La ce oră e bine să adoarmă copiii? Ce ne spun medicii!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ora de somn a copilului este foarte importantă pentru ca acestuia să îi fie bine. Încă de mici, cei mai mulți au un program de somn stabilit de către părinți. Chiar dacă se trezesc din trei în trei ore pentru că le este foame, cei mai mulți copii mici adorm repede, având nevoie de odihnă.

ora-de-somnÎncepând cu vârsta de 3-4 luni de viață, copiii recunosc care este diferența dintre zi și noapte, dormind din ce în ce mai mult noaptea, tinzând ca trezirile nocturne să fie din ce în ce mai puține.

Cu siguranță, răspunsul la întrebarea „la ce oră e bine să adoarmă copiii?” interesează pe toată lumea. Niciunui părinte nu îi place să stea noaptea cât mai mult pentru ca mai apoi copilul să se trezească în jurul prânzului. Și nici acest lucru nu ar fi o problemă dacă micuțul nu ar face parte din nicio colectivitate și nu ar trebui să se trezească devreme. În acest caz, este obligatoriu ca micuțul să aibă parte de un program de somn făcut de părinți. Pe lângă nevoia de odihnă, copiii mici trebuie să doarmă pentru o stare de sănătate cât mai bună.

Cât trebuie să doarmă un copil?

Și de această dată, răspunsul la această întrebare este important pentru părinți. Niciun copil nu doarme precum celălalt, fiecare având propriile sale nevoi. La fel, se poate spune că niciun părinte nu trebuie să forțeze copilul să adoarmă atunci când nu îi este somn, ci mai degrabă să se implice să creeze condițiile necesare de somn.

Un copil cu vârsta între 3 și 6 luni va avea nevoie de 16 ore de somn.

Un copil cu vârsta între 6 și 12 luni va avea nevoie de circa 12-14 ore de somn pe zi.

Atunci când va crește, de la 12 luni la 36 luni, copilului îi vor fi suficiente chiar și 10-13 ore pe zi. Copilul mai mare de 3 anișori va avea nevoie de minim 10 ore pe zi.

Despre ora de somn!

Un copil trebuie să adoarmă cât mai devreme. Începând cu vârsta de un anișor, acesta trebuie să adoarmă în jurul orei 21.00. Și acest lucru are o explicație destul de simplă – pe de o parte somnul la această oră face bine la sănătate, fiind cel mai calitativ. Specialiștii în somnul copilului afirmă că somnul înainte de ora 00.00 este cel mai bun pentru copil întrucât atunci se produce somnul in rem. Cu atât mai mult cu cât copilul face parte dintr-o colectivitate trebuie să se respecte această oră întrucât au loc treziri matinale. În plus, trezindu-se dimineața, după orele suficiente de somn, copilul va avea cel mai bun randament la școală sau la grădiniță. Se spune că dimineața organismul oferă cea mai mare parte de energie, reușind astfel să completeze perfect nevoile intelectuale. De asemenea, dimineața este important ca micuțul să se trezească devreme pentru a putea să își ia micul dejun acasă, mai înainte de plecarea la grădiniță. Și nu în ultimul rând un program de somn potrivit, cu ora de culcare fixată în jur de 20.00-21.00, mai mult ca sigur, copilul va fi ferit de eventualele probleme de sănătate, la care nici măcar nu te gândeai. Se spune că un program de somn potrivit vârstei copilului îl va ajuta pe acesta să fie ferit de bolile cardiovasculare și cancer și de eventualele tulburări ce ar putea perturba starea de bine a organismului. Părinții trebuie să fie conștienți că o lipsă de somn a copilului ar putea genera probleme serioase și de aceea medicii recomandă asigurarea condițiilor optime pentru un program de somn potrivit nevoilor copilului.

Foto: mom.girlstalkinsmack.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *