabilă.

Mitul 2 – Bebelușii dorm întreaga noapte

Orice proaspăt părinte ajunge să se întrebe dacă își poate ajuta copilul să doarmă neîntrerupt, încă din primele clipe de viață. Deși aceasta pare să fie una dintre dorințele universale, nu întotdeauna se și întâmplă, mai ales în primele luni de viață. Astfel, sugarii nu reușesc să doarmă continuu întrucât nu au ceasul biologic într-atât de bine dezvoltat, nu cunosc ritmul veghe/somn și nici nu se simt sătui. Au nevoie să fie hrăniți, schimbați și uneori mai au nevoie și de o ușoară afecțiune din partea mamei.

Așa că, până la vârstă de 4 luni de viață, orice bebeluș se va trezi de 2-3 ori pe noapte pentru a fi hrănit, situație care face dificilă readormirea. Pot exista bebeluși mai plângăcioși ori bebeluși care, odată ce s-au trezit să nu mai își dorească să adoarmă atât de ușor. Chiar și așa, până și aceștia par să aibă un leac a€“ părinții ajutând copilul să învețe să adoarmă la loc. Cântecele de leagăn, păstrarea întunericului din încăpere, absența zgomotelor sunt câteva lucruri care l-ar putea ajuta.

Mitul 3 – Cât de bună este metoda „Crying it out?” sau „Lasă-l sa plângă?”

Deși nu pare a fi o întrebare prea prietenoasă atunci când vine vorba de propriul tău copil, în realitate tot mai mulți cercetători sunt de părere că prin această metodă bebelușul s-ar putea învăța să adoarmă singur. Desigur, apar și întrebările „cine și-ar lăsa copilul să adoarmă plângând?” Ei bine, o astfel de teorie nu ar putea dura la nesfârșit întrucât ca orice deprindere pe care o căpătăm în timpul vieții, până și somnul se poate învăța. Mai greu, mai ușor, cu toții am învățat să adormim.

Metoda „crying it out” deși pare să nu se numere printre preferințele părinților, poate aduce rezultate în termen scurt, copilul putând trece peste aceste mici încercări fără prea multe obstacole emoționale. Cu alte cuvinte, în cazul în care un copil va avea parte de afecțiunea părintească în timpul zilei, exceptând momentul somnului, atunci această modalitatea de a învăța să adoarmă nu va avea un impact emoțional negativ asupra sa.

Mitul 4 – Hrana diversificată îi va ajuta să doarmă mai mult

Chiar dacă introducerea alimentelor solide reușește să îi sature mai ușor pe bebeluși și pentru mai mult timp, în realitate grăbirea acestei etape din viața unui bebeluș pare să nu se numere printre recomandările medicilor specialiști. Dincolo de dorința că bebelușul să doarmă neîntrerupt întreaga noapte, mai există câteva reguli medicale care nu trebuiesc încălcate. Introducerea alimentației diversificate nu trebuie să fie grăbită, vârsta de șase fiind optimă pentru că sistemul digestiv al bebelușului să fie complet dezvoltat.

Este normal să te aștepți ca bebelușii mai mici de 4 luni să se trezească în timpul nopții. După 4 luni, poți începe să-ți înveți copilul să doarmă toată noaptea. Până atunci, micul tău bebe va avea o dietă lichidă (formulă sau lapte de la sân), fără solide. Introdu alăptarea în rutina de somn și încearcă să pui copilul în pat câtă vreme este treaz, dar somnoros. Dacă te îngrijorează câștigul în greutate al copilului sau tiparele de somn, vorbește cu medicul pediatru.

mona-ciurezuMona Ciurezu:

Orice „sleep training” funcționează dacă sunteți confortabili cu metoda aleasă, îl culcați pe copil atunci când are nevoie și nu este obosit, are somnuri de calitate ziua, sunteți răbdători și consecvenți.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *